Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 32/1997, de 26 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

(DOGV núm. 2942 de 01.03.1997) Ref. Base de dades 0530/1997

DECRET 32/1997, de 26 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
El Decret 25/1997, de 22 de febrer, del Govern valencià, fixa el nombre i la denominació de les conselleries, entre les quals hi ha la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Per altra banda, el Decret 4/1997, de 26 de febrer, del president de la Generalitat Valenciana, atribueix a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, les competències relatives a educació, investigació, política lingüística, promoció cultural i patrimoni artístic.
Per aquest reglament es fixa l'estructura orgànica i funcional d'aquest departament del Govern Valencià, i es determinen els centres directius que el componen, les funcions que els són atribuïdes respectivament i les unitats administratives de rang superior que s'enquadren en cada un.
Segons l'article 103 de la Constitució espanyola, l'administració pública ha d'actuar d'acord amb els principis d'eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació. Principis que, juntament amb els d'unitat d'acció i especialització de funcions, han inspirat l'elaboració del reglament.
En virtut d'això, a proposta del conseller de Cultura, Educació i Ciència, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 26 de febrer de 1997,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
Article 1
1. La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència és el departament del Govern Valencià al qual correspon exercir les competències relatives a l'educació en tots els nivells, la investigació, la política lingüística, la promoció cultural i el patrimoni artístic.
2. Aquesta Conselleria és el departament titular de l'administració educativa i de l'administració cultural de la Generalitat Valenciana, a la qual, sota l'autoritat superior del Govern valencià, correspon dirigir, impulsar i executar l'acció política i administrativa en les matèries de la seua competència.
3. Territorialment, la Conselleria s'organitza en serveis centrals, que estenen la seua competència a tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i en direccions territorials, amb competència d'àmbit provincial.
Article 2
1. Sota l'autoritat del conseller, el nivell directiu de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència està integrat pels centres directius següents:
1.1. La Sotssecretaria.
1.2. La Secretaria General.
1.3. Les direccions generals.
2. Les direccions generals del departament són:
2.1. Direcció General de Règim Econòmic.
2.2. Direcció General de Personal.
2.3. Direcció General de Centres Docents.
2.4. Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
2.5. Direcció General d'Ensenyaments Universitaris i Investigació.
2.6. Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts.
2.7. Direcció General de Patrimoni Artístic.
Article 3
1. El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat d'assessorament i assistència al conseller en l'elaboració, la coordinació i l'execució del programa d'actuacions del departament. Sota la presidència del conseller, el Consell de Direcció està integrat pel sotssecretari, pel secretari general, pels directors generals i pel director o directora del Gabinet del Conseller, que exercirà la secretaria d'aquest consell.
2. A les sessions del Consell de Direcció podran assistir, a més, els directors, els caps o responsables de centres, òrgans, unitats o ens adscrits al departament quan el conseller ho estime convenient.
3. El Consell de Direcció pot reunir-se en ple o en comissions. Es podran constituir totes les comissions que acorde el conseller, qui determinarà els membres que han d'integrar-les i en designarà el president i el secretari, sense perjudici d'exercir la facultat de presidir-les personalment.
4. Igualment, el conseller pot acordar, sempre que ho estime convenient, la constitució d'altres òrgans o comissions de caràcter consultiu i d'assessorament per a matèries concretes o assumptes específics, amb la composició que en cada cas determine.
Article 4
1. En els casos d'absència o malaltia del conseller, serà d'aplicació el que disposa l'apartat i) de l'article 16 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià. Fins que es resolga la substitució, les seues funcions com a cap del departament seran exercides temporalment pel sotssecretari; si no, pel secretari general i, en defecte d'aquest, pel director general, seguint l'ordre de prelació de l'apartat 2 de l'article 2 d'aquest reglament.
2. En els supòsits de vacant, absència o malaltia, el sotssecretari serà substituït pel secretari general, i aquest per aquell. Si això no és possible, la substitució dels dos càrrecs serà exercida pels directors generals, seguint l'ordre de prelació adés indicat.
3. Igualment, cada un dels directors generals serà substituït pel secretari general i, en cas de vacant o absència d'aquest, pel director general que el seguisca en l'ordre de prelació esmentat, amb preferència del més pròxim, i, quan això no siga possible, la substitució es realitzarà seguint el mateix ordre en què estan indicats en l'esmentat article 2.
4. El que estableixen els anteriors apartats 1, 2 i 3 d'aquest article, s'entén sense perjudici del que, si escau, dispose el conseller.
Article 5
El nivell administratiu de la Conselleria està constituït per totes les unitats que depenen directament del conseller, del sotssecretari, del secretari general o dels directors generals del departament.
