Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 21 de juliol de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual regula l'elaboració del projecte curricular i l'horari de l'Educació Primària.

(DOGV núm. 1851 de 31.08.1992) Ref. Base de dades 2072/1992

Ordre de 21 de juliol de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual regula l'elaboració del projecte curricular i l'horari de l'Educació Primària.
El Reial Decret 986/1991, de 14 de juny (BOE de 25 de juny), pel qual s'aprova el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, estableix les dades en que s'implantaran els ensenyaments corresponents a l’Educació Primària i la correlativa extinció dels corresponents a Educació General Bàsica, i fixa els terminis per a aconseguir l’objectiu que hi haja un nombre màxim de vint-i-cinc alumnes per unitat en els ensenyaments d'Educació. Primària. L'Ordre de 17 de febrer, del Conseller de Cultura, Educació i Ciència (DOGV del 27 de març), determina el calendari d'aplicació de l’Educació Primària a la Comunitat Valenciana, adequa la denominació dels centres públics que imparteixen aquests ensenyaments i fixa el nombre màxim d'alumnes per aula als centres d'Educació Pre-escolar i Educació Primària, mantinguts amb fons públics.
D'altra banda, el Decret 20/1992, de 17 de febrer, del Govern Valencià (DOGV del 20 de febrer), ha fixat el currículum de l'Educació Primària, i per això escau regular les mesures d'ordenació acadèmica que permeten la seua implantació.
Aquesta ordre es proposa regular el procés d'elaboració dels projectes curriculars a què es refereix l'article 7 del Decret 20/1992, de 17 de febrer, i l'horari d'Educació Primària a què es refereix l'article 6 de l'esmentat decret, per a fer possible la seua aplicació.
Per tot això, aquesta conselleria fent ús de l'autorització que li confereix la disposició final primera del Reial Decret 986/1991, de 14 de juny, i la disposició final primera del Decret 20/1992, de 17 de febrer,
ORDENA
I. Projecte curricular de l’Educació Primària
Primer
1. Els centres impartiran els ensenyaments d'acord amb el currículum aprovat en el Decret 20/1992, de 17 de febrer, i amb el projecte curricular en què aquell es concrete.
2. En el cas dels centres privats, el projecte curricular haurà de tenir en compte el que estableixen els articles 22 i 52 de la Llei Orgànica 8/1985, reguladora del dret a l'educació.
Segon
1. D'acord amb el que disposa l'article 7 del Decret 20/1992, de 17 de febrer, esmentat en el punt anterior, els centres elaboraran el projecte curricular a fi de concretar i completar el currículum que aquest decret estableix en el marc del programa d'educació bilingüe pel què cada centre haurà optat.
El projecte curricular abraçarà tota l’Educació Primària i inclourà els elements que s'indiquen tot seguit la presentació dels quals no implica un ordre prioritari.
- L'adequació dels objectius generals de l’Educació Primària al context escolar, sòcio- econòmic, cultural i sociolingüístic del centre i a les característiques de l'alumnat.
- La seqüenciació per cicles dels continguts de cadascuna de les àrees de coneixement.
- Elaboració de criteris d'avaluació per a cadascun dels cicles, prenent com a referent els criteris d'avaluació de cadascuna de les àrees per al conjunt de l'etapa.
- Criteris metodològics de caràcter general i d'organització espacio- temporal.
- Decisions sobre el procés d'avaluació, que comprendran els procediments per a avaluar la progressió de l'alumne en l'aprenentatge i els criteris de promoció del cicle.
- Avaluació del procés d'ensenyament, de la pròpia pràctica docent i del treball de l'equip educatiu.
- Decisions relatives al tractament de la diversitat en el marc del currículum ordinari.
- El març d'adaptacions curriculars significatives necessàries per als alumnes amb necessitats educatives especials.
- Les orientacions necessàries per a incorporar, a través de les diferents àrees, l’educació moral i cívica, l’educació per a la pau, la igualtat d'oportunitats entre els sexes, l’educació ambiental, l’educació sexual, l’educació per a la salut, l’educació del consumidor i l’educació vial.
- Criteris per a la selecció dels materials curriculars i dels recursos didàctics que s'utilitzaran.
Tercer
El projecte curricular ha de ser un instrument que permeta la planificació de l'acció educativa i la reflexió sobre la pròpia pràctica docent.
Per això requereix una elaboració de caràcter processual que serà distinta segons les condicions i característiques de cada centre.
En aquest sentit, els centres elaboraran:
1. La planificació del treball que duran a terme per a l’elaboració del projecte curricular al llarg del curs 1992-93, en què caldrà indicar l’organització que adoptarà l’equip educatiu per a realitzar aquesta tasca.
Aquesta planificació s'enviarà als serveis territorials de Cultura i Educació abans del 31 d'octubre de 1992.
2. El llibre d'actes de les sessions de treball que es realitzen durant el curs, en què consten els acords parcials i les conclusions a què s'arribe.
Aquest llibre es quedarà a la Secretaria del centre.
3. El projecte curricular, reflex d'aquests acords, en el grau d'elaboració en què es trobe i considerant els aspectes assenyalats en l'apartat segon.
El projecte curricular en el grau d'elaboració en què es trobe serà tramés als serveis de Cultura i Educació abans del 10 de juliol de 1993.
Quart
1. Al llarg del curs acadèmic 1993-94, els centres educatius aniran completant cadascun dels apartats que figuren en el punt 2.
2. A partir del curs acadèmic 1994-95, el projecte curricular serà inclòs en la programació general anual del centre i tramés als serveis territorials de Cultura i Educació en el termini que estableix l’ordre vigent d'organització i funcionament dels centres.
3. Considerant el caràcter processual de l’elaboració del projecte curricular, els centres l'aniran completant i revisant anualment. Les modificacions que es realitzen en la seqüenciació de continguts i de criteris d'avaluació han de garantir que en acabar l’etapa els alumnes hagen treballat tots els continguts que estableix el Decret 20/1992, de 17 de febrer.
Cinqué
En el cas de centres mantinguts amb fons públics el projecte curricular d'Educació Primària serà aprovat pel claustre de professors pel mes de setembre i s'integrarà en la programació general anual del centre que serà sotmesa a l'aprovació del consell escolar que, en tot cas, respectarà els aspectes docents que competeixen al claustre de professors.
Sisé
Els professors concretaran i aplicaran el que estableix el projecte curricular en les programacions que realitzen per al seu grup o grups d'alumnes.
Seté
En els centres en què calga elaborar projectes curriculars d'altres etapes educatives, s'haurà de garantir la necessària coherència entre cadascun dels projectes.
vuité
La Inspecció Educativa impulsarà i supervisarà el procés d'elaboració del projecte curricular, i podrà fer tots els suggeriments que estime oportuns.
Per a la valoració del projecte curricular es prendrà com a punt de partida la situació inicial i les característiques específiques de cada centre, de manera que es faça una avaluació qualitativa que atenga fonamentalment el procés més que el grau final d'elaboració.
Nové
Els centres privats no mantinguts amb fons públics trametran al servei territorial de Cultura i Educació, abans del 31 d'octubre de cada any, el projecte curricular d'Educació Primària, que serà supervisat per la Inspecció Educativa.
II. Horari
Deu
1. Les activitats escolars es realitzaran al llarg de 25 hores setmanals que inclouran les hores d'esplai.
2, L'horari que correspon a cada àrea s'estableix amb caràcter orientatiu, com a principis generals d'organització temporal. Els equips de cicle establiran la distribució setmanal, del temps assignat a les àrees en la forma que millor s'acomodaran al context del projecte curricular i a les programacions d'aula, que haurà de respectar en tot cas la proporció horària entre les diferents àrees, garantir que totes elles s'imparteixen en cada curs i respectar el caràcter global i integrador que ha de tenir l’ensenyament en aquesta etapa educativa.
Àrees Hores setmana
1.er cicle 2.n cicle 3.er cicle

