Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 14 de desembre de 2007, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria. [2007/15520]

(DOGV núm. 5665 de 21.12.2007) Ref. Base de dades 015804/2007

ORDE de 14 de desembre de 2007, de la Conselleria d'Educació, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria. [2007/15520]
El Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, en l'article 9, disposa que l'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumnat d'esta etapa serà contínua i diferenciada segons les distintes matèries del currículum. Així mateix, establix que el professorat avaluarà tant els aprenentatges de l'alumnat com els processos d'ensenyança i la seua pròpia pràctica docent.
Este decret determina també els criteris de promoció i els requisits per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, respectivament, en els articles 10 i 11.
Per la seua banda, l'Orde ECI/1845/2007, de 19 de juny, del Ministeri d'Educació i Ciència, publicada el 22 de juny, establix els elements dels documents bàsics d'avaluació de l'educació bàsica regulada per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, així com els requisits formals derivats del procés d'avaluació que són necessaris per a garantir la mobilitat dels alumnes.
Així doncs, una vegada establit el nou currículum que ha de cursar l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana a partir del curs 2007-2008, és necessari regular l'avaluació en esta etapa, d'acord amb les normes esmentades anteriorment.
L'avaluació i la promoció de l'alumnat en Educació Secundària Obligatòria, formen part integrant del procés educatiu i, per això, han de realitzar-se de manera contínua, amb la finalitat no sols de valorar els resultats obtinguts segons les competències adquirides i els objectius aconseguits a través de les diferents matèries, àmbits i mòduls del currículum, sinó d'analitzar tot el procés d'ensenyança i aprenentatge. Això permetrà descobrir la diversitat d'interessos, motivacions i capacitats de l'alumnat, detectar les seues dificultats en el moment en què es produïxen i esbrinar les causes, i, en conseqüència, orientar l'alumnat en tots els aspectes de la seua formació i desenrotllament, així com adequar i reajustar les activitats programades i les estratègies didàctiques adoptades.
Per tot això, facultat per la disposició final primera del Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, en virtut de les competències que m'atribuïx l'apartat e) de l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,
ORDENE
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació
1. L'objecte de la present orde és regular l'avaluació en Educació Secundària Obligatòria, així com establir els documents oficials d'avaluació per a esta etapa.
2. Esta orde serà aplicable en els centres docents públics i privats de la Comunitat Valenciana que, degudament autoritzats, impartisquen l'Educació Secundària Obligatòria.
Article 2. Caràcter de l'avaluació
1. L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat serà contínua i diferenciada segons les distintes matèries, àmbits i mòduls del currículum.
2. L'avaluació contínua forma part del procés d'ensenyança-aprenentatge de l'alumnat i té com a finalitat analitzar-lo de manera sistemàtica i detectar les dificultats en el moment en què es produïxen, esbrinar les seues causes i, en conseqüència, adequar les activitats d'ensenyança i aprenentatge programades i les estratègies didàctiques adoptades per a facilitar a l'alumnat la consecució de les competències bàsiques i dels objectius de l'Educació Secundària Obligatòria.
3. L'avaluació serà també diferenciada, i per mitjà d'esta el professorat prendrà com a referent fonamental per a valorar el grau d'adquisició de les competències bàsiques i el de consecució dels objectius, els criteris d'avaluació de cada una de les matèries, àmbits i mòduls, establits pel Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, així com per les normes que el desenrotllen, i concretats en les corresponents programacions didàctiques.
4. Les programacions didàctiques concretaran els referents de l'avaluació, esmentats en el punt anterior, d'acord amb els procediments generals per a avaluar el progrés en l'aprenentatge de l'alumnat i les mesures d'atenció a la diversitat, establides en el projecte educatiu del centre. Així mateix, especificaran les estratègies i els instruments d'avaluació que consideren més adequats per a valorar els èxits aconseguits, així com els mecanismes per a la participació de l'alumnat en el procés de la seua avaluació.
Article 3. Procés d'avaluació contínua
1. Dins del procés d'ensenyança i aprenentatge, l'equip docent celebrarà sessions d'avaluació per a valorar de manera contínua, objectiva i contrastada, tant els aprenentatges de l'alumnat, com els processos d'ensenyança i la seua pròpia pràctica docent en relació amb l'èxit dels objectius educatius.
2. A fi de facilitar la continuïtat del procés educatiu de l'alumnat, els centres establiran mecanismes de coordinació amb l'etapa d'educació primària i entre els diferents cursos de l'Educació Secundària Obligatòria. Durant el primer mes de l'any acadèmic, l'equip docent realitzarà una avaluació inicial de l'alumnat a l'efecte de comprovar el nivell en el seu procés d'aprenentatge. Per a esta avaluació inicial es tindran en compte també els informes emesos en l'etapa o el curs anterior.
