Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 19/2022, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es redueix temporalment l'import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, s'adopten mesures extraordinàries per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament per a fer front a l'impacte de la inflació i es modifica la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb la finalitat de col·laborar en la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana. [2022/13116]

(DOGV núm. 9502 de 31.12.2022) Ref. Base de dades 012363/2022

DECRET LLEI 19/2022, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es redueix temporalment l'import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, s'adopten mesures extraordinàries per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament per a fer front a l'impacte de la inflació i es modifica la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb la finalitat de col·laborar en la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana.


[2022/13116]

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

I

D’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística, la taxa interanual de l’índex general de preus per a la Comunitat Valenciana el mes de novembre de 2022 es va situar en el 6,7 per cent, i va confirmar un escenari de 4 mesos continuats de descensos.
Si bé aquesta evolució és deguda, principalment, la baixada dels preus dels carburants i de l’electricitat, la inflació subjacent, que conté aquells components de l’índex de preus amb un comportament més estable, descriu encara un comportament a l’alça que podria exacerbar-se en el cas que el mercat energètic tornara a tensar-se. Per tot això es considera que les raons d’interés general que van justificar l’extraordinària i urgent necessitat per a procedir a l’aprovació del Decret llei 2/2022,de 22 d’abril, del Consell, per a la reducció temporal de l’import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, i del Decret llei 6/2022, de 8 de juliol, del Consell, de mesures extraordinàries per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament per a fer front a l’impacte de la inflació en l’economia de les famílies i les empreses, persisteixen en l’actualitat.
Per aquest motiu, el present decret llei té per objecte prolongar la vigència de la mesura de reducció temporal de l’import de les taxes pròpies i preus públics exigits per la Generalitat i els seus organismes autònoms fins al 31 d’agost de 2023, així com la modificació de les mesures adoptades en relació amb el cobrament de les quotes fixes i variable del cànon de sanejament reportades pels consums mesurats o estimats realitzats des del mes d’agost de 2022 fins al mes de juliol de 2023. Com aquests disposicions, aquest decret llei s’emmarca en el conjunt de mesures adoptades en el si del Pla reactiva, disposicions que pretenen contindre la pujada de la inflació i mitigar l’impacte d’aquesta en la renda disponible de les famílies i empreses valencianes.
D’altra banda, l’actual incertesa econòmica exigeix l’adopció de diverses mesures de suport a l’activitat econòmica en el territori dels municipis en risc de despoblament, àmbit territorial que ja va ser severament afectat per la crisi sanitària. Per això, es modifica la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb la finalitat de crear nous incentius fiscals dirigits a atraure i mantindre negocis i empreses, i a protegir nuclis històrics i enclavaments amb una important representació de l’arquitectura tradicional.


II

El Decret llei s’estructura en una part expositiva i una part dispositiva, formada per sis articles i tres disposicions finals.
En l’article 1 es fixa l’objecte de la norma, el propòsit de la qual és l’aprovació de mesures dirigides, en primer lloc, a reduir de manera temporal l’import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat i els seus organismes autònoms, així com adoptar mesures extraordinàries en relació amb les quotes del cànon de sanejament, amb la finalitat d’alleujar l’impacte de la inflació en l’economia de les famílies i les empreses valencianes i, en segon lloc, a col·laborar en la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana.
En l’article 2 s’estableix una bonificació del deu per cent de les taxes contingudes en les següents disposicions: Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes; Llei 10/1997, de 16 de desembre, de taxes per inspeccions i controls sanitaris d’animals i els seus productes; la Llei 1/1999, de 31 de març, de tarifes portuàries, i Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat.
Igual que el Decret llei 2/2022 aquest incentiu s’aprova amb una vigència temporal limitada, perquè estendrà els seus efectes des de l’1 de gener fins al 31 d’agost de 2023 tots dos inclosos.
Així mateix, s’aprova un descompte del 10 per cent sobre la quantia a abonar pels preus públics que siguen exigibles en el període comprés des del dia 1 de gener fins al 31 d’agost de 2023, tots dos inclosos.

Atés el principi de coherència normativa, s’exclouen les taxes per serveis acadèmics universitaris, l’establiment dels quals es regeix per la seua normativa específica. Així, en el Decret 123/2022, de 23 de setembre, del Consell, pel qual es fixen les taxes a satisfer per la prestació de serveis acadèmics universitaris per al curs 2022/2023, ja es preveu una reducció del deu per cent d’aquestes exaccions.

