Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 194/1991, de 28 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient.

(DOGV núm. 1661 de 12.11.1991) Ref. Base de dades 3176/1991

Decret 194/1991, de 28 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Medi Ambient.
La creació de la Conselleria de Medi Ambient com a òrgan responsable del Govern Valencià en matèria de medi ambient a la Comunitat Valenciana, i l'assignació de competències per part del President de la Generalitat Valenciana, van fer necessari l’establiment, de manera provisional, de l’organització i el nou funcionament d’aquesta Conselleria, per mitjà del Decret 143/1991, de 30 de juliol. S’hi van adscriure, inicialment, les competències de l’Agència del Medi Ambient i es va apuntar la previsió de possibles ampliacions per al normal desenvolupament de les seues funcions.
La necessària adequació entre l'aplicació i el desenvolupament de les competències contingudes en el Decret 12/1991, de 29 de juliol, del President de la Generalitat Valenciana, i l’existència en l'estructura organitzativa de determinades unitats directives i administratives que presten els serveis derivats de l’exercici d’aquelles, fa imprescindible la disposició d'un nou reglament d’organització i funcionament de la Conselleria de Medi Ambient, en el qual s’establesca l’execució de les competències en matèria de medi ambient: promoció i protecció dels recursos naturals renovables; qualitat de les aigües continentals i naturals; recursos hidrològics; impacte ambiental; residus sòlids; qualificació d’activitats; control de la contaminació atmosfèrica; conservació, protecció, desenvolupament i utilització racional del medi físic; i caça i pesca en aigües interiors.
Per tot això, en compliment d’all establert en els articles 35.f) 40 i 70 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller de Medi Ambient i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 28 d'octubre de 1991,
DECRETE:
TITOL I
Dels òrgans de la conselleria
Article primer
La Conselleria de Medi Ambient és l’òrgan responsable del Govern Valencià en matèria de medi ambient a la Comunitat Valenciana.
Article segon
1. El nivell directiu de la Conselleria de Medi Ambient, sota la superior direcció del conseller, queda integrat per les unitats següents:
La Secretaria General.
Les direccions generals.
2. Les direccions generals de la conselleria són:
- Direcció General de Recursos Forestals.
- Direcció General de Serveis Ambientals.
- Direcció General de Conservació del Medi Natural.
- Direcció General de Qualitat de les Aigües.
Article tercer
En cas d'absència, vacant o malaltia, el conseller serà substituït en les seues funcions pels òrgans de nivell directiu esmentats en l'article 2 i en l'ordre establert en aquest precepte, llevat que el conseller ho decidesca explícitament en un altre sentit, i sense perjudici de les facultats de delegació previstes en l'article 68 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
Article quart
1. El nivell administratiu de la Conselleria de Medi Ambient està integrat per la resta de les unitats, sota la dependència de la Secretaria General, les direccions generals o directament del conseller.
2. Sota la dependència de la Secretaria General, la Secretaria General Administrativa, amb la màxima jerarquia del nivell administratiu, atendrà tots els serveis generals de la conselleria.
TITOL II
De l'estructura i les funcions dels òrgans directrius
CAPITOL I
Del conseller
Article cinqué
El conseller és la superior autoritat de la conselleria. Té totes les competències inherents al càrrec i, expressament, les atribucions següents:
1. Proposar al Govern Valencià el nomenament i cessament dels alts càrrecs del departament.
2. Preparar i presentar al Govern Valencià els avantprojectes de lleis, les propostes d'acords i els projectes de decrets referents a qüestions pròpies. del departament, i ratificar aquests últims ja aprovats.
3. Formular motivadament l'avantprojecte del pressupost de la conselleria.
4. Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la conselleria, en forma d'ordres.
5. Proposar al Govern Valencià, per a la seua aprovació, l’estructura i organització de la conselleria.
6. Executar els acords del Govern Valencià en el marc de les seues competències.
7. Resoldre en la via administrativa, segons els casos, i de conformitat amb les competències dels òrgans de la conselleria, els recursos que s'interposen contra resolucions dels organismes o autoritats de la conselleria, llevat de les excepcions que establesquen les lleis.