3. En este procés d'avaluació contínua, quan el progrés de l'alumnat no siga l'adequat, l'equip docent establirà mesures de reforç educatiu, d'acord amb el Pla d'Atenció a la Diversitat del centre. Estes mesures s'adoptaran en qualsevol moment del curs tan prompte com es detecten les dificultats, i estaran dirigides a garantir l'adquisició dels aprenentatges imprescindibles per a continuar el procés educatiu.
4. L'equip docent estarà integrat pel conjunt del professorat del respectiu grup d'alumnes, coordinats per la professora tutora o el professor tutor. L'equip docent serà assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions.
5. L'equip docent actuarà de manera col·legiada al llarg del procés d'avaluació i en l'adopció de les decisions que resulten d'este. Esta presa de decisions es realitzarà per consens i, quan este no siga possible, per majoria simple de l'equip d'avaluació, amb vot de qualitat de la tutora o el tutor en cas d'empat. No obstant això, cada professora i professor decidirà sobre les qualificacions de la matèria, àmbit o mòdul que impartisca, d'acord amb el que disposa el punt 3 de l'article 2 d'esta orde.
6. Els centres docents, en virtut de la seua autonomia pedagògica i organitzativa, establiran el nombre i el calendari de les sessions d'avaluació que es realitzaran per a cada curs acadèmic i grup d'alumnat al llarg del període lectiu ordinari. En tot cas es farà, com a mínim, a més de l'avaluació inicial, una sessió d'avaluació al trimestre.
7. La professora tutora o el professor tutor de cada grup alçarà acta del desenrotllament de les sessions, on es faran constar els acords aconseguits i les decisions adoptades. La valoració dels resultats derivats d'estos acords i les decisions constituiran el punt de partida de la següent sessió d'avaluació.
8. En les sessions d'avaluació s'acordarà, també, quina informació sobre el procés d'aprenentatge es transmet a cada alumna i alumne, així com als seus pares o tutors, d'acord amb el Projecte Educatiu.
9. En l'avaluació final de juny i, si és el cas, en l'avaluació extraordinària de setembre, s'emetrà un informe escrit sobre l'alumnat a qui s'han aplicat mesures d'atenció a la diversitat, així com els motius i la valoració de la seua eficàcia. Este informe, que serà elaborat per la tutora o el tutor, amb l'assessorament del departament d'orientació i el vist i plau de l'equip docent, es traslladarà a l'equip docent del curs següent amb la finalitat de garantir que l'alumnat progresse en el seu procés educatiu en tota l'etapa.
Article 4. Promoció
Com a conseqüència del procés d'avaluació, al terme de cada un dels cursos 1r, 2n i 3r de l'etapa, el corresponent equip docent prendrà les decisions que corresponga sobre la promoció de l'alumnat al curs següent, d'acord amb el que establixen els articles 5 i 6 d'esta orde.
Article 5. Requisits de promoció
1. En l'última sessió d'avaluació que es realitze al mes de juny, en finalitzar el període lectiu ordinari establit pel calendari escolar per a cada curs acadèmic, l'equip docent del grup respectiu promocionarà al curs següent les alumnes i els alumnes que hagen aconseguit els objectius programats, per haver superat totes les matèries.
2. A fi de facilitar a l'alumnat la recuperació de les matèries amb avaluació negativa del curs en què està matriculat o de cursos anteriors, els centres docents n'organitzaran les proves extraordinàries oportunes en els primers dies del següent mes de setembre. Estes proves seran elaborades i qualificades pel departament didàctic corresponent.
3. Una vegada realitzades estes proves, en sessió d'avaluació extraordinària, l'equip docent corresponent promocionarà al curs següent:
a) L'alumnat que haja superat els objectius de les matèries cursades.
b) L'alumnat que tinga avaluació negativa en dos matèries com a màxim.
c) Excepcionalment, podrà promocionar també l'alumnat amb avaluació negativa en tres matèries quan l'equip docent, assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions, considere que la naturalesa de les dites matèries no li impedix seguir amb èxit el curs següent, que té expectatives favorables de recuperació i que la dita promoció beneficiarà l'evolució acadèmica d'este.
d) En el còmput de les matèries no superades, a l'efecte de promoció, es consideraran tant les matèries del curs mateix, com també les de cursos anteriors. Es consideraran matèries diferents les corresponents a cada un dels cursos de l'etapa; així mateix, les matèries d'idèntica denominació computaran de forma independent per cada curs. A este mateix efecte, la Biologia i Geologia, i la Física i Química de tercer curs mantindran un caràcter unitari, d'acord amb el que establix l'article 6.5 del Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell.
