Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 18/2023, de 28 de desembre, de 2023, de la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública, per la qual s'aprova la Instrucció d'operatòria comptable de la Generalitat Valenciana en l'àmbit del sistema NEFIS. [2024/4]

(DOGV núm. 9759 de 04.01.2024) Ref. Base de dades 000095/2024

ORDE 18/2023, de 28 de desembre, de 2023, de la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública, per la qual s'aprova la Instrucció d'operatòria comptable de la Generalitat Valenciana en l'àmbit del sistema NEFIS. [2024/4]
PREÀMBUL

En els últims anys s’ha assistit a una sèrie de transformacions, en diferents vessants, que requerixen d’una adaptació i modernització dels actuals sistemes d’informació de què disposa la Generalitat, que contribuïsquen a la consecució d’un sector públic valencià modern i eficient, adaptat a les noves tecnologies, i que done resposta a les diferents demandes d’informació, tant en el si de la mateixa Administració i del Consell, com per a donar compliment al marc legal establit pel Govern central, les institucions comunitàries i les necessitats d’una major transparència. Les transformacions més rellevants que han tingut un impacte en este sentit en l’activitat de l’administració de la Generalitat i del sector públic valencià en el seu conjunt, es poden agrupar en les fites següents:
– Plena implantació de l’Administració electrònica: La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, són lleis que obliguen les diferents administracions públiques a construir i posar en marxa els seus canals telemàtics. La seua entrada en vigor en el termini d’un any a partir de la seua publicació i de dos anys respecte als components de l’Administració electrònica, segons la primera d’estes lleis, són terminis inequívocament preceptius per a tot el sector públic. En l’àmbit de la Generalitat, l’Acord de 5 de desembre de 2014, del Consell, pel qual s’aprova l’Agenda Digital de la Comunitat Valenciana 2014-2020, preveu actuacions d’impuls a la innovació tecnològica en la gestió pública, tant de caràcter horitzontal com sectorial, i la posada en marxa de la cooperació entre administracions i departaments per a l’intercanvi segur de dades i documents per via electrònica.
– Importància dels sistemes d’informació per a la gestió pública: en les administracions públiques, la informació es configura com a un recurs estratègic per a executar l’acció de govern i posar en acció les actuacions esperades pels ciutadans en el seu transcurs diari. La disponibilitat d’informació i dades estadístiques, el seu processament i transmissió constituïxen part de la gestió, sense la qual no és possible valorar l’eficàcia, eficiència i qualitat de l’actuació pública, realitzar un control d’esta i corregir les actuacions equivocades. Igual que per a qualsevol tipus d’organització, la qualitat dels instruments d’informació és una qüestió clau per a l’acompliment de la gestió pública. Els principals instruments d’informació de què disposa l’administració pública són el pressupost i la comptabilitat pública. Per això, és necessari que estiguen adaptats a les noves necessitats d’informació que exigixen les tècniques de gestió modernes. Estes aplicacions, com a instruments d’informació, han de servir, a més de per a assegurar la legalitat de les actuacions públiques, com a instrument per a la presa de decisions per part dels responsables públics i per al control i l’avaluació de les polítiques públiques aplicades.

– Majors requeriments d’informació de les administracions públiques: el principi de transparència recollit ja en l’article 6 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, es revela com un instrument indispensable per a un seguiment més efectiu del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que són una prioritat absoluta. I en este sentit, l’article esmentat comença disposant que la comptabilitat de les administracions públiques i altres subjectes compresos en l’àmbit d’aplicació de la Llei orgànica 2/2012, haurà de contindre informació suficient i adequada que permeta verificar la seua situació financera, el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera, i l’observança dels requeriments acordats en la normativa europea en esta matèria. A més, la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, té per objecte ampliar i reforçar la transparència de l’activitat pública, regular i garantir el dret d’accés a la informació relativa a aquella activitat, i establir les obligacions de bon govern que han de complir els responsables públics, així com les conseqüències derivades del seu incompliment. En este sentit, la Generalitat adopta la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, en exercici de les seues competències i potestat d’autoorganització, en els termes previstos en l’article 49.1.1 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, l’Orde 8/2017, d’1 de setembre, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es deroga l’Orde de 16 de juliol de 2001, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual s’aprova el Pla general de comptabilitat pública de la Generalitat Valenciana, va derogar el Pla general de comptabilitat pública de la Generalitat Valenciana aprovat per l’orde esmentada, i totes les normes que s’hagen dictat en el seu desplegament. En este sentit, la disposició transitòria única va disposar que, mentres no s’exerciren les competències normatives previstes en els articles 129.a i 130.1.a, b i c de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, resultaria d’aplicació la normativa estatal vigent en la matèria com a dret supletori. Esta orde va entrar en vigor l’1 de gener de 2019, i és aplicable des d’eixe moment el Pla general de comptabilitat pública aprovat per l’Orde EHA/1037/2010, de 13 d’abril, per la qual s’aprova el Pla general de comptabilitat pública, aprovat este com a pla comptable marc per a totes les administracions públiques.

En l’actualitat, mitjançant el Decret 69/2023, de 12 de maig, del Consell, s’implanta en l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms un nou sistema de gestió economicofinancera denominat NEFIS, que incorpora, respecte de l’anterior, les novetats següents, entre altres:
– Adaptació a les lleis 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú, i 40/2015, d’1 d’octubre, del règim jurídic del sector públic, que han delimitat un marc d’actuació digital per a les entitats del sector públic, i els imposa prestar servicis simples, àgils i transparents a la ciutadania, suportats en les noves tecnologies.

– Integració, en un únic sistema, de l’elaboració de pressupostos, modificacions de crèdit, execució pressupostària d’ingressos i despeses, operacions extrapressupostàries, fiscalització, registre comptable de factures i altres justificants, tresoreria, comptabilitat financera, verificació i control, central d’informació i rendició de comptes; permetent l’anàlisi de la informació generada en tot el procés.
– Integració amb aplicacions informàtiques externes a través de servicis web, la qual cosa permet la interoperabilitat entre els diferents sistemes.
En este context, és procedent adaptar el conjunt de normes i procediments existents en matèria comptable i, per simplicitat normativa, s’ha optat per unificar en una única orde tots els aspectes rellevants sobre este tema.
Així mateix, l’entrada en funcionament de l’aplicatiu NEFIS comporta també la necessària adaptació de l’Orde 2/2022, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regulen les actuacions o tràmits d’alta, modificació i baixa de les dades personals identificatives i bancàries de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat, a conseqüència de les noves funcionalitats que aporta el sistema, tant des del punt de vista de la capacitat d’emmagatzematge, com de robustesa de l’aplicatiu.

També s’ha considerat convenient afegir una disposició addicional relativa al resum, que en cada exercici i després de la presentació del Compte General de la Generalitat, ha de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. En esta disposició s’enumeren els estats comptables que comprén este resum i que seran extrets de l’aplicatiu NEFIS.
Finalment, es procedix a la derogació expressa de l’Orde de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, sobre la manera d’acreditar per part dels beneficiaris de subvencions, l’exigència prevista en l’article 47.7 del text refós de la Llei d’hisenda pública de la Generalitat Valenciana al no adequar-se al que s’establix en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, circumstància que genera en l’actualitat conflictes en la gestió i control intern de les subvencions.

En resum, la instrucció d’Operatòria Comptable de la Generalitat Valenciana que s’aprova per esta orde s’estructura en quatre títols, els quals, al seu torn, es dividixen en capítols, seccions i regles.
El títol I regula el sistema d’informació, l’objecte de la norma, la comptabilització en el sistema i el seu contingut, els òrgans intervinents en el sistema, les funcions i competències de les diferents oficines i la justificació de les operacions i les dades que cal incorporar al sistema.
El títol II dicta instruccions sobre les operacions d’execució del pressupost de despeses i les seues modificacions, regula la gestió dels crèdits pressupostaris, el procediment general de la despesa pública i establix les regles per a la tramitació dels diferents tipus de despeses.
El títol III tracta sobre les operacions d’execució del pressupost d’ingressos i les seues modificacions, i establix el procediment comptable de les previsions d’ingressos i les normes de gestió d’estos.
Finalment, el títol IV està dedicat a les operacions extrapressupostàries i de tresoreria, i regula els comptes extrapressupostaris, les fases i documents comptables de les operacions extrapressupostàries i els comptes financers de tresoreria.
L’article 129 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, recull en l’apartat b les competències en matèria comptable de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda, entre elles les de determinar els criteris generals de registre de dades, presentació de la informació comptable, contingut dels comptes anuals i els procediments de remissió d’estes, i regula, a estos efectes, la utilització de mitjans electrònics, informàtics o telemàtics.
Per tot això, esta orde s’ajusta als principis de bona regulació continguts en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en virtut dels quals la potestat reglamentària s’ha d’exercitar d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i eficiència, mentres perseguix un interés general que redundarà en un potencial impacte positiu socioeconòmic.

Així doncs, a proposta de la Intervenció General de la Generalitat, com a centre directiu de la comptabilitat pública al qual competix promoure l’exercici de la potestat reglamentària en matèria comptable atribuïda al titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda, d’acord amb l’article 130.1.a de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i fent ús de les facultats que em conferix l’article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,


ORDENE

Article únic
1. S’aprova la Instrucció d’operatòria comptable que s’inclou com a annex I a la present orde i que té per objecte regular la tramitació electrònica, en el sistema de gestió economicofinancera NEFIS, dels procediments comptables relatius a l’execució pressupostària d’ingressos i despeses, operacions extrapressupostàries, modificacions de crèdit, fiscalització, registre comptable de factures i altres justificants, cessions de crèdit, tresoreria, comptabilitat financera i central d’informació.

2. Esta orde és d’aplicació directa per a l’Administració de la Generalitat i per a les entitats en què s’implante el sistema de gestió economicofinancera NEFIS.
3. Mitjançant una resolució de la Intervenció General de la Generalitat podran modificar-se els documents inclosos en l’annex II de la Instrucció d’operatòria comptable aprovada per esta orde. Estos es mantindran actualitzats en el portal d’internet de la Intervenció General de la Generalitat.




DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Compte general de la Generalitat Valenciana
En compliment del que es preveu en l’article 140.2 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en el termini d’un mes des de la formació dels comptes anuals de l’Administració de la Generalitat i dels organismes autònoms, la Intervenció General de la Generalitat publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana un resum dels comptes anuals amb el contingut següent:
1. Balanç
2. Compte del resultat econòmic patrimonial
3. Estat de canvis en el patrimoni net
4. Estat de fluxos d’efectiu
5. Liquidació del pressupost de despeses. Resum per seccions (només en el cas de l’Administració de la Generalitat)
6. Liquidació del pressupost de despeses. Resum per capítols
7. Liquidació del pressupost d’ingressos. Resum per capítols
8. Resultat pressupostari

Segona. No-incidència pressupostària
La implementació d’esta orde, atés que el seu únic cost per a la Generalitat és el derivat dels necessaris desenvolupaments d’adaptació en les aplicacions informàtiques de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, duts a terme a través dels mitjans ordinaris de desenvolupament, actualització i manteniment d’estes aplicacions, no implicarà augment de la despesa pública, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.