8. Resoldre els conflictes d’atribucions que sorgesquen entre els distints òrgans i autoritats de la conselleria.
9. Exercir la direcció, iniciativa i inspecció de tots els serveis del departament i l'alta inspecció i restants funcions que li corresponen en relació als organismes autònoms adscrits, si escau, a aquest.
10. Disposar les despeses pròpies dels serveis de la conselleria dins dels límits legals i pressupostaris i les propostes de pagament corresponents.
11. Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins dels límits legals i pressupostaris.
12. Atorgar o proposar, si escau, les recompenses que corresponguen i exercir les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
13. Qualsevol altra facultat que li atribuesquen les lleis, els reglaments, el Govern Valencià o el President de la Generalitat Valenciana.
Article sisé
1. Per a assistir al conseller en l’elaboració i seguiment del programa d'activitats de la conselleria hi haurà un consell de direcció presidit pel titular del departament i integrat pel secretari general, que ho serà també d'aquest òrgan, els directors generals i el Cap del Gabinet del Conseller, a les reunions del qual podran assistir els responsables de serveis i dependències que el conseller estime convenient.
2. El Gabinet del Conseller és l’òrgan de suport, assessorament i assistència immediata al titular de la conselleria, de qui depèn directament. S’ocuparà igualment de les relacions institucionals de la conselleria i de les relacions amb els mitjans de comunicació.
CAPITOL II
De la Secretaria General
Article seté
Després del conseller, el secretari general és el cap superior de la conselleria, i exerceix les competències que aquell li encomane i, d'una manera especial, les que determinen els articles 74 i 75 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, és a dir:
1. Executar les ordres del conseller i exercitar les funcions que aquest li delegue.
2. Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats i l'avantprojecte dels pressupostos de la conselleria.
3. Prestar assistència tècnica al conseller i els directors generals en tot allò que calga.
4. Informar al personal directiu de la conselleria sobre la procedència i viabilitat econòmica dels programes d'actuacions, i establir els mitjans d'informació necessaris per a mantenir-lo al corrent de totes les activitats de la conselleria.
5. Informar sobre els assumptes que el conseller ha de sotmetre al Govern Valencià o al President de la Generalitat Valenciana, i sobre totes les disposicions de caràcter general que puguen emanar de la conselleria o afectar-ne l’estructura o el funcionament.
6. Proposar la millora i el perfeccionament dels serveis dels distints centres de la conselleria, vetllant per l’organització i el mètode de treball i prestant atenció principalment als costos i rendiments.
7. Proposar normes generals sobre adquisició de material i totes les disposicions que afecten el funcionament dels serveis.
8. Proposar compilacions de les disposicions afecten la conselleria, proposar les refundicions i revisions de textos legals que es consideren oportunes i cuidar de les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la conselleria.
9. Dirigir i facilitar la formació d’estadístiques sobre les matèries de competència del Govern Valencià que afecten la conselleria, en col·laboració amb l’Institut Valencià d'Estadística o d'altres organismes que es consideren convenients.
10. Tramitar els nomenaments, destinacions, excedències, jubilacions i permisos dels funcionaris públics i restant personal que preste els seus serveis a la conselleria, segons les disposicions legals i reglamentàries aplicables.
11. Exercir la direcció de tot el personal de la conselleria i realitzar la inspecció de tots els serveis.
12. Qualsevol altra que li assignen les lleis i els reglaments.
En cas d’absència, vacant o malaltia, el secretari general serà substituït pel director general que el conseller designe.
Article vuité
La Secretaria General, per al desenvolupament de les funcions referides, s'estructura en les unitats següents:
- Secretaria General Administrativa.
- Gabinet Tècnic.