4. L'alumnat que promocione sense haver superat totes les matèries seguirà un programa de reforç destinat a recuperar els aprenentatges no adquirits i haurà de superar l'avaluació corresponent al dit programa. Esta mesura d'atenció a la diversitat serà tinguda en compte a l'efecte de qualificació de les matèries no superades i de promoció. El programa de reforç l'elaborarà el departament didàctic de la matèria corresponent, d'acord amb el Pla d'Atenció a la Diversitat del centre, assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions. En les programacions didàctiques s'establiran els criteris i les estratègies per a elaborar estos programes de reforç, així com els criteris d'avaluació per a la seua superació. Els centres docents adoptaran mesures organitzadores per a facilitar el desenrotllament dels programes de reforç.
5. La superació de les matèries amb avaluació negativa forma part del procés d'ensenyança i aprenentatge que es desenrotlla durant el curs acadèmic. Per tant, es realitzarà a través de l'avaluació contínua amb l'objecte que l'alumnat puga incorporar-se progressivament a l'activitat acadèmica ordinària del seu curs, sense esperar la prova extraordinària de setembre. No obstant això, si l'alumnat no haguera superat alguna matèria pendent durant el procés d'avaluació contínua, podrà presentar-se a les corresponents proves extraordinàries.
6. L'avaluació de les matèries amb avaluació negativa correspon a la professora o al professor respectiu del curs en què es trobe l'alumna o l'alumne. L'avaluació de les matèries no superades que no figuren en el dit curs correspon al departament didàctic.
7. Durant el procés d'avaluació contínua, si es considera que l'alumna o l'alumne ha superat matèries pendents, es farà constar en la sessió d'avaluació immediata, en acta complementària, a fi que la qualificació positiva es trasllade a tots els documents d'avaluació. Quan esta superació es realitze després de la prova extraordinària de setembre, així es farà constar en els corresponents documents d'avaluació.
Article 6. Repetició de curs
1. En tota l'etapa, l'alumnat podrà repetir dos vegades com a màxim. El mateix curs es podrà repetir una sola vegada i, excepcionalment, una segona vegada en quart si no s'ha repetit en cursos anteriors de l'etapa.
2. Quan la segona repetició es produïsca en l'últim curs de l'etapa d'escolarització en règim ordinari fins als díhuit anys, complits l'any que finalitze el curs, es prolongarà un any el límit d'edat establert amb caràcter general.
3. La permanència d'un any més en el mateix curs és una mesura d'atenció a la diversitat perquè l'alumnat puga superar les dificultats d'aprenentatge cursant el currículum ordinari, d'acord amb un pla específic personalitzat. Este pla l'elaborarà l'equip docent del curs, d'acord amb el Pla d'Atenció a la Diversitat del centre i serà assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions. Els centres docents adoptaran les mesures organitzatives adequades perquè les repeticions de curs s'adapten a les necessitats de l'alumnat i s'orienten a la superació de les dificultats detectades, d'acord amb els plans específics personalitzats.
4. Una vegada realitzada la prova extraordinària, l'alumnat de 1r, 2n i 3r que no promocione haurà de romandre un altre any en el mateix curs.
5. Si l'alumnat, després de repetir 1r, 2n o 3r, no complix els requisits de promoció al curs següent, l'equip docent, assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions, i amb la consulta prèvia als pares o tutors legals, decidirà el que corresponga segons les necessitats educatives de l'alumnat, en les condicions següents:
a) Si repetix 1r, la incorporació al curs següent amb les mesures d'atenció a la diversitat que es considere.
b) Si repetix 2n, la incorporació al curs següent amb les mesures d'atenció a la diversitat que es considere o, si és el cas, a un programa de qualificació professional inicial o a un programa de diversificació curricular.
c) Si repetix 3r, la incorporació a 4t amb les mesures d'atenció a la diversitat que es considere o, si és el cas, a un programa de diversificació curricular o a un programa de qualificació professional inicial.
6. Prèviament a la sessió d'avaluació, la tutora o el tutor haurà demanat de l'alumna o l'alumne i dels seus pares o tutors la informació complementària que puga ser d'interés per a la presa de decisions al qual es referix el punt anterior.
Article 7. Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria
1. Com a conseqüència del procés d'avaluació contínua, en l'última sessió d'avaluació del quart curs que es realitze al mes de juny, l'equip docent del grup respectiu proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria per a l'alumnat que haja aconseguit les competències bàsiques i els objectius d'esta etapa, per haver superat totes les matèries cursades en els seus quatre cursos.
2. L'alumnat que no haja superat alguna matèria de 4t curs o de cursos anteriors, durant el procés d'avaluació contínua, en podrà realitzar una prova extraordinària de les mateixes en els primers dies del mes de setembre. Esta prova serà elaborada i qualificada pel departament didàctic corresponent.