Tercera. Facultats per a l’aplicació i execució d’esta orde

De conformitat amb el que s’establix en l’article 130.1.c de la de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, la Intervenció General de la Generalitat podrà dictar les instruccions de comptabilitat mitjançant les quals s’establisquen les regles comptables a les quals hauran de sotmetre’s els ens que hagen d’aplicar els principis comptables públics, així com els models i estructura dels documents comptables i comptes, estats i informes comptables en general que no hagen de rendir-se a la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana, motius de complementaris, tipus i subtipus de despeses i gestió comptable dels diferents tipus d’ingressos i despeses.

Quarta. Protecció de dades de caràcter personal
1. La conselleria competent en matèria d’hisenda serà responsable del tractament quan actue en l’exercici de les seues competències horitzontals que afecten dades de caràcter personal.
Així mateix, tindrà la consideració de responsable del tractament cada una de les conselleries i entitats del sector públic respecte al tractament de dades personals derivades de la gestió economicofinancera del seu pressupost.
2. Cada responsable del tractament garantirà:
a) L’aplicació dels principis de protecció de dades regulades en l’article 5 del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’estes dades, i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament General de Protecció de Dades). Per tant, en el disseny dels formularis de sol·licitud, aportació documental, publicacions i altres actes administratius originats per l’aplicació d’esta norma hauran de tindre’s en compte estos principis, especialment quant al principi de minimització.

b) El compliment del deure d’informar previst en els articles 13 i 14 del Reglament General de Protecció de Dades respecte a totes aquelles persones interessades les dades de les quals siguen objecte de tractament de les activitats regulades en esta orde.
c) L’adopció de mesures d’índole tècnica i organitzativa que siguen necessàries i apropiades per a garantir un nivell de seguretat adequat al risc, assegurant, en tot cas, la confidencialitat, seguretat i integritat de les dades, així com les conduents a fer efectives les garanties, obligacions i drets reconeguts en el règim jurídic de protecció de dades. Estes mesures es correspondran amb les establides per l’Esquema Nacional de Seguretat.
3. Les persones afectades per les diferents activitats de tractament podran exercir els seus drets d’accés, rectificació i supressió de dades, així com de limitació o oposició del tractament, quan siga procedent, davant de la conselleria o entitat responsable.
4. Les comunicacions de dades que es realitzen a conseqüència de la col·laboració entre administracions públiques es realitzaran amb fonament en les normes amb rang de llei aplicables.
5. Tota la informació relativa als tractaments de dades de caràcter personal previstos en esta norma es trobarà disponible en el Registre d’Activitats de Tractament de cada responsable.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en esta orde i, expressament, les següents ordes:
– Orde de 12 de desembre de 1994, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, sobre gestió i registre comptable de les operacions d’administració i execució del pressupost de la Generalitat Valenciana.
– Orde de 19 de maig de 1995, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, per la qual es dicten normes per a la comptabilitat de les operacions de gestió dels servicis territorials de la Conselleria d’Economia i Hisenda.
– Resolució de 30 de novembre de 2001, de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, aclaridora del règim de comptabilitat i rendició de comptes anuals al qual estan subjectes les entitats de la Generalitat Valenciana i les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

– Orde de 16 d’abril de 2008, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual s’establixen les normes sobre la confecció de les propostes d’inventari de béns mobles dins del procediment d’inventari.

D’altra banda, queden derogades expressament les ordes següents:
– Apartat primer de l’article 14 de l’Orde 2/2022, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regulen les actuacions o tràmits d’alta, modificació i baixa de les dades personals identificatives i bancàries de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat.
– Orde de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, sobre la manera d’acreditar pels beneficiaris de subvencions, l’exigència prevista en l’article 47.7 del text refós de la Llei d’hisenda pública de la Generalitat Valenciana.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Esta orde entrarà en vigor a partir de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 28 de desembre de 2023

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública,
RUTH MARÍA MERINO PEÑA



ANNEX I
Instrucció d’operatòria comptable

ÍNDEX

TÍTOL I. DEL SISTEMA D’INFORMACIÓ
CAPÍTOL I. DE LA COMPTABILITAT
CAPÍTOL II. DEL CONTINGUT DEL SISTEMA NEFIS
CAPÍTOL III. DELS ÒRGANS INTERVINENTS EN EL SISTEMA. FUNCIONS I COMPETÈNCIES
DE LES DIFERENTS OFICINES.
CAPÍTOL IV. DE LA JUSTIFICACIÓ DE LES OPERACIONS I DADES A INCORPORAR AL SISTEMA

TÍTOL II. DE LES OPERACIONS D’EXECUCIÓ DEL PRESSUPOST DE DESPESES I LES SEUES MODIFICACIONS
CAPÍTOL I. DE LA GESTIÓ DELS CRÈDITS PRESSUPOSTARIS
CAPÍTOL II. DEL PROCEDIMENT GENERAL D’EXECUCIÓ DE LA DESPESA PÚBLICA
CAPÍTOL III. DE LA TRAMITACIÓ DELS DIFERENTS TIPUS DE DESPESES

TÍTOL III. DE LES OPERACIONS D’EXECUCIÓ DEL PRESSUPOST D’INGRESSOS
CAPÍTOL I. DE LES PREVISIONS
CAPÍTOL II. DE LA GESTIÓ DEL PRESSUPOST D’INGRESSOS

TÍTOL IV. DE LES OPERACIONS EXTRAPRESSUPOSTÀRIES I DE TRESORERIA
CAPÍTOL I. DELS COMPTES EXTRAPRESSUPOSTARIS
CAPÍTOL II. DE LES FASES I DOCUMENTS COMPTABLES DE LES OPERACIONS EXTRAPRESSUPOSTÀRIES
CAPÍTOL III. DELS COMPTES FINANCERS DE TRESORERIA


ANNEX II
1. MODELS I CLASSES DE DOCUMENTS COMPTABLES DE MODIFICACIONS DE CRÈDIT
2.1. FASES, MODELS I CLASSES DE DOCUMENTS COMPTABLES DEL PRESSUPOST DE DESPESES
2.2. MOTIUS D’OPERACIONS COMPLEMENTÀRIES DE DESPESES
3. TIPUS I SUBTIPUS DE DESPESES
4. QUADRE RESUM DE LA GESTIÓ COMPTABLE DELS DIFERENTS TIPUS DE DESPESES
5. FASES, MODELS I CLASSES DE DOCUMENTS COMPTABLES DEL PRESSUPOST D’INGRESSOS
6. FASES, MODELS I CLASSES DE DOCUMENTS COMPTABLES D’OPERACIONS EXTRAPRESSUPOSTÀRIES
7. CLASSES DE DOCUMENTS DE L’ÀREA DE TRESORERIA



TÍTOL I
Del sistema d’informació

CAPÍTOL I
De la comptabilitat

Regla 1. Objecte i àmbit d’aplicació de la Instrucció d’operatòria comptable de la Generalitat Valenciana en l’àmbit del sistema NEFIS

1. La Instrucció d’operatòria comptable de la Generalitat Valenciana té per objecte regular la tramitació electrònica dels procediments comptables d’execució pressupostària d’ingressos i despeses, operacions extrapressupostàries, modificacions de crèdit, fiscalització, registre comptable de factures i altres justificants, registre de cessions, tresoreria, comptabilitat financera i central d’informació, en el nou sistema d’informació economicofinancer, d’ara en avant, sistema NEFIS.
2. Esta instrucció és d’aplicació directa per a l’Administració de la Generalitat i per a totes les entitats en què s’implante el sistema NEFIS.


Regla 2. Comptabilització a través del sistema NEFIS
1. La comptabilització dels fets i els actes de contingut econòmic derivats dels procediments descrits en la regla 1, es duran a terme en el sistema NEFIS, implementat mitjançant el Decret 69/2023, de 12 de maig, del Consell, pel qual s’aprova la implementació del sistema de gestió economicofinancera NEFIS en la Generalitat.
2. Els assentaments de comptabilitat financera derivats dels fets i actes de contingut econòmic relatius als procediments descrits en la regla 1 se sotmetran, al seu torn, al Pla marc de comptabilitat pública aprovat per l’Orde EHA/1037/2010, de 13 d’abril, per la qual s’aprova el Pla general de comptabilitat pública, així com a l’Orde 15/2019, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es dicten instruccions per a l’aplicació del que es disposa en la disposició transitòria única de l’Orde 8/2017, d’1 de setembre, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.
3. Tots els actes i fets econòmics que hagen de ser registrats comptablement en el sistema NEFIS, hauran d’estar suportats en un expedient comptable. L’expedient comptable és el conjunt estructurat de dades introduïdes en el sistema, associats a les fases d’execució pressupostària i a qualsevol altre fet o acte de contingut econòmic derivat dels procediments descrits en la regla 1.
4. El sistema NEFIS es podrà integrar via servici web amb altres aplicacions de gestió per a compartir les dades i possibilitar l’intercanvi d’informació i coneixement entre estes, i evitar la duplicitat de les dades.
5. Els documents comptables d’un expedient poden trobar-se en el sistema NEFIS en estat preliminar o comptabilitzat i podran realitzar-se manualment, per integració mitjançant servici web o per càrrega d’arxius. Els documents canviaran de l’estat preliminar al comptabilitzat, mitjançant validació en el sistema per les intervencions delegades.

No obstant això, determinats documents comptables no seran objecte de comptabilització per les intervencions delegades, ni passaran prèviament per l’estat preliminar. Estos són els següents:
– Retencions de crèdit la comptabilització dels quals corresponga a l’oficina de gestió competent per a l’execució del pressupost de despesa, a excepció de les retencions que es tramiten en el subsistema de bestretes de caixa fixa.
– Els documents de les modificacions pressupostàries la comptabilització de les quals correspondrà a l’òrgan competent en matèria de pressupostos.
– Els documents propis de tresoreria que correspondran a la tresoreria de l’Administració o a la de les entitats.
– Qualsevol altre document que s’haja disposat en la norma corresponent a proposta de la Intervenció General de la Generalitat.

6. La comptabilització de documents comptables relatius a operacions d’actius fixos que afecten béns mobles corresponents al patrimoni de l’entitat, comportarà l’alta automàtica d’estos en l’inventari general de béns i drets de l’administració de la Generalitat o en el respectiu inventari de l’entitat de què es tracte.


CAPÍTOL II
Del contingut del sistema NEFIS

Regla 3. Conjunt de subsistemes
El sistema NEFIS es configura com un sistema integral compost per un conjunt de subsistemes o àrees comptables, plenament integrats i interrelacionats entre si i suportats informàticament. Estos subsistemes són els que es detallen en les regles següents d’este capítol.