TÍTOL II
De l'estructura i funcions dels òrgans directius
i serveis centrals de la Conselleria
CAPÍTOL I
Del conseller o la consellera
Article 6
El conseller o la consellera de Cultura, Educació i Ciència, com a titular del departament, és l'òrgan jeràrquic superior d'aquest i exerceix totes les atribucions que li confereix la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, en l'àmbit competencial del departament, i qualsevol altra que li atorgue l'ordenament jurídic.
Article 7
El Gabinet del Conseller és la unitat d'assistència, assessorament i suport immediat del titular de la Conselleria, de qui depén directament. També té a càrrec seu el manteniment de les relacions del conseller amb els alts òrgans i institucions de la Generalitat Valenciana, de l'estat i de les altres comunitats autònomes, així com les relacions informatives i amb els mitjans de comunicació.
CAPÍTOL II
De la sotssecretaria
Article 8
1. Sota l'autoritat superior del conseller i de conformitat amb l'article 74 de la Llei de Govern Valencià, el sotssecretari de Cultura, Educació i Ciència és el segon òrgan jeràrquic del departament i exerceix les funcions que li encomane el conseller, les relatives a la inspecció de tots els serveis de la conselleria i la d'exercir la direcció de tot el personal d'aquesta.
2. Al sotssecretari li correspon coordinar les activitats dels centres directius, direccions territorials, organismes i ens adscrits a la conselleria. També exercirà aquelles altres funcions que li atribuïsca l'ordenament jurídic.
CAPÍTOL III
De la secretaria general
Article 9
El secretari general exerceix les atribucions que li confereix l'article 75 de la Llei de Govern Valencià, i també les que li assigne aquest reglament i les altres disposicions legals i les que el conseller li encomane. En particular exerceix les següents funcions:
1. Dirigir i gestionar els serveis generals i les dependències comunes de la conselleria.
2. Gestionar la tramitació i la coordinació dels convenis i acords de col·laboració del departament, i supervisar els expedients de contractació que gestionen altres centres directius, llevat que els seus òrgans titulars tinguen delegades les facultats per a subscriure'ls.
3. Coordinar, supervisar i controlar l'organització i el funcionament de tots els centres, les serveis i les unitats de la conselleria.
4. Dirigir, impulsar i coordinar les relaciones institucionals amb altres entitats públiques o privades, així com fomentar la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar en la vida dels centres docents i en els òrgans de representació de l'àmbit educatiu.
5. Realitzar estudis tècnics i de dret comparat i recopilar documentació sobre matèries de competència de la Conselleria.
6. Establir directrius i criteris tècnics referents a la producció estadística del sistema educatiu, i dirigir l'elaboració i la producció estadística.
7. Gestionar les bases de dades i els sistemes informàtics centrals del departament.
8. Gestionar i efectuar la supervisió de les publicacions.
9. Emetre informe en dret sobre tots els projectes de disposicions generals.
10. Emetre informe jurídic sobre els assumptes que calga sotmetre al Govern Valencià, al president de la Generalitat Valenciana o a altres òrgans, quan siga preceptiu o ho dispose el conseller o la consellera.
11. Prestar assessorament jurídic als òrgans directius del departament i emetre informe sobre la procedència legal de les seues actuacions, projectes, programes, resolucions o disposicions, quan aquells ho requerisquen, el secretari general ho dispose o ho exigisca l'ordenament jurídic.
12. Emetre informe sobre els recursos que en via administrativa s'interposen davant el conseller o el sotssecretari i portar la tramitació dels assumptes davant els jutjats i tribunals de justícia, i també les relacions amb el Gabinet Jurídic de la Conselleria de Presidència.
13. Elaborar compilacions de disposicions vigents i proposar les refoses i les modificacions de textos legals.
14. Disposar la publicació, quan siga procedent, de les disposicions, les resolucions i els anuncis que emanen d'òrgans de la Conselleria en els diaris oficials.
15. Elaborar estudis i anàlisis relatius a la racionalització i la reorganització, tant de l'estructura organitzativa de la Conselleria, com dels procediments de gestió que s'hi realitzen, i coordinar els treballs que en aquesta matèria elaboren altres òrgans o unitats del departament.
16. Elaborar projectes sobre organització, plans d'actuació i programes de necessitats del departament.
17. Dissenyar els sistemes d'informació tècnica, així com elaborar, promoure i dirigir la implantació dels projectes informàtics, la creació i el manteniment de les aplicacions informàtiques i l'assessorament i el suport informàtic a tots els centres del departament, en coordinació amb la Sotssecretaria per a la Modernització de les Administracions Públiques.
18. Tramitar els expedients de contractació que corresponguen a l'àmbit funcional de la Secretaria General i d'altres que, si escau, se li assignen reglamentàriament.
19. Tramitar, proposar i, en general, executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
20. Exercir la direcció superior de la inspecció educativa, dirigir les activitats d'avaluació del sistema educatiu i coordinar les unitats administratives que realitzen aquestes funcions.