Article nové
1. A la Secretaria General Administrativa, amb el màxim rang administratiu, corresponen les funcions pròpies de la gestió de tots els serveis generals de la conselleria i d'una manera especial les següents:
a) Tramitar les incidències i situacions del personal de la conselleria.
b) Realitzar l'assessorament jurídic de tota la conselleria.
c) Cuidar del funcionament de l’Oficina d'Informació, Iniciatives i Reclamacions de la conselleria i vetllar pel funcionament correcte de l'Arxiu i del Registre General.
d) Actualitzar i revisar periòdicament l’inventari de béns i materials.
e) Preparar i realitzar la gestió pressupostària.
f) Preparar i proposar els contractes d’obres, serveis i subministraments, i l'adquisició i l'arrendament d'immobles.
g) Confeccionar i actualitzar les plantilles orgàniques del personal de la conselleria.
h) Conservar i custodiar els expedients personals dels funcionaris i empleats.
i) Tramitar els expedients disciplinaris i de recompensa.
j) Establir criteris d'eficàcia i celeritat i aplicar-los a l'activitat dels serveis procurant-ne el correcte funcionament i adoptar les mesures conduents a la racionalització simplificació, informatització i millora de la tramitació administrativa, de l’estructura i dels mètodes de treball, aplicant les noves tecnologies i desenvolupant les tècniques informàtiques.
2. Per a la realització de totes aquestes funcions, la Secretaria General Administrativa s’estructura en els serveis següents:
- Servei Jurídic.
- Servei d'Inspecció.
- Servei de Gestió Administrativa.
- Servei de Gestió Econòmico- Pressupostària.
Article deu
Els serveis dependents de la Secretaria General Administrativa tindran al seu càrrec l’exercici de les funcions generals següents:
1. Al Servei Jurídic correspon informar i, si escau, elaborar les disposicions de caràcter general, convenis i circulars que emanen dels distints òrgans directius de la conselleria. Informar sobre disposicions que, procedents d'altres conselleries, hagen de ser sotmeses al Govern Valencià. Emetre informes i dictàmens jurídics a sol·licitud del conseller o d'altres òrgans de la conselleria.
Així mateix li correspon informar sobre els recursos que s'interposen davant del conseller o altres òrgans de la conselleria i, si escau, elaborar-ne les propostes de resolució. L’ordenació de la documentació jurídica i el seguiment de la legislació estatal i d'altres comunitats autònomes. Les actuacions que., per imperatiu legal, vinguen imposades en els procediments establerts en la legislació aplicable a les matèries de medi ambient.
2. Al Servei d'Inspecció correspon el control, la vigilància i el seguiment del compliment de les disposicions en les matèries competència de la conselleria, sense perjudici de les atribuïdes a cada direcció general, i, en particular, les relatives a la qualitat de les aigües, la qualitat dels sòls, la flora, la fauna, la geomorfologia, els recursos forestals, l’impacte ambiental, els espais naturals, el funcionament d'indústries i activitats i, en general, totes aquelles que calguen per a la defensa del medi ambient.
En coordinació amb el Servei Jurídic, li correspon la tramitació i la instrucció dels expedients sancionadors en les matèries atribuïdes, i també la proposta de resolució i l’informe dels recursos que es formulen contra els actes imposant sancions.
3. Al Servei de Gestió Administrativa correspon la tramitació i gestió dels assumptes generals de caràcter administratiu i, d'una manera especial, les referents al personal propi de la conselleria, la contractació administrativa, el registre, l'arxiu, la informació i informàtica, el règim interior, l’inventari i el manteniment de les instal·lacions, i també la dinamització lingüística del personal i els processos administratius de la conselleria.
4. Al Servei de Gestió Econòmico- pressupostària competeix la preparació i l’informe de les dades i els documents necessaris per a l’elaboració de l'avantprojecte de pressupost de la conselleria, la tramitació d'ingressos i pagaments, el moviment de fons i, en general, l’elaboració, el seguiment i la gestió econòmico- pressupostària.
Article onze
1. Dins de la Secretaria General, el Gabinet Tècnic és la unitat pluridisciplinar que té atribuït l’estudi i la prestació d’assessorament i assistència tècnica a la conselleria i, d'una manera especial, al conseller i al secretari general. Fa les funcions de creació, manteniment i gestió d'un arxiu cartogràfic i els seus elements d'informació territorial, per a l'aplicació en els processos de planificació, anàlisi i control. Li correspon també l’elaboració de la memòria anual d'activitats de la conselleria.