Igualment s’exclouen les taxes i preus públics dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, la reducció del deu per cent de les quals, s’ha estés fins a la finalització del curs escolar 2022/2023 mitjançant l’aprovació del Decret llei 7/2022, de 5 d’agost del Consell, pel qual es modifiquen determinats preceptes de la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a 2022, i del Decret llei 2/2022, de 22 d’abril, del Consell, per a la reducció temporal de l’import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat per a fer front a l’impacte de la inflació, en matèria d’educació.

Els següents articles incorporen de manera indefinida en la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, diversos beneficis fiscals dirigits a fomentar l’activitat econòmica dels municipis en risc de despoblament. A l’efecte d’aquesta llei, són municipis en risc de despoblament aquells que són beneficiaris del Fons de cooperació municipal per a la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana en l’exercici pressupostari en el qual es produeix la meritació de l’impost o en l’anterior, o per a aquells que es donen les circumstàncies previstes en l’apartat sisé del seu article 4.

En l’article 4, es millora el tipus impositiu aplicable a les transmissions d’immobles que es destinen a ser seu social o centre de treball en els municipis en risc de despoblament, per a les quals resultarà aplicable un tipus reduït del 4 % en la modalitat transmissions patrimonials oneroses de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats que suposa una millora substancial respecte al tipus general del 10 %.
En l’article 5, es crea una nova bonificació destinada al foment de la rehabilitació d’habitatges, perquè molts dels municipis despoblats disposen de nuclis històrics i enclavaments amb una important representació de l’arquitectura tradicional, la protecció de la qual és emparada pel nostre ordenament. En aquesta línia, el precepte estableix una bonificació del 50 per cent sobre les quotes íntegres de la modalitat transmissions patrimonials oneroses de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats per a adquisicions d’immobles destinats a habitatges que hagen de ser objecte de rehabilitació per l’adquirent. Amb aquest instrument es respecta la singularitat derivada dels tipus reduïts establits en la normativa de l’impost per a determinats col·lectius. La norma no exigeix que l’immoble constituïsca el seu habitatge habitual, per la qual cosa la mesura pretén afavorir també l’adquisició de segones residències per a fomentar la creació d’una població flotant en aquests municipis, com a estadi previ a la fixació de la seua residència, així com l’adquisició d’immobles per a la seua posada en el mercat de lloguer una vegada rehabilitats.
En l’article 6, també per a les adquisicions d’immobles destinats a ser seu social o centre de treball en els municipis en risc de despoblament, s’estableix una bonificació del 30 % sobre la quota gradual de la modalitat d’actes jurídics documentats, per al cas que foren realitzades entre empresaris o professionals i estigueren subjectes a l’Impost sobre el Valor Afegit.

Finalment, la disposició final primera habilita el Consell per a adoptar quantes les disposicions que siguen necessàries per al desenvolupament i execució del present decret llei i la disposició final segona determina que la seua entrada en vigor es produirà l’1 de gener de 2023.


III

És preceptiu assenyalar que aquest decret llei no afecta l’ordenament de les institucions bàsiques de l’Estat, els drets i llibertats dels ciutadans regulats en el títol I de la Constitució, el règim de les comunitats autònomes ni el dret electoral general i que a la vista del que s’ha exposat concorren les circumstàncies d’extraordinària i urgent necessitat establides en l’article 44.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana com a pressupost habilitant per a recórrer a l’instrument jurídic del decret llei.
La urgència es justifica en l’actual situació econòmica derivada de múltiples factors externs que empenyen l’alça dels preus, ho requereix l’aprovació de mesures urgents per a pal·liar els seus efectes i evitar que la pujada adquirisca caràcter estructural, perquè la dilació en el temps de l’adopció de les mesures, en la present norma acordades, podria generar perjudicis negatius sobre la renda real i l’ús de les valencianes i valencians. Aquesta conjuntura pot resultar especialment lesiva en l’àmbit dels municipis en risc de despoblament, per als quals es considera necessari introduir mesures addicionals d’incentiu.