21. Elaborar, emetre informes i proposar disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, així com dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
22. Qualsevol altra que li encomane el conseller o la consellera o li conferisquen les disposicions legals.
Article 10
Adscrita a la Secretaria General i de conformitat amb l'article 79 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, la Secretaria General Administrativa és la unitat que, amb la màxima jerarquia del nivell administratiu, presta suport directe al secretari general i, sota l'autoritat d'aquest, exerceix la direcció, coordinació i supervisió dels serveis generals de la Conselleria.
CAPÍTOL IV
De les direccions generals
Article 11
Als directors o les directores generals corresponen les atribucions que els confereix l'article 76 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i també les que els encomanen aquest reglament i d'altres disposicions legals.
Secció primera
De la Direcció General de Règim Econòmic
Article 12
La Direcció General de Règim Econòmic és el centre directiu al qual, sota l'autoritat del conseller, correspon exercir les funcions següents:
1. Portar la gestió patrimonial dels béns afectats a la Conselleria.
2. Tramitar els expedients de responsabilitat patrimonial.
3. Realitzar la planificació i programació econòmica, elaborar la proposta d'avantprojecte del pressupost anual, tramitar les modificacions pressupostàries i realitzar el seguiment de l'execució del pressupost.
4. Emetre informes sobre la viabilitat econòmica de projectes, plans i programes d'actuació.
5. Realitzar estudis, informes i propostes en matèria de retribucions del personal docent.
6. Tramitar i formalitzar els ingressos que s'originen per les activitats dels diferents centres directius del departament.
7. Dissenyar, executar i mantenir actualitzats els programes d'informació i gestió econòmica del departament, i establir les directrius per a la correcta gestió de despeses i ingressos i l'òptima utilització dels recursos.
8. Planificar i controlar les inversions i operacions de capital de la conselleria, i realitzar els actes de gestió que reglamentàriament li corresponguen.
9. Coordinar i supervisar l'execució de tots els programes pressupostaris del departament i portar la gestió dels que tinga assignats.
10. Tramitar els expedients de contractació que corresponguen a l'àmbit funcional d'aquesta Direcció General i els que, si escau, li siguen assignats reglamentàriament.
11. Gestionar les despeses de personal del departament i tramitar les incidències de la nòmina, sense perjudici de les facultats atribuïdes a altres òrgans, i exercir la direcció, coordinació i control sobre les diferents unitats de la Conselleria que intervinguen en el procés d'elaboració d'aquesta.
12. Redactar i executar projectes d'obres i instal·lacions i atendre el seu manteniment.
13. Gestionar i efectuar la supervisió dels projectes tècnics i construccions.
14. Tramitar, proposar i, en general, executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
15. Elaborar, emetre informe i proposar disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
16. Altres que li encomane el conseller o la consellera o li conferisquen les disposicions legals.
Article 13
De la Direcció General de Règim Econòmic depenen les unitats següents:
1. Àrea Econòmica i de Pressupostos.
2. Àrea d'Infraestructures.
Secció segunda
De la Direcció General de Personal
Article 14
La Direcció General de Personal és el centre directiu al qual, sota la direcció superior del conseller, correspon proposar i executar la política de personal de la Conselleria, amb aquesta finalitat i sense perjudici de la direcció superior de personal que exerceix el sotssecretari, se li atribueixen les funcions següents:
1. Elaborar, emetre informes i proposar els projectes de disposicions, per a l'aprovació per l'òrgan competent, en matèria de règim jurídic de la funció pública docent no universitària.
2. Gestionar i mantenir les relacions per a assumptes de personal amb les organitzacions sindicals i els òrgans de representació del personal.
3. Programar i proveir la dotació dels recursos humans del departament, d'acord amb les necessitats previstes en els plans d'actuació que elaboren els òrgans competents.
4. Portar el registre del personal docent no universitari, sense perjudici de les funcions que tinguen encomanades altres òrgans o departaments de la Generalitat Valenciana.
5. Elaborar i proposar per a l'aprovació l'oferta d'ocupació pública de personal docent.
6. Dictar, dins l'àmbit de competència del departament, totes les resolucions i els actes administratius que es requerisquen en els procediments selectius per a l'ingrés en la funció pública docent no universitària, llevat de la convocatòria i l'aprovació de les bases, que es realitzarà per ordre del conseller.
7. Convocar, gestionar i resoldre els procediments per a la provisió de llocs de treball de caràcter docent que depenguen del departament.
8. Portar la gestió, emetre informes i, si escau, elaborar les propostes de resolució dels expedients sobre compatibilitats del personal la competència del qual tinga atribuïda la conselleria, i també resoldre les sol·licituds de compatibilitat del personal docent.
9. Estudiar, proposar i desplegar mesures orientades a la millora de les condicions de treball i de la productivitat, sense perjudici de les atribucions que corresponguen als òrgans competents de la funció pública.