2. Igualment, s’ocuparà de totes les publicacions de la conselleria i mantindrà un centre de documentació sobre aquelles matèries del seu interés. A més a més, li competeix l’execució i gestió dels programes de difusió i divulgació ambiental de la conselleria.
CAPITOL III
De les direccions generals
Article dotze
1. Les direccions generals són els òrgans directius que, sota la superior direcció del conseller, programen i executen la política de la conselleria i exerceixen les seues competències en les matèries del seu centre directiu.
2. Són funcions dels directors generals:
- Disposar tot allò que concerneix ' al règim intern dels serveis de la seua direcció i resoldre els respectius expedients, quan no siga facultat privativa del conseller o del secretari general.
- Dirigir i gestionar els serveis i resoldre els assumptes que li assigne aquest reglament o que el conseller li encomane
- Vigilar, fiscalitzar i supervisar el funcionament de totes les dependències al seu càrrec.
- Proposar al conseller la resolució que estime procedent en assumptes que siguen de la seua competència i la tramitació dels quals correspon a la direcció general.
- Establir el règim intern de les oficines que en depenen.
- Elevar anualment al conseller un informe sobre el funcionament, cost i rendiment dels serveis al seu càrrec.
- Qualsevol altra que li assignen les disposicions legals i reglamentàries vigents.
CAPITOL IV
De la Direcció General de Recursos Forestals
Article tretze '
A la Direcció General de Recursos Forestals correspon el desenvolupament i l’execució de les competències en matèria de promoció i protecció dels recursos naturals renovables.
Article catorze
Per al desenvolupament de les seues funcions la Direcció General de Recursos Forestals s'estructura en els serveis següents:
1. Servei de Gestió Forestal, al qual corresponen les matèries de forests patrimonials de la Generalitat Valenciana, de les declarades o ser susceptibles de ser declarades d'utilitat pública, de les comunals, de les establertes en consorci i en conveni, de les de particulars; la producció de llavors i plantes forestals; el foment de les regeneracions forestals i restants pràctiques silvícoles; l'aprofitament de les rendes forestals; la conservació de sòls i la lluita contra l’erosió; i la defensa hidrològico- forestal.
2. Servei de Prevenció d'Incendis Forestals, al qual correspon la prevenció en la lluita contra incendis forestals i la direcció tècnico- forestal d’aquesta.
CAPITOL V
De la Direcció General de Serveis Ambientals
Article quinze
A la Direcció General de Serveis Ambientals compet l’elaboració i proposta de plans i programes ambientals, la declaració d'impacte ambiental, residus sòlids, la qualificació d'activitats i el control de la contaminació atmosfèrica.
Article setze
Per al desenvolupament de les seues funcions, la Direcció General de Serveis Ambientals s’estructura en els serveis següents:
1. Servei de Programació i Avaluació de l’Impacte Ambiental, al qual corresponen la proposta d'establiment de directrius per a l’ordenació dels recursos naturals amb vista al seu aprofitament sostingut; les avaluacions d'impacte ambiental, el seu estudi i declaració; el seguiment i la vigilància del compliment de les condicions establertes en la declaració d'impacte ambiental; informar els instruments de planejament urbanístic; la instrucció i tramitació dels expedients d’activitats subjectes a qualificació; les matèries d’activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses; informar a les comissions provincials de qualificació d’activitats i impacte ambiental; i l’elaboració, formulació i proposta de plans i programes mediambientals.
2. Servei de Qualitat Ambiental, al qual corresponen la planificació i coordinació de la gestió dels residus sòlids, urbans i industrials, d'una manera especial els tòxics i perillosos, i també dels procediments i tècniques d'eliminació, tractament, recuperació, reciclatge i reutilització; i la vigilància, el seguiment i el control de la contaminació atmosfèrica, tant acústica com gasosa.