Correspon al Consell la realització d’un judici polític o d’oportunitat sobre la conjuntura i la motivació d’un decret llei la norma. En aquest sentit, es consideren degudament acreditats els motius d’oportunitat per a l’adopció d’aquesta norma, la finalitat de la qual és abordar de manera immediata l’enorme impacte econòmic i social provocat per la inflació sobre el teixit productiu i la capacitat econòmica de les famílies valencianes, amb especial incidència en l’àmbit territorial dels municipis en risc de despoblament.
La justificació de la utilització del decret llei com a instrument normatiu se sosté en una àmplia jurisprudència del Tribunal Constitucional que ha unit la seua utilització com a solució d’una situació concreta que, dins dels objectius de l’òrgan emissor, i per raons difícils de preveure, requereix una acció normativa immediata en un termini més breu que el requerit per la via normal o pel procediment d’urgència per a la tramitació parlamentària de les lleis.
Igualment, la jurisprudència del Tribunal Constitucional ha donat suport a l’aprovació de disposicions de caràcter socioeconòmic mitjançant l’instrument normatiu del decret llei en aquells casos en els quals s’aprecie una motivació explícita i raonada de la necessitat i urgència de la mesura.


IV

D’acord amb el que es disposa en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l’elaboració d’aquesta norma s’ha efectuat d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
Pel que fa al principi de necessitat, aquest decret llei es justifica en l’interés general. Els tres primers articles s’emmarquen en el conjunt de mesures adoptades en el si del Pla reactiva, a fi de contindre la pujada de la inflació i reduir el seu impacte en la capacitat econòmica de les famílies i empreses valencianes. En relació amb la resta d’incentius, formen part del conjunt d’iniciatives adoptades pel Consell per a lluitar contra el despoblament al llarg del territori de la Comunitat en el marc de l’Agenda AVANT.
Respecte al principi d’eficiència, la norma no genera càrregues administratives per a la ciutadania ni costos indirectes per a dur a terme el mandat legal al qual està subordinada, per contra, redueix aquests càrregues en l’àmbit tributari.
D’acord amb el principi de proporcionalitat, s’estableix una regulació imprescindible per a la consecució dels objectius estrictament assenyalats, tenint en compte que no s’imposen mesures restrictives de drets o menors obligacions a les persones destinatàries.
En aplicació del principi de seguretat jurídica, s’ha garantit la coherència del text amb la resta de l’ordenament jurídic autonòmic, atés que els canvis que s’introdueixen en el nostre ordenament, en tindre rang legal, necessiten la seua incorporació a aquest a través d’una norma d’igual rang.
Quant al principi de transparència, atés que es tracta d’un decret llei promogut per raons d’extraordinària urgència de caràcter econòmic i social, s’ha prescindit en la seua elaboració del tràmit de consulta, audiència i informació pública, d’acord amb el que es disposa en l’apartat 4 de l’article 133 de la Llei 39/2015.
En la tramitació del decret llei, s’ha seguit el procediment establit i s’han emés els informes preceptius.
Per tot el que s’ha exposat, en virtut del que disposen els articles 18.d i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 30 de desembre de 2022,


DECRETE

Article 1. Objecte i finalitat
Aquest decret llei té per objecte l’aprovació de diverses mesures dirigides a reduir temporalment l’import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat i els seus organismes autònoms i modificar les mesures adoptades en relació amb el cobrament del cànon de sanejament amb la finalitat d’alleujar l’impacte de la inflació en l’economia de les famílies i empreses valencianes, així com a col·laborar en la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Reducció temporal de l’import de les taxes i preus públics de la Generalitat i els seus organismes autònoms
1. Serà aplicable una bonificació del deu per cent sobre les taxes reportades durant el període comprés entre el dia 1 de gener i el 31 d’agost de 2023, tots dos inclosos, regulades en les següents disposicions:
a) Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes, amb excepció de les regulades en el capítol III del seu títol XIV en matèria d’ensenyament universitari i les taxes i preus públics dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
b) Llei 10/1997, de 16 de desembre, de taxes per inspeccions i controls sanitaris d’animals i els seus productes.
c) Llei 1/1999, de 31 de març, de tarifes portuàries.
d) Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat, i aquelles concessions anteriors a aquesta llei.
2. Serà aplicable un descompte del deu per cent de la quantia a abonar pels preus públics la meritació dels quals es produïsca en el període comprés des del dia 1 de gener i el 31 d’agost de 2023, tots dos inclosos.

3. La bonificació a què fa referència l’apartat 1 s’aplicarà:
– En les taxes regulades mitjançant tipus de quantia fixa, fins a la quantitat que resulte d’aplicar el coeficient 0,9 a l’import de la quota íntegra reportada.
– En les restants taxes, sobre la quota resultant de minorar la quota íntegra amb les bonificacions, deduccions, millores i contraprestacions que resultaren aplicables.