10. Exercir les facultats disciplinàries respecte al personal depenent de la conselleria, excepte les que l'ordenament jurídic atribueix a altres òrgans.
11. Dirigir la gestió i, si escau, acordar la resolució dels assumptes relatius al personal del departament, sense perjudici de les facultats que legalment o reglamentàriament estiguen atribuïdes o s'atribuïsquen a altres òrgans.
12. Tramitar, proposar i, en general, executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
13. Elaborar, emetre informes i proposar disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
14. Qualsevol altra que li encomane el conseller o li conferisquen les disposicions vigents.
Article 15
De la Direcció General de Personal depén l'Àrea de Personal Docent.
Secció tercera
De la Direcció General de Centres Docents
Article 16
La Direcció General de Centres Docents és el centre directiu al qual correspon la proposta i l'execució, sota la direcció superior del conseller, de la política en matèria de centres i serveis educatius de nivells no universitaris, i amb aquesta finalitat se li atribueixen les funcions següents:
1. La planificació, l'elaboració i la proposta de criteris per a l'ordenació del règim jurídic, administratiu i econòmic dels centres docents i dels serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, i també l'execució i l'aplicació d'aquells.
2. L'estudi i la proposta de dotació de mitjans personals i materials dels centres i serveis a què es refereix l'apartat anterior, i també l'elaboració de les plantilles de personal docent d'aquests centres i serveis, d'acord amb les necessitats d'escolarització i dels serveis educatius a oferir, i la proposta de dotació de llocs de treball del personal no docent.
3. L'estudi i la proposta de creació, modificació, transformació i supressió de centres docents públics.
4. La proposta d'autorització, reconeixement, homologació, transformació, modificació o supressió de centres educatius privats.
5. L'autorització i la supressió d'ensenyaments a impartir en els centres públics i privats.
6. L'exercici de les facultats en matèria de règim disciplinari i sancionador en relació amb els centres educatius, sense perjudici de les que l'ordenament jurídic atribuïsca al conseller.
7. El registre dels centres educatius.
8. La tramitació, la proposta i la gestió dels concerts amb el titulars de centres educatius privats.
9. L'expedició de títols i diplomes de nivell no universitari la competència dels quals corresponga a la Conselleria.
10. La gestió en matèria de beques i ajudes a l'estudi en l'àmbit no universitari.
11. L'edició, la gestió i el registre dels llibres d'escolaritat acreditatius dels estudis dels diferents nivells i etapes.
12. La gestió de les ajudes i subvencions a concedir, dins l'àmbit funcional d'aquesta Direcció General.
13. La planificació, l'ordenació i l'execució d'actuacions relatives a transport i menjadors escolars, serveis complementaris escolars, escoles-llar i altres de naturalesa anàloga.
14. La tramitació, la proposta i, en general, l'execució dels actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
15. L'elaboració, l'informe i la proposta de disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars o instruccions en assumptes de la seua competència.
16. Qualsevol altra que el conseller li encomane o que li atribuïsquen les disposicions vigents.
Secció cuarta
De la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística
Article 17
La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística és el centre directiu al qual correspon la proposta i l'execució, sota la direcció superior del conseller, de la política d'ordenació acadèmica i d'experimentació i innovació educativa de nivells no universitaris, la de formació i perfeccionament del professorat no universitari i també la de normalització, promoció i ús del valencià, i amb aquesta finalitat se li atribueixen les funcions següents:
1. L'elaboració i la proposta dels currículums educatius i l'establiment dels criteris i les orientacions per al desplegament i l'aplicació d'aquests.
2. La determinació dels criteris que han de regir per a l'elaboració de projectes i materials curriculars, i també l'autorització d'aquests.
3. La promoció, l'elaboració, la difusió, l'aprovació i l'homologació de projectes i materials curriculars.
4. L'ordenació i l'execució de plans i programes educatius.
5. L'autorització de programes experimentals que es realitzen en centres educatius.
6. Promoure el desplegament de la formació professional de base i específica, i adequant-ne l'ordenació a les necessitats socioproductives.
7. Promoure l'establiment de convenis de col·laboració amb altres administracions públiques, associacions empresarials, universitats i altres institucions o entitats per a la implantació i el desplegament de la formació professional i la formació permanent del professorat.
8. L'ordenació i la promoció dels programes de garantia social.
9. La regulació, l'ordenació i la promoció dels serveis d'orientació educativa, psicopedagògica i professional.
10. La formulació de criteris i directrius pedagògiques respecte als requisits i característiques dels centres docents, equipament escolar i material didàctic.
11. L'estudi, l'elaboració i la proposta de les condicions tecnicopedagògiques que ha de complir el personal docent i el desplegament de la seua activitat.