Coneixement del medi natural, social i cultural 3 4 4
Educació artística 3 3 2
Educació física 3 2 2
Castellà: llengua i literatura 4 3 3
Valencià: llengua i literatura 4 3 3
Llengua estrangera - 2 3
Matemàtiques 4 4 4
Religió / Activitats d'estudi 1,5 1,5 1,5
Esplai 2,5 2,5 2,5

Total 25 25 25
3. Els centres que tinguen autoritzat el Programa d'Immersió com a programa lingüístic específic, adaptaran els seus horaris de manera que, d'acord amb el que preveu l'article 6.2 del Decret 20/1992, de 17 de febrer (DOGV del 20), i amb el seu projecte educatiu aprovat, puguen posposar la introducció de l'àrea de «castellà: llengua i literatura», fins al segon cicle de l'Educació Primària.
III. Religió catòlica o activitats d'estudi
Onze
Tal com estableix l'article 14 del Reial Decret 1006/1991, de 14 de juny (BOE del 26 de juny), els pares o tutors dels alumnes manifestaran a la direcció del centre l'elecció de l'ensenyament de religió catòlica o activitats d'estudi en relació amb els ensenyaments mínims de les àrees del cicle.
Dotze
Els alumnes els pares o tutors dels quals no hagen sol·licitat que els siguen impartits ensenyaments de religió catòlica seran atesos per un professor del centre, que dirigirà i orientarà les activitats d'estudi adequades a l’edat dels alumnes i organitzades per al cas. Aquestes activitats seran organitzades per l’equip directiu del centre.
DISPOSICIO ADDICIONAL
U D'acord amb l'article segon, punt 2, del Decret 20/1992, de 17 de febrer (150GV 20 de febrer), els alumnes que facen 6 anys d'edat al llarg de l'any natural corresponent, començaran el primer curs del cicle d'Educació Primària.
Dos. Aquesta edat podrà adaptar-se per als alumnes amb necessitats educatives especials d’acord amb el que estableix l'apartat cinc de l'article tercer de la Llei Orgànica d'Ordenació del Sistema Educatiu. Aquesta adaptació s'haurà de realitzar després de fer-ne una avaluació, amb l'acord dels pares o tutors de l'alumne i amb l’informe de la Inspecció Educativa, i haurà de ser autoritzada finalment per la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa dictarà les instruccions pertinents per al desplegament d'aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 21 de juliol de 1992.
El Conseller de Cultura, Educació i Ciència,
ANDREU LOPEZ I BLASCO

linea
Mapa web