Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 216/1992, de 7 de desembre, del Govern Valencià, pel qual estableix els òrgans de la participació en matèria de serveis socials.

(DOGV núm. 1926 de 17.12.1992) Ref. Base de dades 2946/1992

Decret 216/1992, de 7 de desembre, del Govern Valencià, pel qual estableix els òrgans de la participació en matèria de serveis socials.
El Govern valencià ha ordenat la participació en l’àrea dels serveis socials des de l'assumpció de competències en matèria d'assistència social, recollint-hi el principi constitucional que assenyala que correspon als poders públics facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social, a través de la constitució de diferents òrgans consultius i de participació dels sectors implicats en l’àmbit de la seua actuació.
Per a això, i cronològicament, es van anar creant: la Comissió per a l’Estudi, Desenvolupament i Promoció del Poble Gitano, pel Decret 13/1985, de 14 de febrer, del Govern valencià, modificat pel Decret 49/1988, de 12 d'abril; el Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana, creat pel Decret 39/l985, de 25 de març, del qovern valencià, modificat i desplegat pel Decret 27/1986, de 24 de febrer, Decret 16/1988, de 24 d'octubre, i l’Ordre de 22 de juny de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social i el Consell de Protecció i Defensa del Menor de la Comunitat Valenciana, creat pel Decret 43/1986, de 21 de març, del Govern valencià, modificat pel Decret 28/1987, de 30 de març.
L'experiència obtinguda en aquests anys en el funcionament dels consells de participació, la millor organització dels diferents sectors en l’àmbit dels serveis socials, la necessitat d'adaptar la composició dels consells i comissions a la nova estructura orgànica de la Generalitat Valenciana aprovada pel Decret 118/1991, de 16 de juliol, del Govern valencià, com també la creació de l’Institut Valencià de Serveis Socials per la Llei 4/1990, de 31 de maig, de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1990, i la aprovació del reglament orgànic i funcional de l’esmentat institut pel Decret 168/1991, de 30 de setembre, del Govern valencià; que replega en l'article tretze el caràcter del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana com a òrgan col·laborador, de participació i assessorament de la Generalitat Valenciana en totes aquelles activitats que incidesquen en el camp dels serveis socials, aconsellen estructurar l’àmbit de la participació en un març unitari que afavoresca l'associacionisme i la presència dels diferents agents socials en aquest òrgan de participació.
En un altre vessant, la implantació de diferents plans i programes d'actuació social ha motivat la creació de comissions interdepartamentals de seguiment i coordinació d'aquests, com són la Comissió de Coordinació de Barris d'Acció Preferent i la Comissió de Seguiment i Coordinació del Pla de Mesures d'Inserció Social en la Comunitat Valenciana. L'existència d'aquests òrgans amb similar composició i paral·leles funcions i la necessitat de constituir noves comissions de seguiment davant l'aparició de nous recursos o programes, motiva, a fi d'una major eficàcia, la unió de totes les funcions de comissions d'idèntica naturalesa en un únic òrgan que tinga com a fi últim el seguiment i la coordinació dels plans i programes d'acció social en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
Reforça la conveniència d'aquest projecte el manament legal establert en l'article 26 del Reial Decret 357/1991, de 15 de març, amb el qual es desplega, en matèria de pensions no contributives, la Llei 26/1990, de 20 de desembre, de constitució de comissions de seguiment a fi de garantir la participació institucional en el control i vigilància de la gestió de les esmentades prestacions.
Per això, a proposta del Conseller de Treball i Afers Socials i amb la deliberació prèvia del Govern valencià, en la reunió del dia 7 de desembre de 1992,
DECRETE
CAPITOL UNIC
El Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana
Article primer
La participació de les institucions públiques i privades i dels professionals i usuaris de tots els sectors implicats en l’àmbit dels serveis socials s'articula a través del Consell de Benestar Socials de. la Comunitat Valenciana, amb les funcions, òrgans, composició i procediment regulador que s'estableixen en aquest decret.
Article segon
Seran funcions del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana les següents:
a) Conèixer, analitzar i informar sobre els avantprojectes de plans d'actuació i legislatius que s'eleven a les Corts Valencianes per a l'aprovació, i també fer-ne el seguiment.
b) Proposar criteris per al desenvolupament dels diversos programes d'actuació.
e) Analitzar i proposar iniciatives, dins de les prioritats establertes, en matèria d'acció social.
d) Informar a la Generalitat Valenciana sobre aquelles qüestions que li siguen sol·licitades.
e) Col·laborar en les diverses campanyes d'informació i divulgació sobre temes d'interés general o sectorial.
f) Col·laborar en el desenvolupament d'activitats directament relacionades amb el benestar social.
g) Fomentar la participació dels diversos sectors socials i de les altres administracions públiques, impulsant la creació. dels consells de benestar social d'àmbit local, comarcal o provincial.
h) Formar part del Consell d'Acreditació de Centres i Serveis Socials en la forma establerta reglamentàriament.
i) Qualssevol altres que li siguen atribuïdes normativament o es desprenguen de. la seua naturalesa d'òrgan de participació, col·laborador i assessor.