12. La introducció de noves tecnologies en l'educació.
13. L'estudi, la proposta i l'execució de plans d'actuació per a la plena efectivitat de la cooficialitat del valencià en el sistema educatiu, i també la promoció, l'autorització i l'assessorament dels diferents programes d'educació bilingüe en els nivells no universitaris.
14. La planificació, l'elaboració, l'organització i l'execució de programes i activitats de formació del professorat, i també la proposta de convocatòries per a la provisió de llocs de treball de caràcter docent en els centres de professors.
15. La direcció superior, l'ordenació i la gestió dels centres de professors.
16. Desplegar, gestionar i coordinar els programes educatius per a la formació de les persones adultes i fer-ne el seguiment.
17. Fomentar l'ús i la promoció del valencià, i realitzar el seguiment i l'avaluació de les activitats que es facen amb aquesta finalitat.
18. Proposar a la Comissió Interdepartamental per a l'Aplicació de l'Ús del Valencià els acords relatius a l'ús oficial del valencià en l'àmbit de les administracions públiques i de les entitats i institucions que en depenen, i impulsar-ne l'aplicació i el desplegament.
19. Assessorar les administracions públiques en tot allò relatiu a l'ús del valencià i en la formació i el perfeccionament del seu personal en matèria lingüística.
20. Dur a terme actuacions de promoció social del valencià amb caràcter general i sectorial.
21. Realitzar i dirigir cursos i activitats per a l'extensió de coneixements del valencià.
22. Dirigir la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, organitzar la realització de les proves per a l'obtenció dels certificats oficials administratius de coneixements del valencià i gestionar-ne l'expedició.
23. Realitzar i fomentar estudis sobre la situació social del valencià en els diferents àmbits d'ús oficial i no oficial.
24. Realitzar i fomentar estudis sobre el valencià actual, relatius als diversos llenguatges específics, i assessorar les institucions i els particulars.
25. Vetlar pel compliment de la legislació vigent sobre la llengua, dins l'àmbit funcional d'aquesta direcció general.
26. Assessorar en l'exercici dels drets lingüístics reconeguts per l'ordenament jurídic, i també rebre i canalitzar, en l'àmbit administratiu, les reclamacions per discriminació lingüística.
27. Promoure l'establiment de convenis de col·laboració amb altres administracions públiques, ens autònoms, empreses i associacions privades, per a l'aplicació i el foment de l'ús del valencià.
28. Tramitar, proposar i, en general, executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
29. Elaborar, emetre informes i proposar disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
30. Qualsevol altra que li encomane el conseller o li conferisquen les disposicions vigents.
Article 18
De la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística depenen les unitats següents:
1 Àrea d'Ordenació, Innovació i Formació Professional.
2 Àrea de Política Lingüística.
Secció cinquena
De la Direcció General d'Ensenyaments Universitaris
i Investigació
Article 19
La Direcció General d'Ensenyaments Universitaris i Investigació és el centre directiu al qual correspon, sota la direcció superior del conseller, proposar, gestionar, executar i avaluar la política en matèria d'ensenyaments universitaris i d'investigació científica, i amb aquesta finalitat se li atribueixen les funcions següents:
1. Estudiar, analitzar, proposar i gestionar el procediment i els mitjans de finançament dels recursos que els centres universitaris i d'investigació necessiten per al desenvolupament dels seus fins, de conformitat amb les normes pressupostàries.
2. Elaborar els estudis sobre les partides pressupostàries destinades al finançament dels centres universitaris i d'investigació, en l'àmbit de la programació plurianual.
3. Realitzar el seguiment i el control del desplegament dels plans de finançament plurianual, i definir els criteris i els paràmetres de seguiment.
4. Formular la proposta de taxes o preus públics dels estudis universitaris conduents a titulacions oficials.
5. Proposar i gestionar les convocatòries de beques i ajudes a la investigació, i també les relatives a estudis de nivell universitari la competència dels quals corresponga a la Generalitat Valenciana.
6. Elaborar els estudis per a la formulació de la política universitària i d'investigació, de manera que, respectant l'autonomia universitària, responga a les necessitats socials, econòmiques i científiques de la Comunitat Valenciana.
7. Tramitar les propostes de creació, supressió, modificació, adscripció i integració, segons escaiga, d'universitats, facultats, escoles tècniques superiors, escoles universitàries, instituts universitaris, col·legis universitaris i col·legis majors; i també dels altres centres universitaris la creació dels quals no corresponga a les universitats.
8. Programar i ordenar la investigació científica i proposar la creació dels òrgans i la infraestructura necessària per a aquesta.
9. Proposar l'establiment i la coordinació de relacions en matèria d'universitats i investigació amb organismes de l'administració de l'estat, d'altres comunitats autònomes i de l'estranger.
10. Exercir les competències que l'ordenament jurídic atribueix a l'administració educativa en matèria universitària, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, llevat de les que corresponguen al conseller o al Govern valencià.