3. L'equip docent podrà proposar també l'expedició d'este títol per a l'alumnat que en finalitzar el quart curs i, després de la corresponent prova extraordinària, tinga una o dos matèries amb avaluació negativa i, excepcionalment, tres. Esta decisió s'adoptarà sempre que l'equip docent, assessorat pel departament d'orientació o qui realitze les seues funcions, considere que la naturalesa i el pes d'estes en el conjunt de l'etapa no els haja impedit aconseguir les competències bàsiques i els objectius de l'etapa, d'acord amb els criteris establits pel claustre. Es ponderaran de manera especial el Valencià: llengua i literatura; Castellà: llengua i literatura i Matemàtiques, matèries instrumentals bàsiques.
4. L'alumnat per al qual no es propose l'expedició del títol podrà romandre un altre any en quart curs, sempre que no complisca els 18 anys l'any natural en què inicia este curs, amb l'excepció assenyalada en l'article 6.2; o, si és el cas, incorporar-se a un programa de diversificació curricular o a un programa de qualificació professional inicial.
5. El títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, que serà únic, facultarà per a accedir al batxillerat, a la formació professional de grau mitjà, als cicles de grau mitjà d'arts plàstiques i disseny, a les ensenyances esportives de grau mitjà i al món laboral.
6. L'alumnat que curse l'Educació Secundària Obligatòria i no obtinga el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria rebrà un Certificat d'Escolaritat en què constaran els anys i les matèries cursades.
7. Aquells alumnes que, en finalitzar l'etapa, no hagen obtingut la titulació de Graduat en Educació Secundària Obligatòria i tinguen l'edat màxima que establix l'article 2.4 del Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, podran disposar durant els dos anys següents, d'una convocatòria anual de proves per a superar les matèries pendents de qualificació positiva, sempre que el nombre d'estes no siga superior a cinc. A este efecte, la conselleria competent en matèria d'educació establirà el procediment per a la realització estes proves.
Article 8. Programa de qualificació professional inicial
1. Ateses les caraterístiques d'este programa, no es consideraran com a pendents les matèries no superades de cursos anteriors.
2. L'alumnat que haja cursat el programa de qualificació professional Inicial obtindrà el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria si ha superat, al mes de juny o al mes de setembre, els mòduls a què fa referència l'article 30.3c) de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.
Article 9. Programa de diversificació curricular
1. El professorat prendrà com a referent fonamental per a valorar el grau d'adquisició de les competències bàsiques i el de consecució dels objectius de l'etapa de l'alumnat que curse un programa de diversificació curricular, els criteris d'avaluació específics del programa.
2. Ateses les característiques d'este programa, mentres l'alumnat el curse, no es consideraran com a pendents les matèries no superades en cursos anteriors.
3. Com a conseqüència del procés d'avaluació contínua, en l'última sessió d'avaluació del primer curs del programa que es realitze al mes de juny, l'equip docent promocionarà al segon curs del programa l'alumnat que haja superat tots els àmbits i les matèries cursades.
4. Les alumnes i els alumnes podran realitzar una prova extraordinària dels àmbits i les matèries que no les hagen superades, en els primers dies del mes de setembre. Una vegada realitzada esta prova, en sessió d'avaluació, l'equip docent incorporarà este alumnat al segon curs del programa. En cas que s'incorpore amb àmbits o matèries no superades, que tindran la consideració de pendents, seguirà un programa de reforç destinat a recuperar els aprenentatges no adquirits i haurà de superar l'avaluació corresponent al dit programa. Esta circumstància serà tinguda en compte a l'efecte de qualificació dels àmbits o les matèries no superades. El programa de reforç l'elaborarà el corresponent departament didàctic de la matèria o la professora o el professor d'àmbit, d'acord amb el Pla d'Atenció a la Diversitat del centre, i serà assessorat pel departament d'orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions. En les programacions didàctiques s'establiran els criteris i les estratègies per a elaborar estos programes de reforç, així com els criteris d'avaluació per a la seua superació. Els centres docents adoptaran mesures organitzadores per a facilitar el desenrotllament dels programes de reforç.
5. Com a conseqüència del procés d'avaluació contínua, en l'última sessió d'avaluació del segon curs del programa que es realitze al mes de juny, l'equip docent proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria a l'alumnat que haja aconseguit les competències bàsiques i els objectius d'esta etapa per haver superat tots els àmbits i les matèries del programa.
6. Així mateix, podran obtindre el dit títol, aquelles alumnes i alumnes que, havent superat els àmbits Lingüístic i Social, i Científic, tinguen avaluació negativa en una o dos matèries i, excepcionalment, en tres, sempre que a juí de l'equip docent haja aconseguit les competències bàsiques i els objectius de l'etapa. A estos efectes l'àmbit Pràctic es comptabilitzarà, si és el cas, com una matèria.
7. L'alumnat que, en finalitzar el programa, no estiga en condicions d'obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria podrà romandre un altre any més en el programa, sempre que complisca com a màxim els 18 anys d'edat l'any en què finalitze el curs, amb l'excepció assenyalada en l'article 6.2.