Regla 4. Subsistema d’execució del pressupost de despeses
En este subsistema es realitza l’execució del pressupost de despeses, el seguiment i el control en termes financers, així com de les operacions derivades dels saldos que provenen de pressupostos tancats. Així mateix, es realitzen en este l’execució i el seguiment de les despeses de caràcter plurianual i aquelles altres que es tramiten de manera anticipada, a les quals es referixen els articles 40 i 41, respectivament, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Regla 5. Subsistema d’execució del pressupost d’ingressos
En este subsistema es duu a terme l’execució del pressupost d’ingressos, de manera agrupada o detallada, el seguiment i el seu control en termes financers, tant pel que fa al pressupost corrent com als saldos corresponents a pressupostos tancats, així com a les devolucions d’ingressos.
D’altra banda, també possibilita l’emissió de factures per l’entitat, així com la gestió dels llibres de registre de l’Impost sobre el Valor Afegit a través de la Seu Electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària mitjançant el subministrament immediat d’informació dels registres de facturació (SII).

Regla 6. Subsistema de projectes de despesa
En el mateix es duu a terme el seguiment i control dels projectes de despesa gestionats per les entitats comptables, en executar el pressupost.

Són projectes de despesa tots aquells que es puguen identificar i fer el seu seguiment de manera unitària, i poden estar relacionats amb una o diverses aplicacions pressupostàries i anualitats.

Regla 7. Subsistema de finançament afectat
En este subsistema es possibilita el seguiment de les despeses amb finançament afectat i la determinació de les desviacions de finançament, tant de l’exercici com acumulades, mitjançant l’assignació del camp fons a les aplicacions pressupostàries de despeses i ingressos.

Regla 8. Subsistema de gestió i control de bestretes de caixa fixa
En este es realitza la gestió i pagament de les despeses que hagen de satisfer-se pel procediment especial de bestretes de caixa fixa regulat en l’article 63 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. D’altra banda, possibilita el control de les bestretes de caixa fixa concedides i de les reposicions realitzades, així com la rendició dels corresponents comptes justificatius.


Regla 9. Subsistema de gestió i control de pagaments a justificar
En este subsistema s’executen i gestionen les obligacions que hagen de satisfer-se pel procediment especial de pagament a justificar establit en l’article 64 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i permet la tramitació dels oportuns comptes justificatius, i també verificar que la justificació dels pagaments es duu a terme dins dels terminis previstos en la normativa aplicable.

Regla 10. Subsistema de Tresoreria
Permet el control detallat dels diferents comptes que constituïxen la tresoreria de l’entitat, incloent-hi, així mateix, els procediments necessaris perquè, a partir de les obligacions reconegudes que han sigut comptabilitzades en els diferents subsistemes, es puga gestionar l’ordenació dels pagaments, trava d’estos en cas d’incidències i el posterior pagament. També permet registrar comptablement tots els fluxos de cobraments i pagaments que es produïsquen.
D’altra banda, incorpora funcionalitats que permeten realitzar una planificació financera i aplicar el pressupost monetari regulat en l’article 69 de Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Regla 11. Subsistema de tercers
Recull la informació relativa a totes les persones físiques o jurídiques que es relacionen amb l’entitat a conseqüència de l’execució de les operacions pressupostàries i extrapressupostàries que els afecten. D’altra banda, subministra informació integral sobre les diferents operacions realitzades per l’entitat amb els tercers.

Regla 12. Subsistema d’operacions extrapressupostàries
Permet registrar i gestionar detalladament les diferents operacions de naturalesa extrapressupostària realitzades.
Regla 13. Subsistema de comptabilitat financera
En este s’anoten, en termes del Pla general de comptabilitat pública aplicable, totes les operacions de naturalesa financera, patrimonial o econòmica que es produïsquen en l’àmbit de l’entitat, la qual cosa permet presentar la composició i l’estructura del seu patrimoni en cada moment, així com determinar els resultats des d’un punt de vista econòmic patrimonial.

Regla 14. Subsistema de Caixa General de Depòsits i Garanties
Mitjançant este subsistema es duu a terme la gestió i registre de totes les operacions de constitució i cancel·lació de depòsits en metàl·lic que es generen en l’àmbit de la Caixa General de Depòsits i Garanties, la qual cosa possibilita el seguiment i control de la totalitat dels depòsits i garanties que es constituïsquen.

Regla 15. Subsistema de registre comptable de factures i altres justificants
El subsistema de registre comptable de factures i altres justificants, també denominat «consola de factures», possibilita el registre de totes les factures i altres justificants a càrrec de l’entitat, així com el control i seguiment de les diferents situacions per les quals passen estes. Estarà connectat amb el punt general d’entrada de factures electròniques de l’Administració General de l’Estat (FACe) mitjançant servici web i actualitzarà, en este punt, l’estat en el qual es troben estes. També permet registrar justificants de despesa diferents de les factures per a la gestió i control, prèviament a la seua imputació pressupostària.

Dins d’este subsistema es formarà el registre comptable de factures al qual fa referència la Llei 25/2013, de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic.

Regla 16. Subsistema de registre de cessions de crèdits
El subsistema de registre de cessions de crèdit permet registrar totes les cessions de drets de crèdit davant de l’Administració de la Generalitat i la resta d’entitats en què s’implante el sistema NEFIS quan estes siguen notificades fefaentment a l’òrgan gestor de la despesa.


Regla 17. Subsistema de catàleg d’ens
Este subsistema conté informació de tots els ens del sector públic de la Generalitat, així com dels ens que, sense formar part del sector públic de la Generalitat, estiguen inclosos en el sector administracions públiques, subsector comunitats autònomes, d’acord amb la definició i delimitació del Sistema Europeu de Comptes.

Regla 18. Subsistema de central d’informació
Conté la informació economicofinancera i, si és el cas, pressupostària de totes les entitats classificades com a administració pública dependents de la comunitat autònoma d’acord amb la definició i delimitació del Sistema Europeu de Comptes, i permet el tractament i l’explotació d’esta per a facilitar la informació periòdica o puntual, agregada o de detall, que es necessite per cada un dels grups destinataris d’esta.

En particular, possibilitarà el subministrament d’informació necessària a l’efecte del càlcul de la capacitat o necessitat de finançament en termes de comptabilitat nacional, la regla de despesa, així com ràtios relacionades amb el període mitjà de pagament als proveïdors, i generarà els models que cal remetre al ministeri competent en matèria d’hisenda en compliment de les obligacions d’informació imposades per la normativa sobre estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Regla 19. Subsistema d’expedients comptables
El sistema compta amb un gestor d’expedients en el qual, com a regla general, es tramiten els documents comptables des del seu estat preliminar fins a la seua comptabilització, i permet la gestió electrònica de l’expedient comptable mitjançant fluxos de treball i safates de tramitació configurables, i assigna als usuaris diferents funcionalitats.
Mitjançant este subsistema es realitzarà la confirmació dels actes, les operacions i els tràmits en els procediments de gestió econòmica, pressupostària i comptable, per usuaris autoritzats, mitjançant la firma electrònica basada en certificats electrònics, reconeguts o qualificats, i la validació requerida per a emetre, confirmar o deixar constància de qualsevol operació o tràmit, acte o informe, que haja de realitzar-se pels òrgans o unitats que gestionen els processos suportats pel sistema, segons determine la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda.

Regla 20. Subsistema de fiscalització
En este subsistema es realitzarà la funció interventora prevista en l’article 100 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i es deixarà constància de les actuacions realitzades i la documentació analitzada, exigides per la normativa d’aplicació. A través d’este subsistema, s’emetran els informes de fiscalització, i es crearà una base de dades d’informes a fi d’explotar les dades incorporades a este.
El sistema subministrarà, així mateix, la informació per a dur a terme el control financer regulat en l’article 108 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Regla 21. Registre en els subsistemes. Concordança i coherència de la informació
1. Les operacions que hagen de ser comptabilitzades s’incorporaran al sistema amb el màxim nivell de detall, de manera que les dades queden degudament registrades en tots els subsistemes als quals l’operació afecte en funció de la seua naturalesa.
2. El sistema NEFIS garantix la concordança, exactitud i automatisme dels registres que, per a cada una de les operacions comptables, s’hagen de produir en els diferents subsistemes als quals afecte l’operació.
3. Haurà d’haver-hi la deguda coherència entre els diferents nivells d’informació agregada que s’establisquen en el sistema i la informació de detall que, per a cada tipus d’operació, s’incorpore a este, segons els requisits que, en cada cas, fixe la Intervenció General de la Generalitat i el centre directiu en matèria de pressupostos.


CAPÍTOL III
Dels òrgans intervinents en el sistema funcions i competències de les diferents oficines

Regla 22. Òrgans i unitats administratives intervinents en el sistema NEFIS
1. Els òrgans i les unitats administratives que intervenen en el sistema són: les oficines de gestió, les oficines de fiscalització i comptabilitat i les oficines de tresoreria.
2. Per a les entitats no subjectes a funció interventora, es podrà configurar el sistema NEFIS perquè la totalitat de les funcions atribuïdes a les diferents oficines esmentades en l’apartat anterior, siguen efectuades per les oficines de gestió. D’altra banda, l’exclusió de les oficines de fiscalització i comptabilitat suposarà la inactivitat del subsistema de fiscalització.

Regla 23. Oficines de gestió
1. Les oficines de gestió són unitats administratives a les quals s’atribuïxen les funcions derivades de l’execució i modificació del pressupost d’ingressos i despeses i, si és el cas, de les operacions extrapressupostàries i patrimonials en el seu àmbit competencial, i se’ls assigna una comptabilitat, amb caràcter general, en estat preliminar i en els casos que es determinen, en estat comptabilitzat.
Estes oficines es corresponen generalment amb les oficines pressupostàries i les unitats de gestió que es determinen pels diferents centres directius de les entitats a què fa referència la regla 1, en virtut de les seues facultats d’autoorganització.
2. Així mateix, tindran esta condició els següents centres directius:

– El centre directiu competent en matèria de pressupostos, quan actue com a proponent d’expedients de modificacions pressupostàries, retencions de crèdit de no disponibilitat, operacions extrapressupostàries, així com reconeixement de drets no assignats a altres oficines de gestió, derivats de l’execució del pressupost.
– El centre directiu competent en matèria de tresoreria, en relació amb l’execució pressupostària i extrapressupostària de despeses i ingressos i altres anotacions comptables dels fluxos financers derivats de l’endeutament de l’entitat la competència de la qual recaiga en este òrgan.

Regla 24. Oficines d’intervenció i comptabilitat
1. Les oficines d’intervenció i comptabilitat són aquelles unitats administratives que tenen atribuïda, amb caràcter general, la competència derivada de la comptabilitat oficial de l’entitat.
2. Els documents comptables dels diferents expedients en estat preliminar passaran a estat comptabilitzat una vegada siguen tramitats en el sistema.
3. Són oficines d’intervenció i comptabilitat, la Viceintervenció General de Comptabilitat i les diferents intervencions delegades en el seu respectiu àmbit competencial.
4. De la Viceintervenció General de Comptabilitat dependrà directament el Catàleg d’Ens i la Central d’Informació.
5. Únicament a l’efecte de registrar en el sistema les retencions de crèdit positives i negatives en estat comptabilitzat, així com les modificacions pressupostàries, actuaran com a oficines comptables les oficines de gestió esmentades en la regla 23.1.
6. També actuaran com a oficines comptables les oficines de gestió quan així es determine expressament per la normativa corresponent.
7. De la intervenció general dependrà el subsistema de tercers, respecte del qual autoritzarà l’accés a les oficines de gestió, i marcarà les directrius per al registre de dades dels tercers. No obstant això, correspondrà a la Tresoreria General de la Generalitat el manteniment de les taules relatives a les entitats bancàries i les seues corresponents oficines.