11. Tramitar, proposar i, en general, executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
12. Elaborar, emetre informes i proposar disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
13. Qualsevol altra que li encomane el conseller o que li atribuïsquen les disposicions vigents.
Secció sisena
De la Direcció General de Promoció Cultural,
Museus i Belles Arts
Article 20
La Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts és el centre directiu al qual correspon, sota la direcció superior del conseller, la proposta i l'execució de la política en matèria de llibres, arxius, biblioteques, música, teatre, cinematografia, exposicions, museologia, i en matèria de conservació, protecció, difusió i enriquiment del patrimoni artístic moble, propi del camp específic de les belles arts. Amb aquesta finalitat, se li atribueixen les funcions següents:
1. La promoció, la difusió i l'extensió de la cultura, en especial de les manifestacions culturals que més s'identifiquen amb la personalitat històrica pròpia de la Comunitat Valenciana.
2. La conservació, la restauració, l'estudi, la classificació i la publicació d'arxius, públics i privats, que formen part del patrimoni històric valencià.
3. La regulació, la protecció, l'ajuda i, si escau, la gestió d'arxius, biblioteques i hemeroteques, dins l'àmbit competencial del departament.
4. La gestió, la proposta i, si escau, l'exercici de les atribucions que corresponguen al departament en matèria del llibre, llevat de les assignades a l'administració educativa en matèria de llibres de text.
5. L'exercici de les funcions que tinga atribuïdes el departament en matèria de dipòsit legal d'obres impreses i registre de la propietat intel·lectual.
6. La promoció i l'ajuda a la creació literària, a l'activitat editorial valenciana i a totes les manifestacions de caràcter cultural que tinguen lloc en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
7. L'estudi, l'enriquiment, la conservació i la restauració del patrimoni bibliogràfic i documental de la Comunitat Valenciana, i també l'exercici de les facultats per a la vigilància i la tutela d'aquest, inclòs el règim sancionador, d'acord amb el que preveu l'ordenament jurídic.
8. La promoció, l'ajuda i l'inventari d'entitats i associacions culturals i artístiques.
9. El foment de la música i la dansa, la promoció de la creativitat i la difusió d'aquestes, i també l'ajuda a entitats i associacions musicals i l'organització i la promoció de manifestacions musicals de tot gènere.
10. El foment del teatre i la promoció de companyies i grups teatrals, i també el desplegament i la promoció de tota classe d'activitats teatrals, festivals i certàmens, i el suport a la creativitat escènica i la difusió d'aquesta.
11. El foment de tota classe d'activitats que promoguen la cinematografia i els mitjans audiovisuals, i la creativitat artística en aquest camp de la cultura. Així com la conservació, la investigació i la difusió del patrimoni cinematogràfic valencià.
12. La protecció, conservació, restauració, enriquiment, estudi i investigació dels béns artístics mobles com ara pintures, escultures, dibuixos i gravats, propis del camp específic de les belles arts, i dels béns artístics mobles que es consideren immobles per ser elements consubstancials a un edifici o immoble dels quals formen o hagen format part, i també la seua promoció, planificació i difusió del seu coneixement i la incorporació d'aquests a usos actius, respectuosos i adequats a la seua naturalesa. Se n'exceptuen dels béns mobles de caràcter arqueològic, etnològic, paleontològic, històric i científic.
13. La proposta de creació i regulació de museus de belles arts i altres centres de dipòsit artístic del mateix caràcter.
14. La gestió, dins l'àmbit de competències de la Conselleria, dels museus adscrits al departament, llevat dels arqueològics, paleontològics, etnològics, històrics i científics.
15. La coordinació de les col·leccions d'arts plàstiques existents en els espais expositius de la Comunitat Valenciana i l'impuls de programes de col·laboració amb la xarxa de sales d'altres institucions.
16. La formalització, la gestió i la inspecció dels llibres de registre de transaccions de béns mobles, artístics i històrics, obligatoris per a antiquaris i comerciants d'aquests béns.
17. La promoció d'exposicions d'obres d'autors valencians, tant a la Comunitat Valenciana com fora.
18. La formació d'un fons de documentació bibliogràfica referit a la historiografia artística a la Comunitat Valenciana.
19. La difusió i divulgació dels fons públics i privats d'arts plàstiques, mitjançant exposicions temporals, en coordinació i amb l'assessorament dels titulars o directors dels museus o col·leccions.
20. El foment de la difusió didàctica de les col·leccions dels museus d'arts plàstiques, d'acord amb les iniciatives i propostes de les direccions d'aquells, i també la coordinació dels programes escolars.
21. La coordinació amb altres administracions públiques i òrgans de la Generalitat Valenciana en actuacions de restauració i conservació del patrimoni artístic a què fa referència l'apartat 12 d'aquest article, en l'àmbit de competències del departament.