Article 10. Documents oficials d'avaluació
1. Els documents oficials que han d'utilitzar-se en el procés d'avaluació per a l'Educació Secundària Obligatòria són: l'expedient acadèmic, les actes d'avaluació, l'historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria i l'informe personal per trasllat.
2. D'estos, l'historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria i l'informe personal per trasllat, a què es referix el punt anterior, constituïxen els documents bàsics que garantixen la mobilitat de l'alumnat.
3. Quan els documents bàsics d'avaluació hagen de fer-se efectius fora de la Comunitat Valenciana s'ajustaran al que disposa l'article 36.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Gurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. La conselleria competent en matèria d'educació podrà establir la informatització i l'ompliment dels documents d'avaluació, sense que això supose una subrogació de les facultats inherents a les secretaries dels centres.
Article 11. Resultats de l'avaluació
1. Els resultats de l'avaluació del progrés de l'alumnat en el seu aprenentatge i les qualificacions s'expressaran en els termes següents: Excel·lent (SB), Notable (NT), Bé (BI), Suficient (SU) i Insuficient (IN), considerantse qualificació negativa l'insuficient i positives totes les altres.
2. Les qualificacions assenyalades en el punt anterior aniran acompanyades d'una qualificació numèrica, sense emprar decimals, en una escala de l'u al deu, i se'ls aplicarà les correspondències següents:
Excel·lent: 9 o 10
Notable: 7 o 8
Bé: 6
Suficient: 5
Insuficient: 4, 3, 2 o 1
En la convocatòria de la prova extraordinària, quan l'alumnat no s'hi presente, es reflectirà com a No Presentat (NP).
Article 12. Expedient acadèmic
1.Toda la informació relativa al procés d'avaluació es recollirà de manera sintètica en l'expedient acadèmic de l'alumna o alumne. El seu contingut s'ajustarà al model que figura en l'annex I d'esta orde. S'omplirà després de l'avaluació ordinària del mes de juny i, si és el cas, després de l'avaluació corresponent a la prova extraordinària de setembre, amb la firma de la secretària o secretari i el vist i plau de la directora o director.
2. En l'expedient acadèmic de l'Educació Secundària Obligatòria figuraran les dades d'identificació del centre, les dades personals de l'alumnat, el número i la data de matrícula, la informació relativa al procés d'avaluació amb les qualificacions obtingudes, les decisions de promoció i titulació, i, si és el cas, les mesures d'atenció a la diversitat adoptades; així com les adaptacions curriculars significatives en les matèries que en necessiten. Així mateix, quedarà constància de la data en què s'entrega a l'alumnat l'historial acadèmic d'educació secundària i, si és el cas, el certificat d'escolaritat a què es referix l'apartat 7.6 d'esta orde o el certificat acadèmic dels mòduls obligatoris superats en un programa de qualificació professional inicial a què es referix l'article 30.4 de la Llei Orgànica 2/2006, d'Educació.
Article 13. Actes d'avaluació
1. Las actes d'avaluació s'estendran per a cada un dels cursos de l'Educació Secundària Obligatòria. Comprendran la relació nominal de l'alumnat que compon el grup junt amb els resultats de l'avaluació de les matèries, àmbits o mòduls del curs o programa de diversificació curricular o del programa de qualificació professional inicial, expressats en els termes que establix l'article onze d'esta orde. Així mateix, es farà constar el nombre de matèries no superades de cursos anteriors. S'hi inclouran també les decisions relatives a la promoció o permanència un any més en el curs o programa.
2. L'acta d'avaluació final ordinària s'omplirà en l'última sessió d'avaluació que es realitze al mes de juny. L'acta d'avaluació final extraordinària s'omplirà en la sessió d'avaluació corresponent a la prova extraordinària de setembre. Ambdós actes s'arxivaran unides i s'ajustaran al model que figura en l'annex II d'esta orde. En les actes corresponents a quart curs de l'etapa, així com en les del programa de diversificació curricular, i, si és el cas, en finalitzar els mòduls conduents a títol dels programes de qualificació professional inicial, figurarà la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria per a l'alumnat que complisca els requisits per a obtindre'l.
3. Tant en l'avaluació final de juny com en la corresponent a la prova extraordinària, en acta complementària, es reflectiran les qualificacions finals de les matèries o els àmbits pendents.
4. Les actes d'avaluació seran firmades per l'equip docent corresponent del grup o del programa de diversificació curricular o del programa de qualificació professional inicial. En totes les actes es farà constar el vist i plau de la directora o del director del centre.
5. A partir de les dades consignades en les actes, s'elaborarà un informe dels resultats de l'avaluació final de l'alumnat, segons el model de l'annex IV de la present orde. Una còpia d'este serà remesa a la Direcció Territorial de la conselleria competent en matèria d'educació en el termini dels deu dies següents a la finalització del procés d'avaluació extraordinària de l'alumnat.