Regla 25. Oficines de tresoreria
1. Les oficines de tresoreria són les unitats administratives amb competències en l’ordenació i materialització dels pagaments i en la realització, si és el cas, de les propostes de documents comptables d’ingressos i d’operacions extrapressupostàries de l’entitat.
2. Les oficines de tresoreria es corresponen amb la tresoreria de les entitats comptables a què fa referència la regla 1 i les caixes i habilitades que es creen.
3. De la Tresoreria General de la Generalitat depén directament el subsistema de tresoreria i la caixa de depòsits i garanties, així com el manteniment del registre d’entitats bancàries.


CAPÍTOL IV
De la justificació de les operacions i dades que cal incorporar
al sistema

Regla 26. Justificació
Tot fet o acte amb repercussió financera, patrimonial o econòmica, que haja de donar lloc a anotacions en el sistema NEFIS, haurà d’estar degudament suportat amb la corresponent documentació justificativa que pose de manifest la seua realització.

Regla 27. Mitjans de justificació
1. La justificació dels diferents fets susceptibles d’incorporació al sistema NEFIS es realitzarà a través de mitjans electrònics, informàtics o telemàtics, i haurà d’ajustar-se, en tot cas, als requisits i garanties que s’establisquen per a cada un dels diferents tipus d’operacions, d’acord amb les normes que regulen els procediments administratius a través dels fets que es materialitzen.
2. Entre els mitjans de justificació, s’aportarà la documentació que, si és el cas, establisca la Intervenció General de la Generalitat per a la fiscalització prèvia dels expedients. Així mateix, esta determinarà la documentació que cal aportar quan la fiscalització prèvia siga substituïda per control financer permanent.

Regla 28. Arxiu i conservació dels justificants
1. Els justificants a què es referixen les regles anteriors hauran de ser incorporats per les oficines de gestió a l’expedient comptable, juntament amb els documents comptables en estat preliminar. Hi haurà un expedient comptable per cada document comptable. No obstant això, estos documents comptables podran ser multipartida i multitercer.
2. En els expedients comptables en fase R, serà opcional incorporar justificant, excepte en els de signe negatiu que s’emeten a conseqüència de la renúncia, total o parcial, a la tramitació de la despesa, en els quals s’unirà la documentació justificativa d’esta.
3. Quan l’acreditació de la realització de la prestació o del dret del creditor estiga sustentada en factures, rebuts o documents equivalents, en l’expedient haurà de constar una referència al número de document amb el qual apareixen reflectits estos en la consola de factures.

4. En el cas d’operacions que afecten actius o operacions d’endeutament, l’expedient comptable contindrà la referència a estos actius o operacions, i habilitarà per a això camps específics en els expedients.

5. Una vegada incorporats al sistema les operacions, les dades comptables i la documentació justificativa, romandran arxivats en este, i quedaran a la disposició dels òrgans de control extern, la Intervenció General de l’Administració de l’Estat, institucions de control comunitàries i òrgans judicials, i podran obtindre’s documents acreditatius pels mitjans electrònics.
6. El subsistema d’expedients està proveït de les mesures tècniques i organitzatives necessàries per a assegurar l’autenticitat, traçabilitat, confidencialitat, integritat, disponibilitat i conservació de la documentació i informació continguda en este.

Regla 29. Creació d’expedients comptables i seguiment
1. Per a tramitar un document comptable serà necessària la creació d’un expedient comptable, que contindrà, a més del document comptable i les dades addicionals necessàries per a la tramitació, la documentació justificativa de les operacions, les propostes i resolucions de modificació de crèdit o execució pressupostària i, si és el cas, els informes de fiscalització, intervenció i comptabilització. Tant les propostes com les resolucions i informes podran generar-se en el mateix sistema NEFIS.

2. La creació dels expedients comptables es realitzarà per les oficines de gestió i s’utilitzarà a este efecte algun dels procediments següents:
a) Manualment: mitjançant el registre individual de les dades relatives a esta operació i la documentació corresponent.
b) Suports electrònics, informàtics o telemàtics: mitjançant la incorporació massiva de dades procedents d’altres sistemes.
3. Els expedients en estat preliminar de signe positiu consumiran crèdit des del moment de la seua creació, i els de signe negatiu alliberaran crèdit en el moment de la seua comptabilització. Quan així ho determine la Intervenció General de la Generalitat, per a alguns tipus d’expedients, la creació dels documents comptables podrà realitzar-se directament en estat comptabilitzat, sense passar per l’estat preliminar.
4. El subsistema de gestió d’expedients comptables oferirà informació de la situació en què es troba la tramitació d’este, i registrarà totes les actuacions i tasques dutes a terme per totes les unitats intervinents en el procés.

Regla 30. Confirmació dels actes i documents comptables en el sistema
1. Una vegada creats els expedients comptables, l’òrgan competent realitzarà en el sistema l’acte de modificació de crèdit o execució pressupostària, per a la qual cosa es generarà o s’incorporarà, en el sistema NEFIS, la resolució d’autorització d’este acte, de la qual formaran part les dades comptables de l’expedient. S’entendrà confirmat l’acte amb la firma electrònica o validació en el sistema d’esta resolució, d’acord amb l’article 3.2 del Decret 69/2023, de 12 de maig, del Consell, pel qual s’aprova la implementació del sistema de gestió economicofinancera NEFIS en la Generalitat.
2. El procés de confirmació d’operacions extrapressupostàries o de tresoreria, així com de assentaments directes, també es realitzarà o s’incorporarà en el sistema NEFIS, generarà els documents específics d’estes operacions i procedirà a la confirmació d’estos mitjançant firma electrònica o validació, d’acord amb l’article 3.2 de l’esmentat decret.


Regla 31. Informes de fiscalització, intervenció i comptabilització.
1. Els informes que l’òrgan de control intern haja de realitzar en l’exercici de les seues funcions es generaran en el sistema NEFIS, i es consideraran vàlidament emesos mitjançant el procés de firma electrònica FIRE.
2. Perquè els documents comptables continguts en els expedients canvien de l’estat de preliminar a l’estat comptabilitzat, una vegada intervinguts o autoritzats, seran validats pel personal de l’oficina d’intervenció, excepte en els casos en què, en virtut del procediment previst en la normativa corresponent, la comptabilització s’efectue per l’oficina de gestió. Amb el procés de validació es realitza la presa de raó acreditativa del registre del document comptable en la comptabilitat oficial de l’entitat comptable.


TÍTOL II
De les operacions d’execució del pressupost de despeses i les seues modificacions

CAPÍTOL I
De la gestió dels crèdits pressupostaris

Secció 1a
Dels crèdits inicials

Regla 32. Obertura del pressupost de despeses
1. Una vegada aprovada per les Corts la Llei de pressupostos de la Generalitat i publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, el centre directiu competent en matèria de pressupostos procedirà a registrar en el sistema NEFIS l’obertura del pressupost de despeses.
2. Si, de conformitat amb el que es disposa en l’article 35 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es produïx la pròrroga dels pressupostos, per no aprovar-se estos abans del primer dia de l’exercici econòmic corresponent, i en cas que posteriorment s’aproven els nous pressupostos, es duran a terme els ajustos necessaris per a adequar el pressupost inicialment carregat en la pròrroga, al pressupost finalment aprovat per les Corts.

El pressupost aprovat per les Corts produirà efectes des del dia 1 de gener de l’exercici que corresponga. Els crèdits inclosos en este tindran la consideració de crèdits inicials, i a estos s’imputaran les despeses realitzades amb càrrec als crèdits del pressupost prorrogat.
En el cas que estes despeses siguen superiors als crèdits finalment aprovats, la conselleria competent en matèria d’hisenda tramitarà els expedients de modificacions de crèdit necessaris per a donar cobertura a estes despeses.


Secció 2a
De les modificacions dels crèdits

Regla 33. Procediment general
1. Per a realitzar modificacions en el pressupost de despeses, l’oficina de gestió crearà un expedient de modificació de crèdits, que es tramitarà i s’aprovarà segons el circuit establit per la Intervenció General de la Generalitat i el centre directiu competent en matèria de pressupostos. L’expedient recollirà l’alta de nous elements en les estructures pressupostàries, si és el cas.
2. L’expedient de modificació contindrà els documents comptables que siguen procedents segons el tipus de modificació i la documentació justificativa que s’haja determinat per la normativa aplicable. Fins que els documents comptables no s’hagen comptabilitzat, no estaran els crèdits disponibles en el sistema d’informació comptable. Per a la realització d’estes operacions, s’utilitzaran els models i les classes de pressupost, segons el tipus de modificació pressupostària a realitzar, previstos en l’annex II.1.
3. En l’Administració de la Generalitat els documents comptables de modificacions de crèdit que s’expedisquen seran comptabilitzats pel centre directiu en matèria de pressupostos i per l’òrgan equivalent en la resta de les entitats.

Regla 34. Transferències de crèdit i baixes per anul·lació
1. A l’inici de la tramitació d’un expedient de transferències de crèdit o d’un expedient que es finance amb baixes per anul·lació, i fins que s’incorporen a l’expedient els documents de modificacions de crèdit en estat preliminar, s’haurà de retindre el seu import en les aplicacions pressupostàries que hagen de ser minorades, tal com s’establix en la regla 42.
2. Una vegada incorporats a l’expedient els documents comptables MC en estat preliminar, s’anul·larà la retenció realitzada i es tramitarà l’expedient amb els documents positius i negatius preliminars que siguen procedents.

Regla 35. Procés de creació de les aplicacions pressupostàries receptores
Per a poder crear aplicacions pressupostàries receptores en la generació d’expedients de modificació de crèdit, és necessari que prèviament estiguen creats els elements d’imputació d’estes aplicacions. És a dir, han d’existir i tindre vigència, el centre gestor, funcional, econòmic, fons i projecte.
En la generació de l’expedient, el sistema crearà l’aplicació pressupostària receptora, però no existirà a l’efecte d’execució, per la qual cosa no es podrà executar cap tipus de despesa contra esta, mentres no siga aprovat l’expedient.
En el moment en què es comptabilitze l’expedient de modificació de crèdit, l’aplicació pressupostària quedarà definitivament creada per a l’execució del pressupost corrent i permetrà executar despesa contra esta sempre dins dels límits del control de disponibilitat d’esta aplicació.