CAPITOL VI
De la Direcció General de Conservació del Medi Natural
Article disset
A la Direcció General de Conservació del Medi Natural correspon el desenvolupament de les actuacions relatives a la conservació, protecció, desenvolupament i utilització racional del medi físic, i la caga i la pesca en aigües interiors.
Article divuit
Per al desenvolupament de les seues funcions, la Direcció General de Conservació del Medi Natural s'estructura en els serveis següents:
1. Servei d'Espais Naturals, al qual corresponen l’elaboració, l’execució i el seguiment de plans i programes de protecció dels espais naturals i altres elements i conjunts de valor mediambiental; la restauració o rehabilitació dels espais afectats per processos degradadors d'origen humà o natural; l'administració i gestió dels parcs naturals, els paratges naturals de la Comunitat Valenciana i qualsevol altra figura jurídica de protecció dels espais naturals d’acord amb la legislació vigent; les zones humides; els programes d’educació i formació ambiental; i les aules de la naturalesa.
2. Servei de Protecció d’Espècies, al qual corresponen les matèries de vies pecuàries; estimació de riberes; reserves i refugis de caga, vedats de caga controlada socials, locals i privats; caga i pesca continental; i protecció de la flora i fauna salvatges.
CAPITOL VII
De la Direcció General de Qualitat de les Aigües
Article dinou
A la Direcció General de Qualitat de les Aigües corresponen les matèries relacionades amb la qualitat de les aigües continentals i naturals, i els recursos hidrològics de la Comunitat Valenciana.
Article vint
Per al desenvolupament de les seues funcions, la Direcció General de Qualitat de les Aigües s'estructura en els serveis següents:
1. Servei d’anàlisi i Vigilància de la Qualitat de les Aigües, al qual correspon la vigilància, el seguiment i el control dels nivells de qualitat de les aigües continentals i de platges; els assumptes relacionats amb l'abocament d'aigües residuals i industrials; la vigilància, el seguiment i el control de les aigües de consum públic, residuals, litorals i continentals, i de les condicions sanitàrio- ambientals de locals i edificis de convivència o ús públic, campaments, piscines i aigües de bany, i, en general, dels llocs en què es realitzen activitats d'esplai i oci.
2. Servei de Planificació dels Recursos Hidrològics, al qual correspon l’estudi i l’elaboració de propostes i programes de depuració orientats a millorar i, si escau, a eliminar la contaminació de les aigües continentals; i el seguiment i control de les activitats relacionades amb els recursos hidrològics de la Comunitat Valenciana.
TITOL III
Dels serveis territorials
Article vint-i-un
Territorialment, la Conselleria de Medi Ambient s'organitza en serveis centrals i serveis territorials.
Article vint-i-dos
1. Els serveis centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat Valenciana.
2. Els serveis territorials són l’expressió organitzativa del principi de desconcentració i descentralització que regeix l'activitat de la Conselleria. Depenen orgànicament del secretari general i funcionalment d’aquest i de les direccions generals en les matèries de les respectives competències.
Article vint-i-tres
Els serveis territorials establerts a Alacant, Castelló i València fan les funcions que reglamentàriament els siguen atribuïdes, i tenen al capdavant un director territorial nomenat pel conseller.
DISPOSICIO ADDICIONAL
Les actuals comissions provincials de qualificació d’activitats i impacte ambiental s'integren en els corresponents serveis territorials, sota la dependència orgànica i funcional de la Direcció General de Serveis Ambientals.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogats els decrets del Consell de la Generalitat Valenciana 3/1989, de 16 de gener, pel qual es va crear l’Agència del Medi Ambient; i 143/1991, de 30 de juliol, pel qual es va aprovar el reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient; els articles 48 a 58 i 62 del Decret 45/1989, de 4 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es va aprovar el reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Administració Pública; i totes les disposicions d'igual o inferior rang que s’oposen a allò disposat en aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El Conseller de Medi Ambient dictarà totes aquelles disposicions que siguen necessàries per a l'aplicació i el desenvolupament del que estableix aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 28 d'octubre de 1991.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Medi Ambient,
ANTONI ESCARRE ESTEVE

linea
Mapa web