Article 14. Historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria
1. L'historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria és el document oficial que reflectix les qualificacions i les decisions relatives al progrés acadèmic de l'alumnat en tota l'etapa. Té, per tant, validesa oficial acreditativa dels estudis realitzats i s'ajustarà al model que s'inclou en l'annex III de la present orde.
2. En el dit historial acadèmic es farà constar la referència a la norma que establix el currículum corresponent i s'hi recolliran les dades identificadores de l'alumna o de l'alumne. Així mateix, es consignaran les qualificacions obtingudes en les distintes matèries o àmbits amb expressió de la convocatòria concreta (ordinària o extraordinària), incloent-hi, si és el cas, les qualificacions positives que expressen la superació de les matèries pendents de cursos anteriors. També s'hi recolliran les decisions de promoció al següent curs i la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, junt amb la data en què es van adoptar estes decisions, així com la informació relativa als canvis de centre. Haurà de figurar també la indicació de les matèries que s'han cursat amb adaptació curricular individual significativa (ACIS) i, en el cas de l'alumnat que ha cursat un programa de qualificació professional inicial, la informació relativa als mòduls que l'integren.
3. Quan l'alumne o l'alumna s'incorpore a l'etapa, se li obrirà un historial acadèmic. Se sol·licitarà a la conselleria competent en matèria d'educació, a través de procediments informàtics, l'assignació d'un número per a cada historial. El número assignat figurarà també en l'expedient acadèmic de l'alumne o alumna.
4. La secretària o el secretari del centre, amb el vist i plau de la directora o del director, estendrà en imprés oficial específic l'historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria. La custòdia i l'autenticitat de les dades reflectides correspon al centre docent on l'alumnat es trobe escolaritzat.
5. L'historial acadèmic de l'Educació Secundària Obligatòria s'entregarà a l'alumna o a l'alumne quan haja sigut proposat per a l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria. També se li entregarà quan sense haver sigut proposat per al dit títol, haja esgotat les possibilitats d'escolarització en centres ordinaris. Esta entrega es farà constar en el mateix historial i en l'expedient acadèmic corresponent.
Article 15. Informe personal per trasllat
1. Per a garantir la continuïtat del procés d'aprenentatge dels qui es traslladen a un altre centre sense haver conclòs el curs en Educació Secundària Obligatòria, s'emetrà un informe personal en què es consignaran:
a) Les dades d'identificació del centre i de l'alumna o de l'alumne, en el qual farà constar la referència a la norma que establix el currículum corresponent.
b) Els resultats parcials d'avaluació, en cas que s'hagen emés en este període.
c) L'aplicació, si és el cas, de mesures d'atenció a la diversitat, especificant-les.
d) Totes aquelles observacions que es consideren oportunes sobre el progrés general de l'alumne.
2. L'informe personal per trasllat serà elaborat i firmat per la tutora o el tutor, amb el vist i plau de la directora o del director, a partir de les dades facilitades pel professorat de les matèries, àmbits o mòduls.
Article 16. Custòdia de documents
1. Els expedients acadèmics i les actes d'avaluació s'arxivaran en la secretaria del centre. Les Direccions Territorials competents en matèria d'educació proveiran les mesures adequades per a la seua conservació o trasllat, en cas de supressió del centre.
2. Correspondrà a la secretària o al secretari tant la seua custòdia com l'expedició de les certificacions que se sol·liciten.
3. Atés el seu caràcter, qualsevol sol·licitud de consulta d'estos documents haurà de ser autoritzada prèviament per la direcció del centre.
4. La conselleria competent en matèria d'educació podrà establir la centralització electrònica dels expedients acadèmics, sense que supose una subrogació de les facultats inherents a les secretaries dels centres.
Article 17. Trasllat de centre
1. Quan l'alumna o l'alumne es trasllade de centre per a prosseguir els seus estudis d'Educació Secundària Obligatòria, el centre d'origen expedirà una certificació acadèmica que li permeta matricular-se en el nou centre. Quan el trasllat s'efectue sense haver conclòs qualsevol dels cursos, s'acompanyarà esta certificació amb l'informe personal per trasllat a què es referix l'apartat quinze d'esta orde.
2. Així mateix, el centre d'origen remetrà al de destinació, de manera immediata i a petició d'este, el corresponent historial acadèmic de l'Educació Secundària Obligatòria, en el qual farà constar que les dades que conté concorden amb l'expedient corresponent que guarda el centre.
3. El centre receptor es farà càrrec de la custòdia de l'historial acadèmic de l'Educació Secundària Obligatòria i obrirà el corresponent expedient acadèmic, al qual traslladarà les dades de l'informe personal per trasllat.