Regla 36. Procés de sol·licitud/aprovació de creació de projectes i fons per a aplicacions pressupostàries receptores
1. Quan s’inicie l’expedient de modificació de crèdit en l’oficina de gestió, hi haurà un circuit auxiliar per a la sol·licitud d’alta i aprovació de projectes, a través del qual estes oficines hauran de sol·licitar la dada mestra del projecte. Esta sol·licitud passarà al tràmit del centre directiu amb competències en matèria pressupostària, on, una vegada realitzades les comprovacions oportunes, es procedirà a confirmar i crear estes dades mestres.
2. Quan se sol·licite l’alta d’un nou camp fons, l’oficina de gestió haurà de sol·licitar-lo al centre directiu amb competències en matèria pressupostària perquè, si és el cas, procedisca a l’alta en el sistema.
3. Una vegada creats, l’expedient es visualitzarà en la safata de l’usuari de l’oficina de gestió (tràmit d’inici de l’expedient) perquè complete la informació de l’aplicació pressupostària receptora que no estava creada en el moment de l’obertura.


Secció 3a
Del manteniment de les estructures pressupostàries

Regla 37. Alta d’elements en les estructures pressupostàries
Quan siga necessària la creació de nous elements en les estructures pressupostàries, al marge d’un expedient de modificació de crèdits, l’oficina de gestió ho sol·licitarà al centre directiu competent en matèria de pressupostos, que procedirà, si és el cas, a donar-los d’alta en l’estructura corresponent.

Regla 38. Creació d’aplicacions pressupostàries
Quan es pretenga imputar despeses a uns altres subconceptes o projectes del mateix nivell de vinculació que no figuren en les estructures pressupostàries del sistema, l’oficina de gestió sol·licitarà al centre directiu competent en matèria de pressupostos la creació de la corresponent aplicació pressupostària, sense necessitat de realitzar una operació de transferència de crèdit.


Secció 4a
Del canvi de situació dels crèdits

Regla 39. Delimitació
Els crèdits consignats en el pressupost de despeses tindran la consideració de disponibles per a l’oficina de gestió a la qual s’assignen, mentres no es realitze alguna de les operacions indicades en les regles següents d’esta secció o es produïsca l’aprovació de despeses a què es referix la regla 46.
Per a la realització d’estes operacions, s’utilitzaran els models i les classes de documents, segons el tipus d’operació a realitzar, previstos en l’annex II.2.1 i annex II.2.2, segons corresponga.

Regla 40. Retenció de crèdits per a gastar
A l’inici de la tramitació d’un expedient de despesa, l’oficina de gestió competent crearà i comptabilitzarà un expedient de retenció de crèdits, llevat que la tramitació específica d’un determinat tipus de despesa l’excloga. Una vegada realitzat el registre comptable, el crèdit quedarà retingut. La retenció pot realitzar-se tant sobre els crèdits de l’exercici corrent com d’exercicis posteriors.

Regla 41. Retenció de crèdits per a transferències i baixes per anul·lació
En iniciar-se un expedient de transferència de crèdit o de baixa per anul·lació, i fins que no s’incorporen a l’expedient els documents de modificació de crèdit en estat preliminar, el sistema realitzarà una retenció de crèdit, quedant els crèdits retinguts i afectes a tal fi.

Regla 42. No disponibilitat de crèdits
1. Per a acordar la no disponibilitat de tot o part d’un crèdit consignat en el pressupost de despeses, el centre directiu competent en matèria de pressupostos tramitarà un expedient de no disponibilitat, al qual unirà els documents de retenció de no disponibilitat en estat preliminar.

2. Una vegada acordat per l’òrgan competent, segons el que s’establix en l’article 57 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, el centre directiu esmentat anteriorment, procedirà a comptabilitzar estos documents, i els crèdits quedaran en situació de no disponibles. La no disponibilitat d’un crèdit no comportarà l’anul·lació d’este, però amb càrrec al saldo en situació de no disponible no podran acordar-se aprovacions de despesa.



Secció 5a
Dels documents comptables

Regla 43. Documents multiposició
1. En el sistema NEFIS tots els documents comptables són multiposició, i es pot incorporar més d’una anotació comptable corresponent a diversos tercers i a diverses aplicacions pressupostàries, tant d’exercici corrent com d’exercicis posteriors.
2. A excepció dels documents que incorporen fase de reconeixement d’obligacions, no podran repetir-se en un document posicions amb la mateixa aplicació pressupostària, tercer i exercici pressupostari.


Regla 44. Documents complementaris.
1. Els documents comptables podran complementar-se amb un altre document del mateix tipus, que ajuste el valor del seu import, en positiu o en negatiu, i tramitarà per a això el corresponent expedient comptable. Les referències als documents originals es realitzaran d’acord amb les normes sobre l’enllaç d’expedients de despesa que s’establixen en la regla 53.
2. A fi d’agilitzar la tramitació comptable, la Intervenció General de la Generalitat pot establir que determinats documents complementaris puguen realitzar-se de manera conjunta, quan el tipus de despesa o d’operació ho permeta.
3. En la tramitació dels expedients complementaris ha d’indicar-se el tipus d’operació complementària de què es tracte.
4. Els models i les classes de documents complementaris i els tipus d’operació complementària es detallen en l’annex II.2.2.



CAPÍTOL II
Del procediment general d’execució de la despesa pública

Secció 1a
Del procés d’execució de la despesa

Regla 45. Delimitació
1. L’execució de les despeses pressupostàries es realitzarà en les fases següents:
a) Aprovació de la despesa (fase A).
b) Compromís o disposició de la despesa (fase D).
c) Reconeixement de l’obligació (fase O).

Regla 46. Aprovació de la despesa
1. Les actuacions per a dur a terme l’aprovació per a la realització d’una despesa quedaran reflectides en un expedient comptable d’aprovació de la despesa. Per a això, la corresponent oficina de gestió crearà i tramitarà un expedient comptable de fase A, el document comptable de la qual podrà comprendre tant la despesa corrent com les despeses d’exercicis posteriors, i detallarà la distribució per anualitats.
2. Quan prèviament s’haja dut a terme la retenció del crèdit a través d’un expedient comptable de fase R, en l’expedient de despeses de fase A s’utilitzarà el document la classe del qual indica que l’aprovació de la despesa es realitza sobre crèdits prèviament retinguts, així com la referència a l’expedient comptable de la fase R d’inici de la tramitació pressupostària de la despesa, d’acord amb les normes que sobre este tema es contenen en la regla 50.
3. A l’expedient comptable d’aprovació de la despesa creada, una vegada iniciat el seu flux de tramitació, s’annexaran els documents i s’ompliran les dades que, d’acord amb el que s’establix en la regla 27, hagen de servir de justificant a l’operació, per a la seua fiscalització i/o intervenció/comptabilització per la Intervenció, segons siga procedent. El document A se comptabilitzarà quan s’haja aprovat la despesa.

Regla 47. Compromís o disposició de la despesa
1. Per a la imputació comptable del compromís de la despesa, l’oficina de gestió crearà un expedient comptable de fase D, i generarà un document comptable de compromís de la despesa, al qual incorporarà les posicions d’exercici corrent, per l’import corresponent al pressupostat en curs i, si és el cas, les posicions de despeses d’exercicis posteriors, i indicarà la distribució per anualitats dels compromisos que hauran de ser finançats amb pressupostos de futurs exercicis.
2. A l’expedient de compromís de despesa creada, una vegada iniciat el seu flux de tramitació, s’annexaran els documents i s’ompliran les dades que, d’acord amb el que s’establix en la regla 27, hagen de servir de justificant a l’operació, per a la seua fiscalització i/o intervenció/comptabilització per la Intervenció, segons siga procedent. L’expedient comptable en fase D es comptabilitzarà quan s’haja compromés o disposat la despesa.

Regla 48. Reconeixement de l’obligació
1. Prèviament al reconeixement de les obligacions, ha d’acreditar-se, davant de l’òrgan competent, la realització de la prestació o el dret del creditor, de conformitat amb els acords que en el seu moment van aprovar i van comprometre la despesa, sense perjuí de les excepcions legalment reconegudes.
2. Tot reconeixement de l’obligació portarà implícita la corresponent proposta de pagament, entenent com a tal la sol·licitud per part de l’òrgan competent que ha reconegut l’existència d’una obligació perquè, d’acord amb la normativa vigent, l’Ordinador General de Pagaments procedisca a realitzar l’ordenació del seu pagament.
3. Per al reconeixement d’una obligació, l’oficina de gestió crearà un expedient comptable de fase O, en el qual generarà un document O.

4. A l’expedient comptable de reconeixement de l’obligació, una vegada iniciat el seu flux de tramitació, s’annexaran els documents i s’ompliran les dades que, d’acord amb el que s’establix en la regla 27, hagen de servir de justificant a l’operació, per a la seua fiscalització i/o intervenció/comptabilització per la Intervenció corresponent. El document O es comptabilitzarà quan s’haja reconegut l’obligació.
5. La fase de reconeixement de l’obligació podrà ser anul·lada en el sistema, mitjançant el corresponent document comptable.
Regla 49. Reintegrament de pagaments indeguts
Quan es produïsca l’ingrés, en la Tresoreria de la Generalitat o de la respectiva entitat de què es tracte, de reintegraments de pagaments realitzats de manera indeguda a càrrec dels crèdits pressupostaris de l’exercici corrent, este haurà d’originar la reposició d’estos últims. Per a això, haurà de tramitar-se el corresponent model de document comptable dins d’un expedient comptable de fase REIN.

Regla 50. Fases mixtes o acumulades
1. L’acumulació en un únic acte administratiu de dos o més fases d’execució de despeses pressupostàries produïx els mateixos efectes que si estes fases s’acordaren en actes administratius separats, sempre que el procediment administratiu ho permeta.
2. A l’efecte de l’emissió de documents comptables, quan l’aprovació i el compromís de despesa s’acorden en un acte únic, es generarà un document mixt AD. Este document es tramitarà dins d’un expedient comptable de fase D.
3. Quan en un mateix acte s’acumulen l’aprovació de la despesa, el seu compromís i el reconeixement de l’obligació, s’expedirà un document mixt ADO. Este document es generarà dins d’un expedient comptable de fase O.
4. Quan en un mateix acte s’acumulen el compromís de la despesa i el reconeixement de l’obligació, s’expedirà el document mixt DO. Este document es generarà dins d’un expedient comptable de fase O.
5. Els models i classes de documents corresponents a les fases mixtes o acumulades figuren en l’annex II.2.1.

Regla 51. Operacions complementàries.
1. Quan en la tramitació de les operacions regulades en esta secció siga necessari fer alguna operació complementària (positiva o negativa) d’una altra realitzada amb anterioritat, esta operació complementària es tramitarà segons el que s’establix en esta, i haurà de referenciar-se a l’expedient comptable al qual complemente d’acord amb les normes que s’establixen en la regla 50 sobre l’enllaç d’operacions, així com indicar-se el tipus d’operació complementària, segons la codificació establida en l’annex II.2.2.
2. En la fase D, una operació complementària pot suposar l’increment dels imports de les posicions ja comptabilitzades o, d’acord amb la naturalesa del complementari, la incorporació de noves posicions que incloguen compromisos a favor de nous tercers, o noves anualitats.