Article tercer
El Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana tindrà com a òrgans de funcionament:
a) El Plenari.
b) La Comissió Permanent.
SECCIO PRIMERA
El Plenari
Article quart
1. El Plenari del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana estarà compost pels membres següents:
a) El Conseller de Treball i Afers Socials, que el presidirà.
b) El Director de l’Institut Valencià de Serveis Socials, que actuarà de vice-president i que substituirà el president en els casos d'absència, malaltia i altres causes d'impossibilitat.
c) El Director General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència.
d) El Secretari General de l’Institut Valencià de Serveis Socials.
e) Els tres caps d'àrea territorial de l’Institut Valencià de Serveis Socials.
f) Nou representants de la Generalitat Valenciana, un per cada conselleria, designats pels consellers respectius, amb categoria mínima de cap de servei.
g) Tres representants del Consell Escolar Valencià, del Consell de la Joventut i de l’Institut de la Dona, un per cada entitat, designats pels òrgans competents dels organismes esmentats.
h) Dos representants del grup de persones majors, quatre dels grups de persones amb discapacitat (un per cada subsector), dos per les minories ètniques, un per menors i un pel sector de les drogodependències; el nomenament d'aquestes persones l’efectuarà el president del Plenari a proposta de les associacions que, en cada un d'aquests sectors, gaudesquen de major implantació.
i) Tres representants dels municipis i províncies de la Comunitat Valenciana, designats per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
j) Tres representants de les organitzacions sindicals que tinguen el caràcter de més representatives, d'acord amb la llei, designats pels òrgans competents de les organitzacions esmentades.
k) Tres representants de les associacions de veïns de la Comunitat Valenciana, designats per la Federació d'Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana.
l) Dos representants de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, designats pels òrgans competents d'aquestes entitats.
m) Dos representants de les organitzacions no governamentals que treballen en l’àmbit del benestar social, designats pels òrgans competents de les organitzacions esmentades, després de consultar amb aquestes.
n) Un representant de les associacions de consumidors i usuaris, designat pels òrgans competents d'aquestes.
o) Un representant de la Federació de les Caixes d'Estalvi de la Comunitat Valenciana, designat per l’òrgan competent d'aquesta.
p) Dos representants designats lliurement pel Conseller de Treball i Afers Socials, si fa ús d'aquesta facultat.
q) El secretari del Consell de Benestar Social, que serà designat lliurement pel Conseller de Treball i Afers Socials, a proposta del Director de l’Institut Valencià de Serveis Socials, que actuarà amb veu i sense vot.
2. El Conseller de Treball i Afers Socials procedirà al nomenament formal de cada un dels consellers.
3. Aquelles persones la presència i opinió de les quals es considere convenient, per raó dels seus coneixements o altres circumstàncies, podran assistir a les reunions del Plenari del consell. Seran convocats a aquest efecte pel president del Plenari i hi assistiran amb veu i sense vot.
Article cinqué
1. Cada un dels representants de l'administració autonòmica comptarà amb un suplent designat pels consellers respectius, amb una categoria mínima de cap de servei, que el substituirà en les sessions del Plenari a què, per qualsevol motiu justificat, no puga assistir.
2. Per a ocupar les absències de la restà de representants, cada una de les entitats trametrà a la Secretaria del Consell de Benestar Social una llista de tants suplents com titulars tindrà assignats cada una d'elles.
Article sisé
La duració en el càrrec de tots els consellers integrants del Plenari que no ho siguen per raó del càrrec públic que exerceixen serà de dos anys. Podran ser reelegits en finalitzar el seu manament, per una sola vegada. També podran ser substituïts, abans de finalitzar-lo, per l'autoritat o institució que els hagués designat.
Article seté
El Plenari del consell es reunirà amb caràcter ordinari dues vegades a l'any, i amb caràcter extraordinari quan el convoque el seu president, a iniciativa pròpia o per sol·licitud raonada d'un terç dels seus membres, que haurà d'incorporar l'ordre del dia que es propose.
Article vuité
Per a l’estudi d'afers concrets i determinats, com també per a l’elaboració de propostes, el Plenari del consell podrà constituir grups de treball, que tindran la composició i funcions que en cada cas es determine, en atenció a les circumstàncies i a les tasques encomanades.
No obstant això, tindran la consideració de grups de treball de caràcter permanent els següents: el de minories ètniques, el de persones amb discapacitat, el de persones majors i el d'atenció i prevenció de la drogodependència. En la composició d'aquests grups es tindrà en compte, especialment, la representació dels sectors socials implicats i de les associacions implantades en cada un d'ells, que no serà, en cap cas, inferior a la meitat del nombre de membres que componguen el grup respectiu.
Article nové
El Consell de Benestar Social aprovarà el seu reglament intern de funcionament, en sessió plenària, mitjançant el vot favorable de, almenys, els dos terços dels seus membres.