4. La matriculació adquirirà caràcter definitiu una vegada rebut l'historial acadèmic degudament omplit.
5. Quan l'alumne s'incorpora a un centre estranger a Espanya o a l'exterior que no impartisca ensenyances del sistema educatiu espanyol, no es traslladarà a este l'historial acadèmic. Per a facilitar la incorporació a les ensenyances equivalents del sistema educatiu estranger de què es tracte, el centre d'origen emetrà una certificació acadèmica de l'alumnat. L'historial acadèmic continuarà custodiat per l'últim centre en què l'alumne va estar matriculat fins a la seua possible reincorporació a les ensenyances del sistema educatiu espanyol, en el mateix centre o en un altre, al qual es traslladarà llavors, o fins a l'entrega a l'alumnat després de la conclusió dels estudis estrangers equivalents a l'Educació Secundària Obligatòria.
Article 18. Informació a l'alumnat i a les seues famílies
1. Cada centre docent, del mode que determine, propiciarà la comunicació amb l'alumnat i amb les seues famílies en tot el que es relaciona amb el procés d'aprenentatge. De manera específica, informarà l'alumnat sobre els criteris i procediments d'avaluació establits d'acord amb els objectius i els continguts programats per a cada curs i període d'avaluació, a fi de garantir el dret que l'assistix a una valoració objectiva del seu rendiment escolar. La dita informació estarà disponible per a l'alumnat i les seues famílies durant tot el curs acadèmic.
2. Després de cada sessió d'avaluació, la tutora o el tutor traslladarà per escrit a l'alumnat i a les seues famílies la informació acordada en la dita sessió sobre el desenrotllament del seu procés educatiu, utilitzant el model que determine cada centre.
3. Després de l'avaluació final de juny i, si és el cas, després de l'avaluació extraordinària de setembre, s'informarà per escrit l'alumnat i les seues famílies sobre el resultat de les dites avaluacions. Este informe inclourà les qualificacions obtingudes en les distintes matèries, àmbits o mòduls cursats, la promoció al curs següent o la permanència un any més en el mateix curs, i, si és el cas, la proposta per a l'expedició del títol. Així mateix, s'informarà sobre les mesures d'atenció a la diversitat previstes, si és el cas, perquè l'alumnat progresse en el seu procés educatiu, així com d'aquells altres assumptes que amb este mateix fi acorde el corresponent equip docent.
4. Les mares, pares o tutores o tutors legals coneixeran, participaran i donaran suport el procés educatiu de les seues filles i fills, en col·laboració amb el professorat i els centres.
Article 19. Avaluació dels processos d'ensenyança
1. El professorat avaluarà en finalitzar cada curs acadèmic, a més dels aprenentatges de l'alumnat, els processos d'ensenyança i la seua pròpia pràctica docent, prenent com a referència la finalitat i els objectius establits en el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria.
2. La dita avaluació inclourà, almenys, els elements següents:
a) La concreció del currículum d'Educació Secundària Obligatòria; el tractament transversal en les matèries, els àmbits i els mòduls de l'educació en valors, així com el Pla d'Atenció a la Diversitat i el Pla d'Acció Tutorial referits a esta etapa i incorporats en el projecte educatiu del centre.
b) L'organització i gestió dels espais, temps i recursos del centre.
c) L'acció coherent, coordinada i progressiva de l'equip docent, d'acord amb la planificació corresponent.
d) El funcionament coordinat dels òrgans i les persones responsables en el centre de la planificació i del desenrotllament de la pràctica docent: equip directiu, claustre de professors, comissió de coordinació pedagògica, departaments i tutories.
e) La regularitat i l'adequació en l'intercanvi d'informació amb l'alumnat i amb les seues famílies quant als processos d'ensenyança i aprenentatge, amb especial referència a la valoració dels dits processos.
3. Els resultats d'esta avaluació quedaran reflectits en els documents corresponents dels òrgans mencionats en el punt 2d) i en la memòria anual del centre, amb la finalitat de detectar les dificultats produïdes en els processos d'ensenyança i aprenentatge, esbrinar les seues causes i modificar, si és el cas, aquells aspectes de la pràctica docent que es mostren com a poc adequats.
Article 20. Avaluació de les programacions didàctiques
1. El professorat de cada departament, en finalitzar cada curs acadèmic, avaluarà la programació didàctica, per mitjà de la qual desenrotlla el currículum de les matèries, àmbits o mòduls que té encomanats i planifica el procés d'ensenyança i aprenentatge corresponent. Per a això, prendrà com a referent el currículum de cada matèria, àmbit o mòdul assignats.