3. En totes les operacions complementàries haurà d’omplir-se el camp «motiu» d’acord amb la naturalesa d’este, a l’efecte que el sistema NEFIS puga seguir el flux de tramitació, i que es puguen aportar documentació i dades concordes amb el tipus/subtipus de despesa.
4. Els models i les classes de documents corresponents a operacions complementàries figuren en l’annex II.2.2.
5. Els motius d’operacions complementàries figuren en l’annex II.2.2.
6. Els tipus i subtipus de despesa es recullen en l’annex II.3.

Regla 52. Operacions de conjunt
1. Quan per a complementar operacions regulades en esta secció, no siga possible utilitzar els complementaris de fases mixtes, per haver-se realitzat la tramitació comptable originària mitjançant fases separades R-A-D, es podran efectuar operacions complementàries d’un conjunt d’elles.
2. La comptabilització de les operacions de conjunt suposa complementar (positiva o negativament) cada una de les operacions de cada fase separadament.
3. En totes les operacions de conjunt haurà d’omplir-se el camp «motiu» d’acord amb la naturalesa d’este, a l’efecte que el sistema NEFIS puga seguir el flux de tramitació, i que es puguen aportar documentació i dades concordes amb el tipus/subtipus de despesa.

Regla 53. De l’enllaç entre expedients i documents comptables
1. Els diferents expedients i els seus documents comptables que es realitzen en la tramitació de les despeses hauran d’estar degudament interrelacionats d’acord amb les especificacions que s’establixen en els punts següents d’esta regla.
2. A l’efecte del que es preveu en l’apartat anterior, les operacions de tramitació de les despeses pressupostàries correspondran a algun dels tres següents grups:
a) Expedients i documents d’origen o inici, que suposen la iniciació del procediment de despesa, ja es tracte d’una retenció de crèdit per a despeses (R) o d’aquelles que continguen l’aprovació de la despesa sobre crèdits disponibles (A, AD i ADO).
b) Expedients i documents de continuació o derivats, mitjançant els quals s’impulsen les fases successives del procés de despesa.
c) Expedients i documents complementaris, a través dels quals s’incrementa o es minora l’import dels documents d’origen o de continuació a les quals complementen, o, si és el cas, s’afigen posicions amb nous tercers o anualitats.
3. En els expedients comptables corresponents a operacions de continuació, haurà d’indicar-se el número de referència de l’expedient comptable al qual succeïxen. Així, les aprovacions de despesa sobre crèdits retinguts incorporaran com a referència el número d’expedient comptable de la retenció de crèdit. Els compromisos o disposicions es referenciaran al número d’expedient comptable de la corresponent aprovació de la despesa, i el reconeixement de les obligacions, al número de l’expedient comptable del compromís.
4. En els casos d’operacions que complementen, positiva o negativament, a altres realitzades amb anterioritat, es prendrà com a referència el número d’expedient comptable de l’operació complementada.



Secció 2a
Dels pagaments a justificar

Regla 54. Normes per a l’expedició de pagaments a justificar
Quan es donen les circumstàncies establides en l’article 64 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la seua normativa de desplegament, es crearan i tramitaran expedients comptables de pagaments a justificar, en fase de reconeixement de l’obligació, que s’expediran a favor de la caixa pagadora o habilitació que haja de realitzar el pagament als creditors finals.

Regla 55. Comptabilització de les propostes de pagament a justificar
1. La comptabilització de propostes de pagament que cal justificar es realitzarà mitjançant document ADOPJ, o, si és el cas, OPJ, expedit a favor del personal caixer i habilitat que haja d’efectuar el pagament als creditors finals.
2. Els documents a què es referix el punt anterior es remetran a l’oficina d’intervenció i comptabilitat. Abans que la proposta de pagament quede comptabilitzada, es comprovaran els requisits que s’establixen en la normativa corresponent.
3. La devolució del sobrant en el compte que indique la tresoreria de la Generalitat o de l’entitat de què es tracte, donarà lloc a la tramitació de l’expedient comptable en fase REIN i model comptable que corresponga dels recollits en l’annex II.2.1.

Regla 56. Compte justificatiu
Una vegada pagats tots els justificants del lliurament i reintegrat el sobrant si n’hi ha, s’haurà de rendir el compte justificatiu del lliurament que es remetrà a l’Oficina d’Intervenció i Comptabilitat, per a la seua fiscalització i emissió del corresponent informe, en els termes establits en la normativa respectiva.


Secció 3a
De les bestretes de caixa fixa

Regla 57. Establiment del sistema de bestretes de caixa fixa i distribució per caixes pagadores
Quan l’òrgan competent establisca o modifique la bestreta de caixa fixa o la seua distribució per caixes pagadores, es traslladaran els corresponents acords a l’oficina d’intervenció i comptabilitat, i es tramitarà l’expedient comptable en fase R, model de document R_CF, fase preliminar, per a la seua comptabilització.
Posteriorment, es tramitarà el corresponent expedient comptable d’ordenació de pagament extrapressupostari (MP), al qual s’adjuntarà, com a documentació suport, la resolució d’adopció o distribució de bestretes de caixa fixa.

Regla 58. Situació dels fons de la bestreta de caixa fixa
Els lliuraments de fons a favor de las caixes que siguen necessaris per a constituir o augmentar l’import de la bestreta de caixa fixa es tramitaran conforme al que es disposa en el Decret 25/2017, de 24 de febrer, del Consell, pel qual es regulen els fons de caixa fixa, i normativa de desplegament.

Regla 59. Reposicions de fons de bestretes de caixa fixa
Per a l’aplicació a pressupost de les despeses realitzades amb càrrec a la bestreta de caixa fixa i la proposta de reposició de fons a la caixa, es tramitarà un expedient comptable en fase O, model de document comptable ADO_R, i es generarà el compte justificatiu i els documents de proposta i resolució d’execució pressupostària.


Secció 4a
De la tramitació anticipada de les despeses

Regla 60. Tramitació anticipada d’expedients de despeses
En la tramitació anticipada d’expedients de despeses s’haurà de complir el que establisca la normativa específica reguladora de cada tipus de despesa pel que fa al tràmit en l’execució fins al qual es pot arribar i al nombre d’anualitats que poden abastar, i s’haurà de seguir el procediment regulat en la normativa corresponent.


Secció 5a
Dels projectes de despesa o elements PEP

Regla 61. Delimitació
1. Té la consideració de projecte de despesa el conjunt d’actuacions destinades a la consecució d’un objectiu determinat, perfectament identificable i diferenciat de la resta. La seua execució es podrà realitzar amb càrrec a crèdit d’una o de diverses aplicacions pressupostàries, i es podrà estendre a més d’un exercici. Este projecte de despesa es denominarà element PEP.
2. El seguiment comptable dels projectes de despesa es realitzarà a través del sistema d’informació mitjançant el subsistema de projectes de despeses, d’acord amb les normes i procediments que s’establixen en la present secció i les instruccions que, en el seu desplegament, dicte la Intervenció General i el centre directiu competent en matèria de pressupostos.
3. Els projectes de despesa o elements PEP es classificaran en projectes d’inversió i línies de subvenció i projectes financers.
4. A través del subsistema de projectes de despesa es durà a terme el seguiment d’aquelles despeses que es realitzen amb càrrec als següents capítols:

Capítol 4 «Transferències corrents» LÍNIA
Capítol 6 «Inversions reals» PROJECTE
Capítol 7 «Transferències de capital» LÍNIA
Capítol 8 «Actius financers» PROJECTE
Capítol 9 «Passius financers» PROJECTE


No obstant això, este àmbit d’aplicació pot ampliar-se a altres capítols del pressupost de despeses segons determine la Intervenció General i el centre directiu competent en matèria de pressupostos.
El detall de la despesa en l’àmbit de projecte no implica que es tracte de despesa finalista. Esta condició ve marcada pel camp Fons, que figura en totes les aplicacions pressupostàries de despeses i ingressos, i serà el que subministre informació sobre l’entitat finançadora i les condicions financeres del finançament, amb independència del projecte de despesa.


Regla 62. Procediment d’alta dels projectes de despesa
1. L’alta dels projectes de despesa per a l’execució pressupostària es realitzarà en la càrrega del pressupost, mitjançant la incorporació al sistema dels projectes definits en els Pressupostos generals de Generalitat.

2. Si durant l’exercici pressupostari s’aproven modificacions pressupostàries o redistribucions de crèdit que suposen la creació de nous projectes de despesa, la seua alta es realitzarà mitjançant la incorporació al sistema de les dades que, en relació amb estos projectes, siguen facilitades per les oficines de gestió a les quals corresponga la seua execució, prèvia autorització del centre directiu competent en matèria de pressupostos.

Regla 63. Modificacions dels crèdits assignats a projectes de despesa
En el cas de modificacions pressupostàries que afecten crèdits amb càrrec als quals s’hagen d’executar projectes de despesa, estos es detallaran en les aplicacions pressupostàries de l’expedient de modificació. Si es tracta d’un projecte nou, l’expedient de modificació de crèdits incorporarà la sol·licitud de l’alta de projecte al centre directiu competent en matèria de pressupostos. La Intervenció General en informar l’expedient comprovarà que la classe de projecte és conforme a la despesa que es pretén realitzar.


Secció 6a
De les operacions generades pendents d’aplicar a pressupost

Regla 64. Operacions generades pendents d’aplicar a pressupost

Quan al tancament del període corresponent no s’haja realitzat el reconeixement de les obligacions que s’hagen pogut generar en este, s’haurà de procedir al seu registre en el compte 413. Per a això, les subsecretaries i òrgans equivalents en els organismes autònoms hauran de comunicar a la Intervenció General o a l’oficina de comptabilitat que corresponga, si és el cas, la relació d’obligacions que, a fi de mes hagen quedat pendents d’imputar a pressupost, perquè es procedisca al seu registre en la comptabilitat economicopatrimonial del període al qual corresponga, com a creditors per operacions generades; així com l’aplicació a pressupost d’operacions prèviament comunicades.

Mitjançant una resolució de la Intervenció General de la Generalitat, s’aprovaran unes instruccions de comptabilitat per a la comunicació i registre comptable de les operacions generades pendents d’aplicar a pressupost en l’àmbit d’aplicació del sistema NEFIS.


Secció 7a
De les operacions de tancament de la comptabilitat financera

Regla 65. Delimitació
S’establix un període de tancament de la comptabilitat financera o economicopatrimonial de l’exercici, en el qual es registraran, com a operacions del període que es tanca, aquelles que siguen necessàries per al compliment dels principis comptables i normes de reconeixement i valoració del pla general de comptabilitat pública i que, en conseqüència, permeten reflectir la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i del resultat economicopatrimonial de l’entitat.

Regla 66. Informació sobre responsabilitats certes o probables
1. Les subsecretaries comunicaran a la Intervenció General els possibles imports pendents per responsabilitats certes o probables, procedents de litigis en curs o obligacions pendents de quantia indeterminada dels quals tinguen coneixement en el seu àmbit competencial, a l’efecte de dotar les oportunes provisions comptables. En els organismes autònoms l’òrgan equivalent a les subsecretaries serà el que el comunicarà a les seues oficines d’intervenció i comptabilitat.
2. Mitjançant una resolució de la Intervenció General de la Generalitat, es regularà el procediment per a la comunicació i el registre de les provisions comptables recollides en el Pla general de comptabilitat pública.