22. La redacció de projectes en el camp de la restauració, la direcció de les intervencions i qualsevol altra actuació tècnica la competència de la qual corresponga a la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts, o les que li siguen encomanades en relació amb el seu àmbit funcional.
23. La inspecció tècnica de l'execució de les actuacions promogudes per la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts, o de les encomanades a aquesta.
24. L'emissió dels informes preceptius per a les actuacions sobre els béns a què fa referència l'apartat 12 d'aquest article.
25. La proposta de convocatòria d'ajudes i subvencions en matèria de belles arts i museus, i la gestió d'aquestes.
26. La tramitació, la proposta i, en general, l'execució dels actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
27. L'elaboració i la proposta de disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
28. Qualsevol altra que li atribuïsquen les disposicions vigents o li encomane el conseller o la consellera.
Article 21
De la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts depenen les unitats següents:
1. Àrea de Museus i Belles Arts.
2. Àrea de Promoció Cultural.
Article 22
La Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts exerceix les seues funcions sense perjudici de les atribuïdes a l'ens públic Teatres de la Generalitat Valenciana en matèria teatral i d'altres arts escèniques, d'acord amb la seua normativa específica.
Secció setena
De la Direcció General de Patrimoni Artístic
Article 23
La Direcció General de Patrimoni Artístic és el centre directiu al qual correspon, sota la direcció superior del conseller, la proposta i l'execució de la política en matèria de conservació, protecció, difusió i enriquiment del patrimoni artístic de la Comunitat Valenciana. Amb aquesta finalitat se li atribueixen les funcions següents:
1. La protecció, la conservació, l'estudi, la defensa i la restauració del patrimoni historicoartístic, arquitectònic, arqueològic, etnològic i paleontològic, sotmès a la tutela de la Conselleria, i també la promoció i la difusió del coneixement d'aquest i la incorporació dels béns a usos actius, respectuosos i adequats a la naturalesa que tenen, sense perjudici de les funcions atribuïdes a la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts.
2. L'exercici de les facultats de vigilància i tutela legal del patrimoni historicoartístic, inclòs el règim sancionador, d'acord amb l'ordenament jurídic.
3. L'elaboració i la posada al dia de l'inventari general de béns mobles i immobles de la Comunitat Valenciana.
4. La inspecció, en col·laboració amb la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts, dels llibres de registre de transaccions de béns mobles, artístics i històrics, obligatoris per a antiquaris i comerciants d'aquests béns.
5. L'elaboració, la supervisió i el manteniment del sistema valencià d'inventaris de patrimoni històric.
6. La tramitació, la documentació tècnica i la gestió dels expedients de declaració de béns d'interés cultural, per a la inclusió d'aquests, si escau, en el Registre General de Béns d'Interés Cultural.
7. La coordinació amb altres administracions públiques i òrgans de la Generalitat Valenciana en actuacions urbanístiques, mediambientals, arqueològiques i, en general, sobre el medi cultural, en l'àmbit de les funcions que s'estableixen en aquest article.
8. La tramitació dels expedients de concessió d'ajudes a institucions responsables dels béns protegits esmentats en l'apartat 1 d'aquest article, i també el foment, equipament, funcionament i reconeixement de museus i col·leccions museogràfiques de caràcter arqueològic, paleontològic, etnològic, científic i històric.
9. L'emissió dels informes preceptius per a les actuacions sotmeses a autorització prèvia en matèria de patrimoni artístic, arquitectònic, arqueològic, etnològic i paleontològic, i la tramitació dels expedients administratius corresponents, sense perjudici de les funcions atribuïdes a la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts.
10. La potenciació de la investigació del patrimoni històric mitjançant línies específiques d'excavacions arqueològiques i estudis previs de béns d'interés cultural.
11. La redacció de projectes arquitectònics, la direcció d'obres i qualsevol altra actuació tècnica la competència de la qual corresponga a la Direcció General de Patrimoni Artístic o se li haja encomanat en relació amb el seu àmbit funcional.
12. La inspecció tècnica de l'execució de les obres promogudes per la Direcció General de Patrimoni Artístic o encomanades a aquesta.
13. La tramitació, la proposta i, en general, l'execució d'actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins l'àmbit funcional del centre directiu i d'acord amb les disposicions i les instruccions dictades pels òrgans competents.
14. L'elaboració, l'informe i la proposta de disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, i també dictar resolucions, circulars i instruccions en assumptes de la seua competència.
15. Qualsevol altra que li encomane el conseller o que li atribuïsquen les disposicions vigents.
TÍTOL III
De les direccions territorials
Article 24
1. Com a expressió del principi de desconcentració administrativa, en cada una de les capitals d'Alacant, Castelló i València s'estableix la Direcció Territorial de Cultura i Educació, sota la dependència orgànica de la Sotssecretaria i amb competència en el territori de la província respectiva.
2. Les direccions territorials depenen funcionalment dels diversos centres directius de la Conselleria, segons l'índole de la matèria.