2. L'avaluació de cada una de les programacions didàctiques es referirà, almenys, als elements següents:
a) La concreció dels corresponents objectius, continguts i criteris d'avaluació.
b) La planificació temporal per al curs acadèmic.
c) La selecció d'aquells continguts que es consideren bàsics per a un adequat progrés educatiu de l'alumnat i la promoció als cursos successius.
d) L'organització dels continguts que permeta l'atenció a la diversitat de motivacions, interessos i capacitats de l'alumnat, per a oferir una adequada gradació de l'aprenentatge, així com les mesures educatives complementàries i de reforç.
e) Les mesures, les estratègies didàctiques i els criteris d'avaluació previstos per a facilitar a l'alumnat la superació de les corresponents matèries i àmbits pendents.
f) Els mètodes, les estratègies i els recursos didàctics previstos per a transformar les intencions educatives en una proposta coherent d'activitats d'aula, així com els procediments i instruments per a avaluar l'aprenentatge de l'alumnat i seguir el seu progrés.
g) La integració, en la matèria, àmbit o mòdul corresponent, de l'educació en valors.
h) Els resultats d'esta avaluació quedaran reflectits en el llibre d'actes del departament corresponent per a, si és el cas, adequar les activitats d'ensenyança i aprenentatge programades, així com els mètodes, estratègies i recursos didàctics adoptats.
Article 21. Alumnat amb necessitats educatives especials
1. D'acord amb el que disposa l'article 74.3 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, en finalitzar cada curs s'avaluaran els resultats aconseguits per a cada un dels alumnes que presenten necessitats educatives especials en funció dels objectius proposats a partir de la valoració inicial. La dita avaluació permetrà proporcionar-los l'orientació adequada i modificar el pla d'actuació, així com la modalitat d'escolarització, de manera que puga afavorir-se, sempre que siga possible, l'accés de l'alumnat a un règim de major integració.
2. Per a la promoció i la proposta del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria de l'alumnat amb necessitats educatives especials, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent.
Article 22. Avaluació de l'etapa
Respecte a l'avaluació de l'etapa, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 16 del Decret 112/2007, del Consell, pel qual s'establix el curriculum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Convalidacions
En els documents d'avaluació de l'alumnat eximit de cursar les matèries de Música, Educació física o optatives, per les convalidacions establides entre les ensenyances professionals de Música i Dansa i les ensenyances de Música i Educació física de l'Educació Secundària Obligatòria; així com els efectes que sobre la matèria d'Educació física haja de tindre la condició d'esportista d'alt nivell i esportista d'alt rendiment al qual es referix el Reial Decret 971/2007, de 13 de juliol, sobre esportistes d'alt nivell i alt rendiment (BOE de 25 de juliol de 2007), es farà constar esta circumstància amb l'expressió «CO».
Segona. Protecció de dades
Pel que fa a l'obtenció de les dades personals de l'alumnat, a la cessió d'estes d'un centre a altres i a la seguretat i confidencialitat d'estos, caldrà ajustar-se al que disposa la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal i, en tot cas, al que establix la disposició addicional vint-i-tres de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.
Tercera. Tancament del llibre d'escolaritat de l'ensenyança bàsica
1. Els llibres d'escolaritat de l'ensenyança bàsica, que tenen els efectes d'acreditació establits en la legislació vigent fins a la finalització del curs 2006-2007, hauran d'estar tancats per mitjà de diligència oportuna des de la finalització del dit curs, i se n'inutilitzaran les pàgines restants.
2. Quan es tanque el llibre d'escolaritat de l'ensenyança bàsica, s'obrirà el corresponent historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria. El número i la sèrie del llibre d'escolaritat tancat seran considerats com el número del nou historial acadèmic i del corresponent expedient acadèmic. El llibre d'escolaritat i l'historial acadèmic seran custodiats, traslladats i entregats conjuntament, de la mateixa manera que l'establida en esta orde per a l'historial acadèmic de l'Educació Secundària Obligatòria.
Quart. Difusió i supervisió de l'aplicació de la norma
1. Les Direccions Territorials competents en matèria d'educació, en el seu corresponent àmbit de gestió, adoptaran les mesures necessàries per a la difusió i aplicació d'esta orde.
2. La Inspecció d'Educació assessorarà la comunitat educativa, supervisarà tot el procés d'avaluació i promoció de l'alumnat i proposarà mesures que contribuïsquen a perfeccionar-lo. En este sentit, prestarà especial atenció a les programacions didàctiques com a concreció dels referents de l'avaluació.
3. Així mateix, la Inspecció d'Educació supervisarà l'ompliment i la custòdia de l'historial acadèmic d'Educació Secundària Obligatòria.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
1. Queda derogada l'Orde de 18 d'octubre de 2004, de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria (DOGV de 10.01.2005).
2. Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que establix la present orde.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Facultat per a l'aplicació i el desplegament
S'autoritza la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a la interpretació, l'aplicació i el desplegament del que establix esta orde.
Segona. Entrada en vigor
Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 14 de desembre de 2007
El conseller d'Educació
ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN

linea
Mapa web