Regla 67. Amortitzacions de l’immobilitzat
1. Tots els béns que formen part de l’immobilitzat material i immaterial hauran de ser objecte d’amortització, excepte les excepcions previstes en el Pla general de comptabilitat pública.
2. Les quotes d’amortització es determinaran amb caràcter general pel mètode de quota lineal i tenint en compte la vida útil que es determina en el següent quadre segons la classe de bé:

IMMOBILITZAT VIDA ÚTIL (anys)
CONSTRUCCIONS 100
INFRAESTRUCTURES 100
MAQUINÀRIA I UTILLATGE 14
INSTAL·LACIONS 18
MOBILIARI 17
EQUIPS PER A PROCESSOS D’INFORMACIÓ 8
ELEMENTS DE TRANSPORT 14
UN ALTRE IMMOBILITZAT MATERIAL 14
INVERSIÓ EN INVESTIGACIÓ 5
INVERSIÓ EN DESENVOLUPAMENT 5
APLICACIONS INFORMÀTIQUES 6
INVERSIONS SOBRE ACTIUS UTILITZATS EN RÈGIM D’ARRENDAMENT FINANCER O CEDITS Fins que finalitze període de cessió/arrendament
PROPIETAT INDUSTRIAL O INTEL·LECTUAL 10
BÉNS REBUTS EN CESSIÓ PER PERÍODE INFERIOR A LA VIDA ÚTIL DEL BÉ Segons duració període de cessió
UN ALTRE IMMOBILITZAT MATERIAL 10


3. Els assentaments comptables d’amortització es realitzaran al tancament de l’exercici comptable.


Secció 8a
Del procés de tancament del pressupost i traspàs dels compromisos de despesa

Regla 68. Tancament del pressupost
Els expedients que al tancament de l’exercici pressupostari continguen documents comptables que es troben en estat preliminar seran anul·lats automàticament en la data que establisca la Intervenció General. La continuació en l’exercici següent d’estos expedients requerirà l’alta en el sistema de nous expedients per les unitats administratives corresponents.

Regla 69. Aplicació al nou pressupost dels compromisos de despeses i altres operacions
L’aplicació al nou pressupost dels compromisos de despeses i altres operacions s’efectuaran en virtut de la normativa reguladora de gestió del pressupost de l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms.

Regla 70. Actualització d’estructures
En el cas que s’hagen produït modificacions en les estructures pressupostàries respecte al pressupost anterior, la continuació dels expedients en el nou exercici requerirà l’adaptació d’estos a les estructures vigents al seu inici. A tal fi, el centre directiu competent en matèria de pressupostos establirà les regles/processos d’homogeneïtzació o canvis de clau que corresponguen


Secció 9a
De les cessions de crèdit

Regla 71. Cessions de crèdit
Les cessions de crèdit notificades hauran de ser registrades de manera immediata en el subsistema de registre de cessions de crèdit de la Generalitat, integrat en el sistema NEFIS. Este registre assignarà a cada cessió un número de registre que permetrà identificar esta cessió en el sistema NEFIS.
Mitjançant una resolució de la Intervenció General de la Generalitat, es regularà el funcionament del subsistema de registre de cessions de crèdit de l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms.


CAPÍTOL III
De la tramitació dels diferents tipus de despeses

Regla 72. Dels diferents tipus i subtipus de despesa
1. Els expedients comptables tenen assignats en el sistema de gestió economicofinancera NEFIS els tipus i subtipus de despeses que figuren en l’annex II.3, d’acord amb la naturalesa de la despesa, la documentació que haja de ser aportada en les diferents fases comptables i el seu diferent flux de tramitació.
2. La tramitació dels expedients comptables s’haurà de realitzar respectant el tipus i el subtipus de despesa que, d’acord amb la seua naturalesa, li corresponga, dins dels definits en l’apartat anterior d’esta regla.

3. Únicament s’admetrà la tramitació comptable a través d’algun dels subtipus de despesa corresponents al tipus genèric «Altres despeses», quan no es puguen incloure en cap dels tipus de despesa específics que s’han definit.

Regla 73. Gestió comptable
1. La tramitació de les diferents fases del procediment d’execució de la despesa es durà a terme a través dels expedients suportats en el sistema NEFIS, d’acord amb les regles generals indicades en el capítol II.

2. La gestió comptable de les diferents fases de cada tipus de despesa, així com de les diferents incidències amb contingut econòmic que es puguen produir en la vida de l’expedient administratiu, figuren en l’annex II.4.


TÍTOL III
Operacions d’execució del pressupost d’ingressos

Regla 74. Fases i classes de documents comptables de l’execució del pressupost d’ingressos
El registre comptable de l’execució del pressupost d’ingressos es realitzarà mitjançant la tramitació dels corresponents expedients comptables en les seues diferents fases i classes de documents que figuren recollits en l’annex II.5.


CAPÍTOL I
De les previsions

Regla 75. Obertura del pressupost d’ingressos
Una vegada realitzada l’obertura de la comptabilitat i simultàniament a l’obertura del pressupost de despeses, es procedirà a realitzar l’obertura del pressupost d’ingressos, i quedaran registrades comptablement les previsions inicials.
Si de conformitat amb el que es disposa en l’article 35 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es produïx la pròrroga dels pressupostos, per no aprovar-se estos abans del primer dia de l’exercici econòmic corresponent, i en cas que posteriorment s’aproven els nous pressupostos, es duran a terme els ajustos necessaris per a adequar el pressupost inicialment carregat en la pròrroga al pressupost finalment aprovat per les Corts.


Regla 76. Modificació de les previsions d’ingrés
En virtut del principi d’equilibri pressupostari, el registre comptable de la modificació de les previsions d’ingrés sempre serà originat per la tramitació i registre d’un expedient comptable de modificació del pressupost de despeses. La modificació, tant a l’alça com a la baixa, de les previsions es durà a terme a través de l’esmentat expedient de modificació pressupostària i dels models i classes de documents associats a este, recollits en l’annex II.1 de la present orde.


CAPÍTOL II
De la gestió del pressupost d’ingressos

Secció 1a
Del reconeixement de drets

Regla 77. Reconeixement de drets
Mitjançant les fases comptables de gestió del pressupost d’ingressos es registra el naixement, modificació i extinció dels drets de cobrament a favor de l’entitat.

Regla 78. Delimitació
Mitjançant esta fase es reflectiran comptablement els drets de cobrament reconeguts o liquidats a favor de l’entitat que s’aplicaran al pressupost en curs, o la rectificació dels ja registrats. Els drets de cobrament pressupostaris es registren en el moment en què es dicten els corresponents actes de liquidació que els quantifiquen. No obstant això, els drets liquidats que, per norma legal o reglamentària, tinguen establit un període voluntari de pagament, podran registrar-se quan es consideren exigibles, llevat que, amb anterioritat a eixe moment, s’haja produït l’ingrés en comptes de la tresoreria, i es registraran, en tal cas, el reconeixement del dret i la seua recaptació associada de manera conjunta.


Regla 79. Documentació justificativa i dades
A l’expedient comptable creat s’annexaran els documents que justifiquen el naixement del dret o la rectificació d’un prèviament reconegut, segons els casos, d’acord amb el que es recull en la regla 27 de la present orde.

Regla 80. Tramitació comptable
Per a registrar un dret de cobrament, l’oficina de gestió corresponent crearà un expedient en fase comptable DR, de reconeixement de drets, amb el model i classe de document que corresponga, que incloga la posició o posicions pressupostàries, l’import, el deutor i altres dades d’emplenament obligatori.


Secció 2a
De l’extinció dels drets

Regla 81. Delimitació
Els drets reconeguts s’extingixen mitjançant el seu cobrament, per compensació amb operacions comptables del pressupost de despeses, ingressos o extrapressupostàries, o per la seua cancel·lació i/o anul·lació, conforme al que es disposa en les regles següents.

Subsecció 1a. De la cancel·lació de drets

Regla 82. Delimitació
La cancel·lació de drets suposa l’extinció de drets de cobrament vàlidament liquidats a conseqüència de l’acceptació de cobraments en espècie, en el cas que així estiga previst en una norma legal i en els termes i condicions que es prevegen reglamentàriament, la insolvència provada del deutor, la prescripció del dret al cobrament o qualsevol altra forma d’extinció prevista en la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, en la seua normativa de desplegament, i en altres lleis.

Regla 83. Documentació justificativa i dades
A l’expedient comptable creat s’annexaran els documents que justifiquen la cancel·lació del dret, d’acord amb el recollit en la regla 27 de la present orde.

Regla 84. Tramitació comptable
Quan les esmentades operacions afecten drets reconeguts de pressupost corrent o de tancats, l’oficina de gestió tramitarà els expedients comptables en la fase, model i classe de document que corresponga amb la naturalesa de la cancel·lació.
Subsecció 2a.De l’anul·lació de drets

Regla 85. Delimitació
Mitjançant esta fase comptable es registra la baixa total o parcial d’un dret prèviament comptabilitzat a conseqüència d’actes o resolucions que declaren la seua invalidesa, i queden excloses d’este concepte les cancel·lacions de la subsecció anterior. Així mateix, els drets pendents de cobrament comptabilitzats que siguen objecte d’ajornament o fraccionament seran anul·lats, i es registraran nous drets per cada venciment que resulte exigible en l’exercici en curs.

Regla 86. Documentació justificativa i dades
A l’expedient comptable creat s’annexaran els documents que justifiquen l’anul·lació del dret, d’acord amb el que es recull en la regla 27 de la present orde.

Regla 87. Tramitació comptable.
Quan les esmentades operacions afecten drets reconeguts de pressupost corrent o de tancats, l’oficina de gestió tramitarà els expedients comptables en la fase, model i classe de document que corresponga amb la naturalesa de l’anul·lació.

Subsecció 3a. De la recaptació de drets amb contret previ

Regla 88. Delimitació
A través d’esta fase comptable es reflectirà l’aplicació de les entrades materials de fons o en formalització en la tresoreria de l’entitat, procedents de la realització efectiva de drets prèviament registrats, mitjançant expedients comptables en fase DR.

Regla 89. Tramitació comptable
Per a reflectir comptablement l’aplicació de la recaptació al seu corresponent dret, les oficines de gestió tramitaran un expedient en fase comptable «I» amb els models i classes de document que permeten diferenciar si la recaptació té el seu origen en drets de pressupost corrent o en drets de pressupostos tancats. En tots dos casos, l’expedient contindrà l’enllaç a la fase DR per la qual es va comptabilitzar el dret.

L’expedient en fase (I) s’associarà, bé a un document de manament d’ingrés (MI), bé a un altre tipus de document si es tracta d’un ingrés en formalització, en tots dos casos prèviament registrats en el sistema, justificant documentalment en l’expedient el dret al qual s’aplica l’ingrés, si en el document associat no consta esta informació.