Article 3. Modificació de les mesures per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament
Es modifica el termini fixat en l’article únic del Decret llei 6/2022, de 8 de juliol, del Consell, de mesures extraordinàries per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament per a fer front a l’impacte de la inflació en l’economia de les famílies i les empreses, establint com a finalització del mateix el 31 de juliol de 2023, prenent com a referència aquesta data per a la resta de les circumstàncies que s’estableixen al llarg de l’article. Prèviament a la finalització del termini, el Consell valorarà les mesures adoptades i podrà impulsar aquelles iniciatives encaminades a pal·liar els efectes de la inflació.



Article 4. Tipus reduït aplicable transmissions d’immobles que hagen de constituir la seu social o centre de treball d’empreses o negocis professionals que tinguen el seu domicili fiscal i social en algun dels municipis en risc de despoblament
S’addiciona el número 6) a l’apartat quatre de l’article 13 de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb la següent redacció:
«6). En les transmissions d’immobles que hagen de constituir la seu social o centre de treball d’empreses o negocis professionals que tinguen el seu domicili fiscal i social en algun dels municipis en risc de despoblament.
Les empreses o negocis professionals han de complir els següents requisits:
1. Tindre el domicili social i fiscal en algun dels municipis en risc de despoblament i mantindre’l durant els tres anys següents a l’adquisició.
2. Exercir una activitat econòmica durant els tres anys següents a l’adquisició. A aquest efecte, no ha de tindre per activitat principal la gestió d’un patrimoni mobiliari o immobiliari, d’acord amb el que es disposa en l’article 4.8.Dos.a) de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l’impost sobre el patrimoni.
3. Comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, donada d’alta en el règim general de la Seguretat Social durant els tres anys següents a l’adquisició».

Article 5. Bonificació de la quota de la modalitat transmissions patrimonials oneroses en les adquisicions d’immobles destinats a la seua immediata rehabilitació
S’addiciona l’apartat cinc a l’article 14 bis de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb la següent redacció:
«Cinc. S’aplicarà una bonificació del 50 per 100 en la quota de la modalitat transmissions patrimonials oneroses en les adquisicions d’immobles situats en el terme municipal d’un municipi en risc de despoblament que hagen de ser objecte d’immediata rehabilitació i destinats al seu ús com a habitatges. S’entendrà complit aquest requisit si, en el termini de tres anys des de l’adquisició, s’acredita la finalització de les obres de rehabilitació.
En el document públic en el qual es formalitze la compravenda es farà constar aquesta destinació.
A l’efecte d’aquest benefici s’estarà al concepte de rehabilitació contingut en la normativa de l’Impost sobre el Valor Afegit.»

Article 6. Bonificació del 30 % de la quota gradual de documents notarials de la modalitat actes jurídics documentats de l’ITPAJD en les escriptures públiques per les quals es formalitzen les adquisicions d’immobles que hagen de constituir la seu social o centre de treball d’empreses o negocis professionals que tinguen el seu domicili fiscal i social en algun dels municipis en risc de despoblament

S’addiciona l’apartat sis a l’article 14 bis de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, que quedarà redactat com segueix:
«Sis. Serà aplicable una bonificació del 30 % de la quota gradual de documents notarials de la modalitat actes jurídics documentats de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en les escriptures públiques per les quals es formalitzen les adquisicions d’immobles que hagen de constituir la seu social o centre de treball d’empreses o negocis professionals que tinguen el seu domicili fiscal i social en algun dels municipis en risc de despoblament.
Les empreses o negocis professionals han de complir els següents requisits:
1. Tindre el domicili social i fiscal en algun dels municipis en risc de despoblament i mantindre’l durant els tres anys següents a l’adquisició.
2. Exercir una activitat econòmica durant els tres anys següents a l’adquisició. A aquest efecte, no ha de tindre per activitat principal la gestió d’un patrimoni mobiliari o immobiliari, d’acord amb el que es disposa en l’article 4.8. Dos.a) de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l’impost sobre el patrimoni.
3. Comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, donada d’alta en el règim general de la Seguretat Social durant els tres anys següents a l’adquisició.»


Disposicions Finals

Primera. Habilitació normativa
Es faculta el Consell per a adoptar totes les disposicions que siguen necessàries per al desenvolupament i execució del present decret llei.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret llei entrarà en vigor l’1 de gener de 2023.

València, 30 de desembre de 2022

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic
ARCADI ESPAÑA GARCIA

linea
Mapa web