SECCIO SEGONA
La Comissió Permanent
Article deu
La Comissió Permanent del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana estarà composta pels membres següents:
a) El Director de l'Institut Valencià de Serveis Socials, que la presidirà i que podrà delegar en el Secretari General de l'Institut Valencià de Serveis Socials.
b) Cinc dels consellers previstos en l'apartat h) de l'article 4.1, un per cada sector.
c) Dos consellers designats pel Plenari d'entre els seus representants.
d) El secretari del Consell de Benestar Social, que actuarà com a secretari de la comissió, amb veu i sense vot.
Article onze
Seran funcions de la Comissió Permanent del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana les següents:
a) El compliment i l'aplicació dels acords adoptats pel Plenari del Consell de Benestar Social.
b) Proposar totes les mesures que estime oportunes per al millor compliment dels fins del Consell de Benestar Social.
c) Coordinar i avaluar l'activitat dels grups de treball, quan el Plenari li conferesca aquesta facultat.
d) Elaborar informes i redactar les memòries del Consell de Benestar Social.
e) Totes les funcions que li siguen encomanades pel Plenari del consell o atribuïdes pel reglament intern de funcionament.
Article dotze
La Comissió Permanent es reunirà amb caràcter ordinari quatre vegades a l'any, i amb caràcter extraordinari quan. el convoque el seu president, a iniciativa pròpia o per sol·licitud d'un terç dels seus membres.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Les dotacions pressupostàries del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana seran amb càrrec a l’Institut Valencià de Serveis Socials, una vegada dit aquest.
Segona
S'atribueixen al Consell d'Administració de l'Institut Valencià de Serveis. Socials les funcions següents:
a) En relació amb el Pla Conjunt. d'Actuació en Barris d'Acció Preferent, regulat en el Decret 157/1988, d’11 d'octubre, del Govern valencià, fixarà directrius d'actuació conjunta en els barris, informarà sobre la conveniència de declaració de nous barris d'acció preferent, a iniciativa pròpia o a instància de sol·licituds fetes per municipis o associacions de veïns i acordarà la creació o extinció de comissions mixtes de barri.
b) En relació amb el Pla de Mesures d'Inserció Social en la. Comunitat Valenciana, regulat pel Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Govern valencià, i l’Ordre d’11 de setembre de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, serà informat i informarà de totes aquelles mesures, millores i normes que s'adopten per al desenvolupament d'aquell.
c) Realitzar el seguiment i la coordinació dels diferents plans i programes d'actuació social que s'implanten en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
d) Adoptar les mesures necessàries per a la coordinació de les actuacions que es realitzen en aplicació dels diferents plans o programes, entre les conselleries i administracions públiques.
e) Efectuar el seguiment i el control de la gestió de les prestacions de caràcter social i assistencial atribuïdes a la Generalitat Valenciana.
f) Realitzar el control i la vigilància de la gestió de les pensions no contributives del sistema de Seguretat Social, establertes en la Llei 26/1990, de 20 de desembre, i en el Reial Decret 357/1991, de 15 de març, i formular iniciatives, propostes i suggeriments a fi de millorar-ne la gestió. Establir criteris per a l’elaboració dels plans específics d'actuació en la gestió i rebre informes periòdics dels corresponents òrgans sobre l’evolució d'aquestes prestacions, com també de les mesures adoptades respecte de la gestió d'aquestes, incloent-hi el seguiment dels procediments de revisió de les pensions.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Fins que es constituesca el Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana en la forma prevista en aquesta norma, es mantindran els òrgans de funcionament dels consells de participació vigents en la data d'entrada en vigor d'aquest decret.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen a aquest decret, i expressament les següents:
- Decret 30/1985,, de 25 de març, del Govern valencià, amb el qual es crea el Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana.
- Decret 27/1986, de 24 de febrer, del Govern valencià, amb el qual es modifica el Decret 39/1985, de 25 de març.
- Decret 169/1988, de 24 d'octubre, del Govern valencià, amb el qual es modifiquen els articles 4 i 5 del Decret 39/1985, de 25 de març.
- Ordre de 22 de juny de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, amb la qual es delega algunes de les facultats conferides en el Decret 39/1985, de 25 de març, del Govern valencià.
-.Decret 49/1988, de 12 d'abril, del Govern valencià, amb el qual es regula la Comissió per a l’Estudi, Desenvolupament i Promoció del Poble Gitano.
- Decret 43/1986, de 21 de març, del Govern valencià, amb el qual es crea el Consell de Protecció i Defensa del Menor de la Comunitat Valenciana.
- Decret 28/1987, de 30 de març, del Govern valencià, amb el qual es modifica l'article 2 del Decret 43/1986, de 21 de març.
- Els articles 5 i 6 del Decret 157/1988, d’11 d'octubre, del Govern valencià, amb el qual s'estableix el Pla Conjunt d'Actuació en Barris d'Acció Preferent.
- L'article 3 del Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Govern valencià, amb el qual s'aprova el Pla de Mesures d'Inserció Social en la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
En el termini de tres mesos des de la publicació d'aquest decret, es procedirà a la constitució del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana.
Segona
S'autoritza el Conseller de Treball i Afers Socials per a dictar totes les disposicions que calguen a fi d'aplicar i desplegar el que es disposa en aquest decret.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 7 de desembre de 1992.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Trabajo y Asuntos Sociales,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web