Article 25
1. Al davant de cada direcció territorial hi ha el director territorial de Cultura i Educació, amb el caràcter de representant permanent de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència en el territori respectiu.
2. Correspon al director territorial la direcció de tots els serveis, programes i activitats que despleguen els òrgans, unitats i centres dependents o integrats en la direcció territorial, i exercir les funcions de direcció, coordinació i control d'aquests. El director territorial és l'òrgan de relació ordinària i regular entre les unitats, centres i dependències territorials i els serveis centrals del departament.
Article 26
1. Correspon al director territorial vetlar pel desplegament adequat de les funcions pròpies de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència en el seu àmbit territorial.
2. El director territorial exerceix les funcions que li atribueixen les disposicions vigents i també les que expressament li deleguen els òrgans directius competents.
3. Contra els actes i les resolucions del director territorial de Cultura i Educació es pot interposar un recurs davant l'òrgan directiu competent per raó de la matèria, sense perjudici de les excepcions que establisquen les disposicions legals.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
1. Les referències que les disposicions vigents fan a les extingides Conselleria de Cultura i Conselleria d'Educació i Ciència s'entendran fetes a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sempre que tinguen relació amb les competències que atribueix a aquesta última l'apartat 1 de l'article 1 d'aquest reglament.
2. Igualment, les referències que les disposicions vigents fan als òrgans i centres directius de les extingides conselleries, esmentades en l'apartat anterior, s'entendran referides als òrgans i centres directius de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència que corresponguen, d'acord amb l'àmbit funcional corresponent que els atribueix aquest reglament.
Segona
La Secretaria Tècnica Administrativa del Consell Escolar Valencià depén orgànicament de la Secretaria General de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sense perjudici de la seua dependència funcional de la presidència d'aquest Consell.
Tercera
La Filmoteca de la Generalitat Valenciana, la Biblioteca Valenciana i l'Arxiu Central de la Generalitat Valenciana queden adscrits a la Direcció General de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts.
Quarta
Queden adscrits a la Direcció General de Patrimoni Artístic el Museu de la Valltorta i el Museu Arqueològic de Sagunt.
Cinquena
La dependència orgànica i funcional del Patronat del Palmerar d'Elx, que la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1986, de 9 de maig, de Tutela del Palmerar d'Elx, estableix respecte a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, s'articula mitjançant la Direcció General de Patrimoni Artístic.
Sisena
1. Correspon a cada director territorial de Cultura i Educació, en l'àmbit del territori respectiu, exercir les atribucions en matèria de personal docent no universitari a què es refereixen el Reial Decret 3.186/1978, d'1 de desembre, i el Reial Decret 2293/1983, de 28 de juliol.
2. Igualment correspon a aquests òrgans resoldre les sol·licituds d'autorització prèvia a la desafectació dels immobles i edificis públics escolars de propietat municipal, a què es refereix el Reial Decret 605/1987, de 10 d'abril, d'acord amb el procediment que s'hi estableix.
Setena
Continuen vigents les disposicions addicionals cinquena i sisena del Decret 115/1992, de 20 de juliol, del Govern valencià, per les quals es modificaren l'article 4 del Decret 47/1989, de 4 d'abril, sobre funcions, composició i organització de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, i l'article 3 del Decret 178/1988, de 15 de novembre, sobre composició i funcions de la Comissió Interdepartamental per a l'Aplicació de l'Ús del Valencià. Les referències que en aquests últims decrets es fan a la direcció i al director general de Política Lingüística, s'entendran fetes, respectivament, a la direcció i al director general d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
1. Les unitats i els llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i la retribució d'aquests es realitzarà amb càrrec als mateix crèdits pressupostaris, fins que s'aproven les relacions de llocs de treball adaptades a l'estructura orgànica d'aquest reglament, sense perjudici que, des del moment de l'entrada en vigor d'aquest, es produïsquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, d'acord amb la reorganització efectuada.
2. A l'efecte establert en l'apartat anterior, les unitats la denominació de les quals no haja canviat passaran a dependre, amb els actuals mitjans personals i materials que tenen, de les unitats superiors que estableix aquest reglament.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Són derogades les disposicions següents:
1. El Decret 261/1995, de 29 d'agost, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
2. El Decret 68/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual es modifica el reglament esmentat en l'apartat anterior.
3. El Decret 197/1996, de 5 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es modifica l'esmentat reglament.
3. Totes aquelles disposicions de rang igual o inferior que s'oposen a aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública i el conseller de Cultura, Educació i Ciència, dins l'àmbit de les respectives competències que tenen, per a dictar les disposicions que requerisca l'execució i el desplegament d'aquest reglament.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor el mateix de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 26 de febrer de 1997.
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,
FRANCISCO E. CAMPS ORTIZ

linea
Mapa web