Subsecció 4a. De la recaptació de drets sense contret previ

Regla 90. Delimitació
A través d’esta fase comptable es reflectirà l’aplicació de les entrades materials de fons o en formalització en la tresoreria de l’entitat, procedents de la realització efectiva de drets que no han sigut prèviament registrats.

Regla 91. Documentació justificativa i dades
Els suports documentals seran els mateixos que els utilitzats per al registre individual de drets i els seus ingressos associats, i es compensarà l’expedient amb el corresponent manament d’ingrés o un altre tipus de document registrat.

Regla 92. Tramitació comptable.
Per la respectiva oficina de gestió es tramitarà un expedient comptable en fase DRI de reconeixement de drets sense contret previ, d’acord amb el model i classe de document recollit en l’annex II.5 a la present orde.
L’expedient en fase (DRI) s’associarà, bé a un document de manament d’ingrés (MI) bé a un altre tipus de document si es tracta d’un ingrés en formalització, en tots dos casos prèviament registrats en el sistema, i es justificaran documentalment en l’expedient tant el reconeixement del dret com el seu ingrés, si en el mateix document d’associat no consta esta informació.


Secció 4a
De les devolucions d’ingressos

Regla 93. Delimitació
Mitjançant esta fase comptable es registraran els acords pels quals es declara el dret a la devolució de qualsevol ingrés realitzat en els comptes de la tresoreria de l’entitat.

Regla 94. Documentació justificativa i dades
A l’expedient comptable creat s’annexaran els documents que justifiquen l’anul·lació d’un dret ja ingressat, d’acord amb el recollit en la regla 27 de la present orde.

Regla 95. Tramitació comptable
Per al registre comptable de les devolucions d’ingressos les oficines de gestió tramitaran un expedient comptable en fase DI de devolució d’ingressos, tant si l’ingrés a retornar és de pressupost corrent o de pressupostos tancats, amb càrrec a l’aplicació pressupostària en què es va acreditar l’ingrés en el moment de reconéixer-se el dret. A esta aplicació pressupostària es carregaran els interessos de demora associats a la devolució, excepte el pagament d’interessos associats a devolucions d’ingressos dels capítols 4 i 7 del pressupost d’ingressos, que requerirà la tramitació del corresponent expedient comptable de despeses.


Secció 5a
Operacions de tancament de l’exercici

Regla 96. Traspàs de saldos
Finalitzat l’exercici econòmic, la Viceintervenció General de Comptabilitat comptabilitzarà en l’exercici següent:
a) Els fraccionaments i ajornaments concedits en exercicis anteriors i que resulten exigibles en el que s’inicia.
b) Els saldos de reconeixement de drets l’ingrés dels quals no s’haja realitzat en l’exercici de tancament, i s’incorporaran a estos la informació de l’exercici de procedència.

Regla 97. Informació del subsistema d’ingressos
El subsistema d’ingressos permetrà l’obtenció, almenys, de la informació següent:
a) Drets pendents de cobrament: representen els drets susceptibles de cobrament, que han sigut reconeguts prèviament. S’obtenen per la diferència entre els drets reconeguts nets i la recaptació neta.
b) Drets pendents de l’exercici anterior: representen els drets pendents de cobrament al tancament de l’exercici anterior i inclouran informació de l’exercici de procedència.
c) Compte de gestió de tributs cedits, que es rendix d’acord amb el que s’establix en l’article 60.2 de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries.


TÍTOL IV
De les operacions extrapressupostàries i de tresoreria

CAPÍTOL I
Dels comptes extrapressupostaris

Regla 98. Operacions extrapressupostàries
Les operacions extrapressupostàries són aquelles operacions de contingut econòmic que han de ser registrades comptablement i que es realitzen, bé de manera auxiliar o complementària al pressupost, bé de manera independent a este.

Regla 99. Estructura dels comptes extrapressupostaris
L’estructura dels comptes extrapressupostaris es compondrà de la unió de diferents elements que permetrà conéixer la naturalesa de l’operació i serà coincident amb l’estructura del compte del Pla general de comptabilitat pública d’aplicació a l’entitat comptable.
Les operacions extrapressupostàries es tramitaran per les corresponents oficines de gestió d’expedients comptables, d’acord amb les normes generals del capítol IV del Títol I de l’annex I de la present orde.

Regla 100. Comptes creditors
Són aquells en els quals es registren operacions, independents o auxiliars a l’execució del pressupost, que generen dèbits a càrrec de l’entitat.
Amb caràcter general, el naixement dels dèbits a què es referix el paràgraf anterior es produirà a conseqüència de la percepció d’ingressos, materials o en formalització, sense que hi haja un reconeixement previ del dret. La cancel·lació dels dèbits corresponents es realitzarà mitjançant la realització de pagaments a través d’expedients comptables extrapressupostaris (MP), tramitats per la respectiva oficina de gestió.

També es registraran en este tipus de comptes tots els ingressos, com a pas previ a la seua aplicació definitiva mitjançant la tramitació dels corresponents expedients comptables d’ingressos, si així és procedent.

Regla 101. Comptes deutors
Són aquelles en les quals es registren operacions, independents o auxiliars a l’execució del pressupost, que generen drets de cobrament a favor de l’entitat.
Amb caràcter general, el naixement dels crèdits a què es referix la regla anterior es produirà a conseqüència de la realització de pagaments, sense que hi haja un reconeixement pressupostari de l’obligació. La cancel·lació dels crèdits es durà a terme mitjançant la recepció i tramitació del corresponent expedient comptable de manament d’ingressos (MI).

Així mateix, es registrarà en este tipus de compte la comptabilització d’aquells pagaments que no puguen imputar-se al pressupost en el moment en què hagen de realitzar-se, per la seua naturalesa o altres circumstàncies degudament fundades.
L’aplicació definitiva al pressupost del pagament es realitzarà mitjançant la tramitació d’expedients comptables de despeses en fase «O» amb la via de pagament en formalització.

Regla 102. Comptes de depòsits i garanties.
Estaran constituïdes pel metàl·lic que, d’acord amb la normativa vigent, hagen de depositar-se en les caixes de l’entitat per a la seua custodia, com a garantia de deutes a favor de l’entitat o per qualsevol altra causa.

CAPÍTOL II
De les fases i documents comptables de les operacions extrapressupostàries

Regla 103. Comptabilització d’ingressos i pagaments extrapressupostaris
El registre i seguiment comptable de les operacions extrapressupostàries es realitzarà a través dels models i les classes de documents definits en el sistema, recollits en l’annex II.6:
a) Fase de saldo inicial: reflectix l’import pendent d’ingrés o pagament a fi de l’exercici anterior.
b) Fase de càrrecs i abonaments: representa els ingressos o pagaments materials o en formalització mitjançant la compensació de partides, realitzats en la tresoreria de l’entitat.
Estes operacions es registraran mitjançant la creació i tramitació, per la respectiva oficina de gestió o de tresoreria segons siga procedent, d’expedients comptables en fase «MI» per als ingressos, expedients comptables en fase «MP» per als pagaments i expedients comptables «MF» per al traspàs de saldos entre comptes extrapressupostaris.
En la creació dels expedients se seleccionaran els models i les classes de documents adequats dels establits en l’annex II.6 i, en la seua tramitació, l’oficina de gestió incorporarà la documentació justificativa de les operacions respectives o qualsevol altra dada que haja de completar l’expedient.
L’anul·lació dels ingressos i els pagaments es registra mitjançant expedients comptables tipus «MI/», «MP/» i «MF/», i es completarà amb els models i classe de document adequats, i contindran l’enllaç a l’expedient que es pretén anul·lar.
c) Fase de saldo final: reflectix l’import pendent d’ingrés o pagament a fi de l’exercici.


CAPÍTOL III
Dels comptes financers de tresoreria

Regla 104. Definició i naturalesa
L’entrada i eixida de fons en la Tresoreria de cada societat financera es materialitzarà fonamentalment en comptes oberts en entitats financeres, en altres instruments financers líquids i en caixes d’efectiu, i tindran el seu reflex comptable en els corresponents comptes financers o comptes de major.
Els comptes financers de tresoreria permetran dur a terme el control i seguiments dels saldos comptables de la respectiva tresoreria, mitjançant la comptabilització dels diferents moviments de cobraments i pagaments dels comptes d’efectiu i bancaris.
En cada compte financer, el saldo comptable real serà el que resulte de la comptabilització dels pagaments i cobraments que es realitzen per la respectiva tresoreria i el saldo comptable disponible serà el que resulte de minorar el saldo comptable real amb les ordes de pagament emeses amb càrrec a ella.

Regla 105. Tipus de comptes financers
Hi haurà els tipus de comptes financers de tresoreria següents:
1. Comptes bancaris:
Permetrà realitzar el seguiment i control dels saldos a favor de la Tresoreria en els comptes bancaris oberts en entitats financeres, i que es corresponen amb els comptes establits en la normativa de Tresoreria.

2. Comptes d’efectiu:
Compte destinat a recollir les disponibilitats monetàries de la caixa pagadora en efectiu.

Regla 106. Moviment de fons entre comptes financers.
El reflex en el sistema NEFIS dels moviments entre comptes financers bancaris d’una mateixa tresoreria, es realitzarà a través dels corresponents assentaments comptables en la comptabilitat financera de l’entitat, d’acord amb el Pla general de comptabilitat pública aplicable.

Regla 107. Procés de gestió bancària i conciliació
1. El sistema NEFIS permet l’adequat maneig dels moviments bancaris tant reals com comptables per a poder subministrar informes per a la gestió bancària. Estos són:
– Extracte de compte
– Moviments interns de tresoreria
– Conciliació bancària.
– Sistema d’informació.
2. Per al funcionament de la gestió bancària, serà necessari crear comptes financers bancaris reals (comptes de major reals) i tots els financers bancaris transitoris (comptes de major transitoris).

3. Els comptes de majors reals seran definits unívocament per a cada compte bancari operatiu. Este compte de major s’alimentarà en exclusiva dels moviments registrats mitjançant la comptabilització de l’extracte bancari, ja siga carregat de manera automàtica o manual. Així doncs, en tot moment reflectirà el saldo bancari real. Este compte no permetrà comptabilitzacions manuals per a evitar desvirtuar de manera accidental el saldo carregat amb l’extracte.
4. L’ús de comptes de major transitoris permetrà conciliar el saldo del compte en la seua institució bancària amb el saldo del seu compte de major real corresponent.
Els comptes de major transitoris asseguraran que totes les entrades i eixides de pagaments tinguen reflex comptable. També s’utilitzaran en la comptabilització dels extractes juntament amb el compte de major real del banc. Quan un apunt en un compte de major transitori no tinga la seua contrapartida, serà una partida pendent de conciliar.

Regla 108. Classes de documents de l’àrea de Tresoreria
Les classes de documents que s’han d’utilitzar per l’àrea de Tresoreria són els definits en l’annex II.7.

linea
Mapa web